kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Hubble otkrio galaksiju koja emitira ‘zabranjenu’ svjetlost
Svemir

Hubble otkrio galaksiju koja emitira ‘zabranjenu’ svjetlost

objavljeno

Svemirski teleskop Hubble zabilježio je iznimnu spiralnu galaksiju poznatu kao MCG-01-24-014, smještenu približno 275 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje. Osim što je prepoznatljiva po svojoj spiralnoj strukturi, ova galaksija ističe se izrazito aktivnom jezgrom, poznatom kao aktivne galaktičke jezgre (ili na Engleskom Active Galactic Nucleus – AGN), što je čini predstavnikom Seyfert galaksija tipa 2.

Galaksije Seyfert, zajedno s kvazarima, čine značajnu podklasu AGN-a. Iako je klasifikacija AGN-a detaljna i složena, galaksije Seyfert uglavnom su bliže i njihova centralna jezgra ne preuzima dominaciju nad cijelom galaksijom, za razliku od kvazara, koji su iznimno udaljeni i sjaje snažnijom svjetlinom od svojih galaksija domaćina.

Ova slika NASA Hubble svemirskog teleskopa prikazuje svijetlu spiralnu galaksiju poznatu kao MCG-01-24-014, koja se nalazi oko 275 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje. Zasluge: ESA
Ova slika NASA Hubble svemirskog teleskopa prikazuje svijetlu spiralnu galaksiju poznatu kao MCG-01-24-014, koja se nalazi oko 275 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje. Zasluge: ESA

Posebno se izdvajaju dva tipa Seyfert galaksija – Tip-1 i Tip-2, razlikujući ih na temelju karakteristika njihovih spektra. Spektar je odraz raspodjele svjetlosti na pojedinačne valne duljine, a kod Seyfert galaksija tipa 2, zabilježene su posebne ‘zabranjene’ emisijske linije. Ove ‘zabranjene’ linije predstavljaju fenomen u kvantnoj fizici, gdje određene vrste emisija, iako izuzetno nevjerojatne u zemaljskim uvjetima, postaju moguće u ekstremnim kosmičkim okruženjima.


U osnovi, spektri su prozori u sastav i fizikalna stanja nebeskih tijela. Atomi i molekule emitiraju i apsorbiraju svjetlost na specifičnim valnim duljinama, što je posljedica kvantnih stanja njihovih elektrona. U svemiru, gdje uvjeti mogu biti znatno različiti od onih na Zemlji, ‘zabranjene’ svjetlosti se mogu emitirati u energičnim jezgrama poput onih u Seyfert galaksijama.

Ova otkrića su ključna za razumijevanje dinamičkih procesa unutar galaksija i pružaju uvid u složene mehanizme koji oblikuju svemir. Hubbleov teleskop i dalje pruža nezamjenjiv pogled na ove udaljene svjetske fenomene, omogućujući astronomima da produbljuju naše razumijevanje kozmosa.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.