kozmos.hr
Svemir

Fluktuacije metana na Marsu

Fotografija visokih oblaka na Marsu. NASA.
objavljeno

Nedavno istraživanje ukazuje na to da promjene atmosferskog pritiska, koje izvlače plinove iz podzemnih struktura Marsa, mogu biti ključni faktor u oslobađanju metana ispod površine u atmosferu Crvenog Planeta. Ovo saznanje o vremenu i mjestu za detekciju metana moglo bi znatno pomoći roveru Curiosity u njegovoj misiji potrage za znakovima života.

“Razumijevanje promjena u koncentraciji metana na Marsu predstavlja ključni cilj za NASA-in tim Curiosity u nastojanju da se otkrije njegov izvor,” istaknuo je John Ortiz, diplomski student na Nacionalnom laboratoriju Los Alamos i voditelj istraživačkog tima. “Ostvarivanje ovog cilja predstavlja nekoliko izazova, a jedan od najvećih je odrediti optimalno vrijeme tijekom Marsovskog dana, poznatog kao sol, za provođenje eksperimenata uzorkovanja atmosfere.”

Glavni fokus NASA-inih misija na Marsu, uključujući i rovera Curiosity te Perseverance, usmjeren je na otkrivanje i razumijevanje potencijalnih tragova života iz prošlosti ili sadašnjosti, poput metana. Međutim, s obzirom na vjerojatnost da je izvor metana na Marsu smješten ispod površine, kratkotrajne varijacije u atmosferskim koncentracijama metana predstavljale su značajan izazov u istraživanju.


Simuliranje kretanja metana

Da bi dublje shvatili koncentracije metana na Marsu, Ortiz i njegov tim koristili su računalne skupine visokih performansi za simuliranje kretanja metana kroz mreže podzemnih pukotina i njegovo oslobađanje u atmosferu, gdje se zatim miješa unutar atmosferskog stupa. Također su modelirali proces adsorpcije metana na površinu stijena, proces koji ovisi o temperaturi i koji može pridonijeti promjenama razine metana.

Simulacije su predvidjele ispuštanje metana s površine Marsa u atmosferu neposredno prije izlaska sunca tijekom sjevernog ljetnog razdoblja na planetu, koje se nedavno završilo. Ovo potvrđuje ranije podatke rovera koji ukazuju na to da su razine metana varirale ne samo sezonski, već i dnevno. Ovi dragocjeni podaci pružaju ključne informacije za tekuću kampanju uzorkovanja rovera Curiosity.

“Naša istraživanja ukazuju na nekoliko presudnih vremenskih perioda za prikupljanje podataka roverom Curiosity. Vjerujemo da ovi periodi pružaju najbolju priliku za precizno određivanje vremena promjena koncentracije metana i (nadamo se) približavanje razumijevanju njegovog izvora na Marsu”, izjavio je Ortiz.

Istraživanje je objavljeno 22. siječnja u časopisu Journal of Geophysical Research: Planets.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.