kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Istraživači vjeruju da su pronašli najsnažniji akcelerator kozmičkih čestica u našoj galaksiji
Svemir

Istraživači vjeruju da su pronašli najsnažniji akcelerator kozmičkih čestica u našoj galaksiji

objavljeno

Znanstvenici pokušavaju odgonetnuti prirodu kozmičkih zraka već više od jednog stoljeća. Sada znanstveni tim vjeruje da su pronašli najmoćniji svemirski akcelerator čestica u Mliječnoj stazi.

Zemaljski teleskop Cherenkov HAWC otkrio je najmoćniji prirodni svemirski akcelerator u Mliječnoj stazi – ispostavilo se da je to mlado zvjezdano jato unutar supermjehurića Cyconus Cocon.

Pretpostavlja se da bi sudari snažnih zvjezdanih vjetrova mogli biti odgovorni za ubrzanje protona do energije od 10–1000 teraelektronvolta.

Ako se konstruira energetski spektar svih komponenata kozmičkih zraka, tada se mogu primijetiti nekoliko preloma, od kojih se jedan (koji fizičari nazivaju “koljenom”) nalazi u području nekoliko petaelektronvolta. Astrofizičare već dugo zanima priroda “koljena”, koja je bliska ograničavajućim mogućnostima kopnenih akceleratora čestica.

Smatra se da se izvori takvih čestica (pevatroni) moraju nalaziti unutar Mliječne staze i mogu biti ostaci supernove, pulsari, nakupine mladih zvijezda ili regija u blizini središta Mliječne staze, gdje se nalazi supermasivna crna rupa .

Međutim, proces traženja određenih izvora visokoenergetskih čestica kozmičkih zraka prilično je naporan, pa čak i danas ima malo podataka o promatranju.

Skupina astronoma koju je predvodila Petra Huentemeyer s Tehnološkog sveučilišta u Michiganu izvijestila je o otkrivanju 1-100 teraelektrovoltnih gama kvanta iz područja stvaranja zvijezda u Mliječnom putu, poznatog kao Cygnus Cocoon. Znanstveni tim koristio je teleskop HAWC (vodena voda Čerenkov), koji otkriva Čerenkovljevo zračenje iz sekundarnih čestica koje proizlaze iz interakcije kozmičkih zraka sa Zemljinom atmosferom.

https://kozmos.hr/kozmicka-cestica-koja-dolazi-izvan-nase-galaksije-uocena-s-antarkticke-istrazivacke-stanice/

Labudova čahura super je mjehurić oko područja aktivnog stvaranja masivnih zvijezda, širine oko 180 svjetlosnih godina, smještenih 4,6 tisuća svjetlosnih godina od Sunca u sazviježđu Labud. Sadrži dva mlada zvjezdana jata Cygnus OB2 i NGC 6910.

Ova NASA-ina slika prikazuje zvjezdane nakupine OB2 i NGC 6910. Izvor: NASA / IPAC / MSX

Znanstvenici su došli do zaključka da registrirane gama kvante generiraju protoni kozmičkih zraka s energijom od 10-1000 teraelektronvolta, koji dolaze iz nakupine Cygnus OB2. Pretpostavlja se da se ubrzanje čestica događa unutar supermjehura i da može biti povezano sa sudarima snažnih zvjezdanih vjetrova.

Uz to, “Labudova čahura” također može emitirati visokoenergetske neutrine tijekom beta raspada iona nastalih kao rezultat interakcije protona kozmičkih zraka s međuzvjezdanim plinom.

Stoga se ovo područje može smatrati najmoćnijim poznatim prirodnim ubrzivačem čestica u našoj galaksiji. To još nije službeno potvrđeno, ali uskoro bi moglo biti s više podataka promatranja.

Očekuje se da će buduća promatranja gama-zračenja visoke energije iz SWGO (opservatorij južnih širokopoljnih gama) i LHAASO (Veliki opservatorij zračnih tuševa velike visine) pružiti više podataka promatranja koji se mogu koristiti za određivanje doprinosa ostalih zvjezdanih jata u galaktičke kozmičke zrake.

Regija Cyconus Cocon među najaktivnijima je u stvaranju zvijezda na Mliječnom putu. Ako imate teleskop, možete ga lako promatrati u blizini središta sazviježđa Labud.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• Abeysekara, A., Albert, A., Alfaro, R., Alvarez, C., Camacho, J., Arteaga-Velázquez, J., . . . Álvarez, J. (2021, March 11). HAWC observations of the acceleration Of Very-high-energy cosmic rays in the Cygnus Cocoon.
• EurekAlert. (n.d.). A monumental particle accelerator in the cygnus cocoon.
• O’Neill, M. (2021, March 16). Ghostly particle traced back to a shredded star, revealing a gigantic cosmic particle accelerator.
• Reddy, F. (2020, February 19). NASA’s Fermi reveals A cosmic-ray cocoon.
 ScienceDaily. (2021, March 11). Not so fast, supernova: Highest-energy cosmic rays detected in star clusters.