kozmos.hr
Svemir

Lunarno tlo moglo bi nam pomoći otputovati na Mars

Tamna strana Mjeseca. Izvor: Depositphotos.com.
objavljeno

Istraživači tvrde da je moguće – koristeći Sunčevu energiju i lunarno tlo kao katalizator – stvoriti kisik i raketno gorivo.

Prema studiji kineskih znanstvenika objavljenoj u časopisu Joule Mjesečevo tlo sadrži aktivne spojeve koji mogu pretvoriti ugljični dioksid u kisik i gorivo.

Istraživači sada testiraju kako se materijali pronađeni na površini Mjeseca mogu koristiti za pretvaranje u prijeko potrebne resurse koji bi trebali pomoći čovječanstvu u pokoravanju Marsa i drugih dijelova Sunčevog sustava.

Istraživači sa Sveučilišta Nanjing sada rade na dizajniranju funkcionalnog sustava koji može iskoristiti prednosti i kombinirati dva najprisutnija Mjesečeva resursa – tlo i Sunčevu energiju – za stvaranje kisika i raketnog goriva.

Cijelu ideju omogućila je kineska misija Chang’e 5 koja je na Zemlju donijela uzorke Mjesečevog tla.

Panoramska slika koju je uslikao Chang’e-5 nakon uzimanja uzoraka (©CNSA (China National Space Administration) / CLEP (China Lunar Exploration Program) / GRAS (Ground Research Application System)).
Panorama koju je uslikao Chang’e-5 nakon uzimanja uzoraka (©CNSA (China National Space Administration) / CLEP (China Lunar Exploration Program) / GRAS (Ground Research Application System)).

Koristeći rendgensku difrakciju i elektronsku mikroskopiju, znanstvenici su otkrili da lunarno tlo ima nekoliko spojevauključujući željezo i titan – koji se kao katalizatori mogu koristiti za stvaranje kisika i drugih proizvoda korištenjem Sunčeve svjetlosti i ugljičnog dioksida.


Na temelju ovih početnih opažanja istraživački tim he predložio neku vrstu ‘vanzemaljske fotosinteze’. Naime, predloženo je stvaranje kisika i vodika elektrolizom tla pomoću vode iz sustava za održavanje života astronauta ili sa samoga Mjeseca. Ovaj proces pritom je vrlo neovisan i jednostavan jer je njegov glavni pokretač Sunčeva energija koje ima u izobilju. Prema studiji Mjesečevo tlo također može katalizirati izgaranje ugljičnog dioksida za proizvodnju metanskog goriva.

Povratna kapsula Chang’e 5 fotografirana na mjestu slijetanja (©New China).
Povratna kapsula Chang’e 5 fotografirana na mjestu slijetanja (©New China).

Korištenjem ove metode baza na Mjesecu ne bi zahtijevala nikakvu vanjsku energiju osim Sunčeve svjetlosti za proizvodnju kisika i goriva.

Tim sada čeka priliku za testiranje sustava u samome svemiru – vjerojatno tijekom budućih kineskih lunarnih misija s ljudskom posadom. Ako predloženi sustav funkcionira kako se očekuje promijenit će način na koji istražujemo sustav Zemlja-Mjesec i planete unutarnjeg Sunčevog sustava. Naime, funkcionalnost sustava značila bi drastično smanjenje resursa koji bi se sa Zemlje trebali slati u orbitu ili na Mjesečevu površinu.

„Koristimo ekološke resurse na licu mjesta kako bismo minimizirali teret koji prevoze rakete. Naša strategija pruža scenarij za održivo i pristupačno životno okruženje izvan Zemlje,“ pojasnio je glavni autor studije Yao Yingfang sa Sveučilišta Nanjing.

Najveći problem koji treba prevladati jest činjenica da su istraživanja pokazala da učinkovitost Mjesečevog tla kao katalizatora nije bila na istoj razini kao katalizatori koje trenutno imamo na Zemlji. Osim ovoga postoji još jedan problem. Naime, tlo nije dovoljno dobar za stvaranje dovoljnih količina resursa koji bi omogućili stalnu ljudsku kolonizaciju Mjesečeve površine. Međutim, promjenom strukture i sastava lunarnog tla istraživači bi mogli dobiti upravo ono što im je potrebno da bi ovaj sustav funkcionirao.

Novom tehnikom mogli bismo pretvarati marsijanski zrak u raketno gorivo

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr


Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.