kozmos.hr
Astronomija

Hubble snimio prekrasan primjerak Einsteinovog prstena

Izvor: ESA/Hubble & NASA, T. Treu; Acknowledgment: J. Schmidt.
objavljeno

Hubble je snimio prekrasan Einsteinov prsten sa čak šest svjetlosnih točaka.

Aureola jednog udaljenog kvazara oko para galaksija

Svemirski teleksop Hubble snimio je “Einsteinov prsten”. Na slici možemo vidjeti dvije galaksije udaljene oko 3,4 milijarde svjetlosnih godina kako iskrivljuju i odbijaju svjetlost iz galaksije koja se nalazi još dublje u svemiru.

Radi se o fenomenu koji je Einstein predvidio još 1915. Na slici vidimo šest svjetlećih točaka, dvije u sredini te četiri u prstenu iskrivljene svjetlosti. Svjetlost zapravo dolazi iz tri galaksije, a ne šest; dvije u središtu i treće koja je zapravo udaljeni kvazar.

Kvazari su galaksije sa supervelikim crnim rupama u jezgri. Njihove crne rupe usisavaju velike količine tvari i otpuštaju toliko zračenja da su više od trilijun puta svjetlije od najsjajnijih zvijezda.

Fenomen iskrivljene svjetlosti predviđa Einsteinova teorija opće relativnosti

“Svjetlost kvazara je savijena oko para galaksija zbog njihove ogromne mase, što daje nevjerojatan prizor u kojem je par galaksija okružen s četiri kvazara – dok u stvarnosti samo jedan kvazar leži daleko iza njih”, piše u priopćenju Europske svemirske agencije.


Einsteinova teorija opće relativnosti opisuje kako veliki objekti iskrivljuju prostor-vrijeme, odnosno kako gravitacija, u prisutnosti materije i energije, iskrivljuje našu percepciju svemira.

Zakrivljen prostor tako postavlja pravila za kretanje energije i materije. Svjetlost putuje pravocrtno sve dok ne naiđe na zakrivljeno područje prostor-vremena, kao u primjeru s dvije velike galaksije, a zatim se savija oko galaksija stvarajući aureolu.

Izvor: ESA/Hubble & NASA, T. Treu; Acknowledgment: J. Schmidt.
Četiri svjetleće točke na prstenu zapravo dolaze iz jednog izvora, dalekog kvazara čiju svjetlost savija par galaksija u sredini. Izvor: ESA/Hubble & NASA, T. Treu; Acknowledgment: J. Schmidt.

Einsteinovi prsteni daju nam uvid u izuzetno daleke svemirske objekte

Astronomi su dosad identificirali na stotine sličnih Einsteinovih prstena. Znanstvenici mogu uzeti umrljanu, uvećanu i savijenu svjetlost te iz nje rekonstruirati izvorni oblik izrazito udaljenih galaksija koje inače ne bismo mogli vidjeti.

Einsteinovi prstenovi su također jako korisni kada su u pitanju daleki objekti poput crnih rupa ili lutajućih egzoplaneta koji su pretamni za proučavanje.

Osim toga, stupanj kojim se svjetlost savija također ovisi o snazi gravitacijskog polja objekta koji je iskrivljuje pa se stoga može koristiti kao svemirska ljestvica za mjerenje mase galaksija i crnih rupa.

https://kozmos.hr/hubble-snimio-vatrenu-spiralnu-galaksiju/

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-

t.me/kozmoshr

Izvori:

Turner B. (26. kolovoz 2021.), Hubble captures gorgeous image of ‘Einstein ring’ from warped quasar light, Space.com (pristupljeno 27. kolovoza 2021.)

Metcalfe T. (25. kolovoz 2021.), Hubble captures an ‘Einstein Ring’, The surprising effect, which is caused by the bending of light by intense gravity, reveals the depths of the universe, Nbcnews.com (pristupljeno 27. kolovoza 2021.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.