kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Komad Sunca se odlomio i formirao golemi vrtlog nad sjevernim polom
Svemir

Komad Sunca se odlomio i formirao golemi vrtlog nad sjevernim polom

Vrtlog nad sjevernim polom Sunca. Izvor: Dr. Tamitha Skov/Twitter.
objavljeno

2. veljače znanstvenici su ostali šokirani nakon što se komad Sunca odvojio i zakovitlao u golemom vrtlogu nad sjevernim polom Sunca.

Nema objašnjenja za vrtlog nad sjevernim polom Sunca

Komad Sunca se odvojio i napravio veliki vrtlog nad sjevernim polom Sunca, ostavivši znanstvenike u čudu. Ništa slično dosad nije viđeno i bit će potrebne dublje analize kako bi se utvrdilo što se točno dogodilo, tvrde znanstvenici iz američkog Nacionalnog centra za istraživanje atmosfere. Ono što zasad znamo jest da se dio velike strukture odnosno niti plazme ili solarne prominencije odvojio i kružio oko sjevernog pola otprilike osam sati, pri brzini od 96 kilometara u sekundi.

“Pričajmo malo o polarnom vrtlogu! Materijal sa sjeverne prominencije upravo se odvojio od glavnog filamenta i sada kruži u velikom polarnom vrtlogu oko sjevernog pola naše zvijezde. Implikacije za razumijevanje Sunčeve atmosferske dinamike iznad 55° ovdje se ne mogu precijeniti!” – objavila je na društvenoj mreži Twitter Dr. Tamitha Skov, fizičarka svemirskog vremena koja se bavi prognoziranjem aurora, GPS sustavima i promatranjem zračenja tijekom solarnih oluja.


“Da, nevjerojatno vrtložno gibanje u Sunčevom sjevernom polarnom području. Ova je animacija napravljena od kombiniranih slika AIA 171 Å + 304 Å, koje prikazuju dinamički hladan materijal u koroni pozadine.” – objavio je na Twitter profil “Halo CME”, solarni fizičar (alum UTkyAst), uz popratnu animaciju.

Sunce izbacilo ogroman val plazme

Solarni ciklusi i solarni maksimum 2025.

Sunce je iznimno aktivno u posljednje vrijeme, osobito što se tiče izbacivanja X i M klase baklja.

Solarni ciklusi obično traju oko 11 godina nakon čega dolazi do rotacije južnog i sjevernog pola, popraćene bakljama, koronalnim izbačajima mase te pjegama. Radi se o solarnom maksimumu nakon kojeg dolazi do smanjenje aktivnosti i tako u krug.

Sljedeći solarni maksimum očekuje nas otprilike sredinom 2025. godine.

Velika Sunčeva erupcija pogodila Veneru

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.