kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Misija Inspiration4: Prvi privatni svemirski let s amaterskom posadom
Svemir

Misija Inspiration4: Prvi privatni svemirski let s amaterskom posadom

Umjetnička ilustracija kapsule Dragon. Izvor: SpaceX.
objavljeno

U srijedu navečer, SpaceX je lansirao u orbitu prvu privatnu svemirsku letjelicu sa potpuno amaterskom posadom, bez ijednog profesionalnog astronauta.

“Udri ga, SpaceX!” izjavio je jedan od putnika, milijarder Jared Isaacman, samo nekoliko trenutaka prije polijetanja.

Kapsula se nalazi u visokoj orbiti, iznad ISS-a i Hubble-a

Raketa SpaceX Falcon 9, poletila je  s lansirne rampe 39-A, svemirskog centra Kennedy u srijedu, 15. rujna 2021. u Cape Canaveralu, Florida.

Dvoje muškarca i dvije žene provest će tri dana u kapsuli Dragon, obilazeći naš planet u visokoj orbiti, oko 575 kilometara od Zemlje, malo iznad svemirskog teleskopa Hubble te oko 160 kilometara iznad Međunarodne svemirske postaje. Krajem tjedna letjelica će se spustit u blizini obale Floride.

Nakon kratkih letova Richarda Bransona iz Virgin Galactic-a i Jeffa Bezosa iz Blue Origina, Isaacman je treći milijarder koji je ovog ljeta poletio u svemir.


Isaacmanu se na putovanju pridružila 29-godišnja, Hayley Arceneaux, zdravstvena radnica koja je u djetinjstvu preživjela rak. Radi se o najmlađoj Amerikanki u svemiru i također o prvoj osobi s protezom u svemiru. Njima se pridružuju Chris Sembroski, 42-godišnji podatkovni inženjer i Sian Prcotor, 51-godišnja nastavnica iz Arizone.

Posada Insipiration4. Izvor: Inspiration4.
Posada Insipiration4. Izvor: Inspiration4.

Šest mjeseci pripreme

Iako je kapsula automatizirana, četiri jahača ‘zmaja’ proveli su šest mjeseci na obuci za let kako bi usvojili proceduru za hitne slučajeve. Ta je obuka uključivala centrifugiranje, letove lovačkim avionima, vježbe lansiranja i ponovnog ulaska putem SpaceX-ov simulatora kapsule.

Isaacman je nagovorio SpaceX da lanisraju Dragon mnogo dalje nego dosad. Iz SpaceX-a su oklijevali zbog izloženosti zračenju, no nakon sigurnosnog pregleda, ipak su se složili.

“Sada ih samo želim potaknuti da odemo više”, rekao je Isaacman novinarima uoči leta. “Ako ćemo opet ići na Mjesec, na Mars i dalje, onda moramo izaći iz svoje zone udobnosti i napraviti sljedeći korak u tom smjeru.”

SpaceX raketa Falcon 9. Izvor: SpaceX.
SpaceX raketa Falcon 9. Izvor: SpaceX.

Svemirskom turizmu otvaraju se nova vrata

Pri dosezanju orbite, Isaacman je primijetio da je vrlo malo ljudi bilo u svemiru, oko 600 njih u posljednjih 60 godina. Milijarder je zatim dodao “Mnogi će uskoro usljediti, vrata se otvaraju i mogućnosti su nevjerojatne.”

NASA se svojevremeno protivila svemirskom turizmom, no sada je došlo do obrata. Dragon je poletio iz svemirskog centra Kennedy koji često koristi upravo NASA. Također, kapsulu su već koristili iz NASA-e kako bi došli do svemirske stanice.

Sljedeći privatni let SpaceX-a početkom naredne godine, ugostit će umirovljenog NASA-inog austronauta zajedno s još tri bogataša, na putu do svemirske postaje gdje će boraviti tjedan dana.

https://kozmos.hr/elon-musk-govori-o-poteskocama-slijetanja-ljudi-na-mars/

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:


Howell E. (15. rujna 2021.), SpaceX’s Inspiration4 all-civilian spaceflight: When to watch and what to know, The five-hour launch window opens Wednesday (Sept. 15) at 8:02 p.m. EDT., Space.com (pristupljeno 16. rujna 2021.)

Dunn M. (16. rujna 2021.) SpaceX launches 4 amateurs on private Earth-circling trip, Phys.org (pristupljeno 16. rujna 2021.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.