kozmos.hr
Znanost

Drevna grobnica s lubanjom vuka pronađena u Rumunjskoj

objavljeno

Istraživanje grobnog humka u jugoistočnoj Rumunjskoj, u regiji Dobruja, otkrilo je drevnu grobnicu sa lubanjom od vuka. Arheolozi predlažu da su pljačkaši grobnica ostavili lubanju da štiti od duha pokojnika, nakon što su opljačkali grobnicu.

Drevne grobnice

Otkrivene su dvije grobnice, jedna davno opljačkana, smještene u jezgri humka. “Značajno otkriće bio je način zapečaćivanja opljačkane grobnice”, komentira dr. Bartłomiej Szymon Szmoniewski, direktor studije s Instituta za arheologiju i etnologiju Poljske akademije. “Vukova lubanja na vrhu nekoliko kamenova vjerojatno je služila za magijski ritual da zabrani pristup opljačkanom prostoru, sprječavajući duh pokojnika da traži osvetu.”

Posljedice pljačke: Artefakti i rituali

Iako su pljačkaši puno toga odnijeli iz grobnice, nisu sve odnijeli. Fragment razbijene glinene uljanice i dijelovi zapaljene drvene strukture ukrašene brončanim ornamentima ostali su u grobnoj jami. Snažni tragovi spaljivanja na zidovima i dnu jame sugeriraju da je “prtljaga” pokojnika spaljena na licu mjesta. Jama je zatim zapečaćena daskama i zatrpana.

“Rituali spaljivanja slični ovima pronađeni su u Hârșovi, poznatoj kao Carsium u rimsko doba, na obalama donjeg Dunava”, primijetio je Szmoniewski.

Unatoč velikoj šteti, tim je pronašao spaljene kosti, uz veliki broj spaljenih sjemenki talijanskog oraha, dijelove četinjačkih čunjeva i ostataka drugih biljaka. Spaljene sjemenke talijanskog oraha, koje se tumače kao posebna hrana ponuđena duši, prvi su put pronađene u ovoj regiji.

Kostur, novčići i mirisi

U drugoj grobnici, udaljenoj od središta humka, tim je pronašao kostur unutar drvene strukture, vjerojatno lijesa. Zanimljivo je da se staklena posuda, koja se koristila za parfemirane tekućine i osobnu higijenu, nalazila na trbuhu pokojnika, a brončani novčić cara Hadrijana bio je postavljen u njegova usta.

Szmoniewski objašnjava: “Novčić u ustima je aluzija na Caronov obol, drevni običaj gdje je novčić služio kao cijena za prijevoz duše pokojnika preko rijeke Styx u Hadu.” Procjenjuje se da pogrebi datiraju iz sredine 2. stoljeća.

Otkrivanje povijesti sahranjivanja u Dobruji

Ovo otkriće ima veliki značaj jer u ovoj regiji do sada nisu pronađeni grobni humci. Vukova lubanja mogla bi nagovijestiti uključenost Geta, stanovnika prije dolaska Grka i Rimljana. Szmoniewski predlaže da su pokopani pojedinci vjerojatno bili Rimljani koji su migrirali tijekom rimske kolonizacije. Nalazi grobnica napravljeni su 2022. godine, a istrage će se nastaviti kasnije ove godine, počevši od kolovoza.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube