kozmos.hr
Znanost

Otkriven golemi vulkan na Marsu

Otkriven ogromni vulkan na Marsu
objavljeno

Znanstvenici su na 55. Konferenciji o lunarnoj i planetarnoj znanosti, održanoj u The Woodlandsu u Texasu, predstavili senzacionalno otkriće: ogroman vulkan skriven u istočnom dijelu Tharsis vulkanske provincije na Marsu, u blizini ekvatora. Ovo otkriće, koje je iznenadilo znanstvenu zajednicu, uključuje ne samo vulkan ogromnih dimenzija nego i potencijalne dokaze o postojanju zakopanog glečerskog leda, što bi moglo pružiti nove uvide u geološku povijest i klimatske uvjete na Crvenom planetu.

Vulkan Noctis

Iako su ga orbitirajuće svemirske letjelice snimale od vremena misije Mariner 9 još od 1971. godine, vulkan je ostao skriven zbog duboke erozije koja je znatno izmijenila njegov izgled. Ovaj div, smješten na prijelazu između zagonetnog Noctis Labyrinthus-a i veličanstvenih kanjona Valles Marineris, uspio je ostati neopažen desetljećima, skriven pogledima unatoč svojoj lokaciji u jednom od najistaknutijih obilježja Marsa.

Za sada poznat pod imenom “Vulkan Noctis”, u iščekivanju dodjele službenog naziva, ovaj vulkanski gigant zauzima poziciju na 7° 35′ južne širine i 93° 55′ zapadne dužine. Njegova visina doseže impresivnih +9022 metara, dok se njegov promjer proteže na 450 kilometara, čime njegove monumentalne dimenzije i složeni razvojni put potvrđuju dugogodišnju vulkansku aktivnost. Na njegovom jugoistočnom perimetru otkriven je relativno novi sloj vulkanskih naslaga, pod kojima, pretpostavlja se, leži sloj glečerskog leda.


Geologija Marsa

Ovo otkriće ne samo da ukazuje na novu dimenziju geološke povijesti Marsa, već i otvara vrata uzbudljivim mogućnostima za buduće znanstvene pothvate — od traganja za životom, preko dubljeg razumijevanja geološke evolucije Marsa, pa sve do mogućih misija s posadom. Dr. Pascal Lee, planetarni znanstvenik povezan s SETI Institutom i Mars Institutom pri NASA-inom Ames Research Centru i vodeći autor studije, podijelio je fascinantan detalj: “Analizirajući geološke karakteristike područja gdje su ranije identificirani tragovi glečera, naišli smo na iznenađujuće otkriće da se zapravo nalazimo unutar masivnog i duboko erodiranog vulkana.”

Skup dokaza upućuje na vulkansku prirodu ovog kraja, obilježenog slojevitim mezama i kanjonima na istočnom rubu Noctis Labyrinthus-a. U srcu ove regije, uzvišene meze formiraju luk, čiji se teren blago spušta od centralnog vrha, dok se vanjske padine prostiru do 225 kilometara u različitim smjerovima. Kaldera, ostaci urušenog vulkanskog kratera koji je nekad sadržavao jezero lave, smještena je u samom centru ove strukture. Osim toga, područje unutar perimetra vulkana krije tokove lave, piroklastične naslage i depozite hidratiziranih minerala, što dodatno potvrđuje njegovu vulkansku aktivnost.

Mnogi detalji su nepoznanica

Sourabh Shubham, doktorand na Odjelu za geologiju Sveučilišta Maryland i suautor studije, istaknuo je da je vulkanski kontekst hidratiziranih minerala pronađenih na ovom području dugo bio predmet pretpostavki, no sada je napokon potvrđen. “Spekulacije o ovom području Marsa traju već dugo, i otkriće velikog vulkana predstavlja ključni dokaz koji podupire naše teorije,” naglasio je Shubham.

Pored vulkana, istraživanje je otkrilo i opsežno područje vulkanskih taloga unutar vulkana, obilježeno karakterističnim formacijama koje podsjećaju na mjehuriće. Te formacije, nazvane “rootless cones“, nastale su uslijed eksplozivnog oslobađanja pare, što ukazuje na moguću interakciju između vrućih vulkanskih materijala i vode ili leda ispod površine. Iako mnogi detalji o ovom golemom vulkanu još uvijek ostaju nepoznati, uključujući precizan trenutak njegovog nastanka i mogućnost potencijalnih budućih erupcija, njegovo otkriće predstavlja značajan korak naprijed u razumijevanju geološke povijesti Marsa i njegovog potencijala za podržavanje života.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.