kozmos.hr
Znanost

Island je postao poprište dramatične vulkanske erupcije

objavljeno

Island je postao poprište dramatične vulkanske erupcije rano u utorak, uslijed serije potresa koji su pogodili Reykjanes poluotok, smješten jugozapadno od glavnog grada Reykjavíka. Prema izvješćima The New York Timesa, vlasti su izrazile zabrinutost zbog moguće katastrofe. Vulkanolog Thorvaldur Thordarson je izjavio za novine: “Pripremamo se za najgori mogući ishod. Radi se o velikoj erupciji, a odvija se na samo dva kilometra od vitalne infrastrukture.”

Zabrinutost raste zbog blizine erupcije geotermalnoj elektrani Svartsengi.

Snimke koje kruže društvenim mrežama prikazuju impresivne stupove lave koji se uzdižu visoko u nebo. “Ovo je nešto nevjerojatno,” napisao je islandski fotograf prirode Thrainn Kolbeinsson u objavi na platformi Threads. “Daleko je veće i moćnije od prijašnjih erupcija.”

Zračne snimke obalne straže otkrivaju gotovo apokaliptičnu scenu, s lavom koja osvjetljava noćno nebo. Kako navodi NYT, neke od ovih lava fontana dosežu visinu od 100 metara, a vidljive su sve do središta Reykjavíka.


“Promatrane su izuzetno visoke fontane magme,” rekao je Thordarson za Iceland Monitor. “Teško je dati precizne procjene, ali najviše od njih vjerojatno dosežu visinu od 150 metara.”

Grad Grindavík, koji se nalazi u blizini, evakuiran je prije nekoliko tjedana zbog povećane seizmičke aktivnosti. U to vrijeme, oko ovog grada od 4.000 stanovnika, koji se nalazi manje od sat vremena udaljenosti od glavnog grada, otvorile su se velike pukotine u tlu. Kako izvještava Iceland Monitor, ovo je četvrta erupcija koja je pogodila poluotok Reykjanes u zadnje tri godine. Za okidač se smatra potres magnitude 4,2 koji je pogodio područje u ponedjeljak navečer, oko 21 sat po lokalnom vremenu.

Ilustracija: Umjetnički prikaz erupcije vulkana na Islandu.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.