Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Znanstvenici su uočili kretanje supermasivne crne rupe brzinom od 110 000 milja na sat

Znanstvenici su zabilježili prvi slučaj pokretne supermasivne crne rupe u povijesti. Na gornjoj slici vidite umjetnikov dojam zvijezde koja prolazi kroz crnu rupu. Izvor: Sophia Dagnello, NRAO / AUI / NSF; NASA, STScI

Po prvi put u povijesti znanstvenici su primijetili pokretnu crnu rupu.

Po prvi puta u povijesti istraživači iz Harvard-Smithsonian Centra za astrofiziku (SAD) jasno su zabilježili slučaj supermasivne crne rupe koja se kretala u svemiru.

Iako ne možemo vidjeti kako se predmeti kreću u svemiru, činjenica je da je sve u pokretu. Ne govorim samo o planetima, mjesecima ili malim nebeskim objektima. Čak su i galaksije u stalnom pokretu, uključujući i naš Mliječni put.

Uprkos tome, do jučer nije bilo znanstvenih dokaza da se i crne rupe mogu pomicati.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Takve teorije postoje već godinama, ali sveukupna percepcija crnih rupa bila je da miruju zbog svoje ogromne mase. U nedavnom istraživanju znanstvenici su izvijestili o prvom zabilježenom slučaju supermasivne crne rupe koja se kretala svemirom.

Crna rupa u središtu galaksije Messier 87 koja je postala prva crna rupa koju je fotografirao teleskop Event Horizon. Izvor: EHT

Crna rupa je područje prostora-vremena, koje se odlikuje tako velikom gravitacijskom silom da čak ni predmeti koji se kreću brzinom svjetlosti ne mogu napustiti svoje granice. Znanstvenici identificiraju dva realna scenarija za nastanak crnih rupa:

  • skupljanje masivne zvijezde
  • kompresija središta galaksije

U slučaju zvijezde, crna rupa je samo posljednja faza u životu. Nastaje kad zvijezda potroši svo svoje termonuklearno gorivo i počne se hladiti. Istodobno, unutarnji tlak se smanjuje, pridonoseći kompresiji pod utjecajem gravitacije.

Ponekad ta kompresija postane vrlo brza – pretvara se u gravitacijski kolaps. Crna zvijezda može nastati od zvijezde čija je masa najmanje 3 puta veća od mase Sunca.

Znanstvenici napokon pronašli pokretnu supermasivnu crnu rupu

Astronom Dominic Pesce i njegov tim promatrali su supermasivne crne rupe već 5 godina. Promatrajući brzine galaksija i crnih rupa, znanstvenici su pokušali doznati jesu li iste. Ako postoji neusklađenost, to će značiti da je došlo do nekih promjena u crnoj rupi. Studija je ispitala 10 udaljenih galaksija i crne rupe u njihovim jezgrama.

NASA uglazbila zvijezde, galaksije i crne rupe

Fokus studije bile su samo crne rupe koje su imale vodu u svojim akrecijskim diskovima. Takve crne rupe lakše je uočiti jer voda koja se kreće stvara snop radiosvjetla koji olakšava ukazivanje na promjene unutar crne rupe. Omogućuje i mjerenje brzine crne rupe.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Nisu ni znali da će se jedna od crnih rupa istaknuti jer je u pokretu. Smještena u galaksiji nazvanoj J0437-2456, ova supermasivna crna rupa ima 3 milijuna puta veću masu od našeg Sunca.

Pretpostavku o kretanju crne rupe bilo je moguće potvrditi zahvaljujući daljnjim promatranjima koja su provedena u zvjezdarnicama Arecibo i Gemini.

Znanstvenici su otkrili da se supermasivna crna rupa kreće brzinom od oko 110 000 milja na sat. Još uvijek nije poznato što točno izaziva kretanje predmeta. No, istraživači imaju nekoliko pretpostavki. To bi moglo biti spajanje dviju supermasivnih crnih rupa ili je objekt dio binarnog sustava.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

Nastavak teksta je ispod oglasa.

• O’Neill, M. (2021, March 12). Astronomers detect a supermassive black hole on the move – unusual motion thus far unexplained.
• Pesce, D. W. (2021, March 12). A Restless Supermassive Black Hole in the Galaxy J0437+2456.
• Whitehead, N. (2021, March 12). Astronomers find supermassive black hole on the move.

Pročitaj više

Oglas