kozmos.hr
Svemir

Sunce izbacilo ogroman val plazme

Koronalno izbacivanje mase. Izvor: Helioviewer.org.
objavljeno

Sunce je prije dva dana izbacilo ogroman oblak plazme koji srećom nije bio usmjeren prema Zemlji.

Erupcija izazvala veliki koronalni izbačaj mase

Erupcija na istočnom rubu Sunca u rano jutro 3. siječnja stvorila je veliki koronalni izbačaj mase. Iako Sunčeva pjega koja je odgovorna za erupciju nije bila okrenuta prema Zemlji, na njenom nišanu naći ćemo se za manje od dva dana.

Sunčeve pjege su tamnija područja u nižoj atmosferi Sunca. Riječ je o hladnijim regijama s gustim magnetskim poljima. Kada se niti ovih magnetskih polja rašire i puknu, dolazi do baklji i koronalnog izbacivanja mase.

Može li solarna oluja uništiti život na Zemlji?

Koronalno izbacivanje mase i solarne baklje

Koronalno izbacivanje mase je izbijanje čestice gornje atmosfere Sunca tzv. korone. Koronalni izbačaj prije nekoliko dana bio je popraćen jakom solarnom bakljom koja je trajala čak šest sati, navodi znanstvenik Keith Strong na Twitteru.

Snažno izbacivanje koronalne mase sa Sunca. Izvor: Solarni heliosferski opservatorij (SOHO). (Slika: NASA/ESA)
Snažno izbacivanje koronalne mase sa Sunca. Izvor: Solarni heliosferski opservatorij (SOHO). (Slika: NASA/ESA)

Sunčeve baklje mogu putovati brzinom svjetlosti, što znači da im je potrebno samo osam minuta da stignu do Zemlje, ako je pjega okrenuta prema našem planetu. Koronalnom izbačaju potrebno je nešto dulje, oko dva do tri dana. No, solarne baklje problematične su jer mogu izazvati poremećaje u radiokomunikaciji, a nema gotovo nikakvih znakova upozorenja prema kojima po mogli znati kada će doći do baklje. S druge, iako je sporija i daje nam vremena da se pripremimo, magnetizirana plazma koronalnog izbacivanja u interakciji sa Zemljinim magnetskim poljem može uništiti tehnologiju, izazvati nestanak struje te uništiti satelite.

‘Solarni sat’ mogao bi predvidjeti ritmove opasnih sunčevih baklji

Sustav praćenja solarne aktivnosti

Prekjučerašnju baklju i koronalni izbačaj otkrile su letjelice za promatranje Sunca: NASA-in i ESA-in solarni i heliosferski opservatorij (SOHO) te NASA-in opservatorij za solarnu dinamiku.

Prema podacima Space Weather-a, mjerenja su pomogla znanstvenicima da ustanove da će se aktivno područje pjege koje je proizvelo erupciju, okrenuti prema Zemlji u roku dva dana.

Sateliti padaju iz orbita zbog jačih solarnih vjetrova

Sunčeva pjega AR3163 nestala prije dva tjedna

Nadalje, ovo aktivno područje možda je već poznato znanstvenicima. Sunčeva pjega AR3163 (veća od našeg planeta) koju smo otkrili u prosincu nestala je iz vidokruga prije otprilike dva tjedna, a smatra se da će se ponovno pojaviti i to još jača nego kada smo je posljednji put vidjeli.

U međuvremenu, plazma koja je izbila 30. prosinca došla je do Zemlje jučer, pokrenuvši manju geomagnetsku oluju i aurore nešto dalje od uobičajenih polarnih regija. Prema procjenama britanskih meteorologa za svemir, solarna aktivnost potencijalno bi se mogla povećati krajem tjedna kada se Sunčeva pjega pojavi na istočnom Suncu.


Neobična slika Sunčevog ‘osmijeha’

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Pultarova T. (4. siječnja 2023.), A giant plasma cloud bursts from the sun, but fortunately it won’t hit Earth, Space.com (pristup 5. siječnja 2023.)

 

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.