kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Međuzvjezdani signal povezan s vanzemaljcima zapravo bio samo kamion
Svemir

Međuzvjezdani signal povezan s vanzemaljcima zapravo bio samo kamion

Međuzvjezdani signal povezan s vanzemaljcima zapravo bio samo kamion
objavljeno

Zvučni valovi za koje se pretpostavljalo da potječu od meteorita iz 2014. godine, koji je eksplodirao sjeverno od Papue Nove Gvineje, gotovo su sigurno bili vibracije od kamiona koji je prolazio obližnjom cestom, pokazuje novo istraživanje koje je predvodio Sveučilište Johns Hopkins. Ova otkrića dovode u pitanje tvrdnje da su materijali izvučeni prošle godine (Projekt koji je vodio Avi Loeb sa Harvarda) iz oceana vanzemaljski materijali s tog meteora, kako je široko prijavljeno.

Krivi signal

“Signal je tijekom vremena mijenjao smjer, što se u potpunosti podudara s cestom koja prolazi uz seizmometar,” izjavio je Benjamin Fernando, planetarni seizmolog na Sveučilištu Johns Hopkins, koji je vodio istraživanje. “Izuzetno je teško identificirati signal i potvrditi da nije posljedica neke aktivnosti. Međutim, možemo pokazati da mnogi signali poput ovoga imaju sve karakteristike koje bismo očekivali od kamiona, a niti jednu koju bismo očekivali od meteora.”

Nakon što je meteor ušao u Zemljinu atmosferu iznad zapadnog Pacifika u siječnju 2014., događaj je bio povezan s vibracijama tla zabilježenima na seizmičkoj postaji na otoku Manus u Papui Novoj Gvineji. U 2023. godini, materijali pronađeni na morskom dnu blizu mjesta gdje se pretpostavljalo da su pali fragmenti meteora, identificirani su kao materijali “tehnološkog vanzemaljskog” podrijetla.


Metalna sferula pod mikroskopom. Izvor: Profesor Avi Loeb.
Metalna sferula pod mikroskopom. Izvor: Profesor Avi Loeb.

Nema veze sa vanzemaljcima?

No, prema Fernandu, ta pretpostavka se temelji na pogrešno interpretiranim podacima i meteor je zapravo ušao u atmosferu na drugom mjestu. Fernandov tim nije pronašao dokaze o seizmičkim valovima od meteora. “Lokacija meteorske kugle bila je zapravo vrlo daleko od mjesta gdje je oceanografska ekspedicija tražila te fragmente,” rekao je. “Ne samo da su koristili pogrešan signal, već su tražili i na pogrešnom mjestu.”

Koristeći podatke sa stanica u Australiji i Palauu, koje su dizajnirane za detekciju zvučnih valova od nuklearnih testova, Fernandov tim identificirao je vjerojatniju lokaciju za meteor, više od 160 kilometara od prvotno istraženog područja. Zaključili su da su materijali izvučeni s dna oceana zapravo bili mali, obični meteoriti ili čestice proizvedene udarom drugih meteorita u Zemljinu površinu, pomiješani s kontaminacijom s Zemlje.

“Što god je pronađeno na dnu mora, potpuno je nevezano za ovaj meteor, bez obzira bilo to prirodni svemirski kamen ili dio vanzemaljske svemirske letjelice, iako smo prilično sigurni da nije riječ o vanzemaljcima,” dodao je Fernando. Tim će svoja otkrića predstaviti 12. ožujka na Konferenciji o lunarnoj i planetarnoj znanosti u Houstonu.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.