kozmos.hr
Jeste li znali?

Digitalna rekonstrukcija pogleda s Apolla 13

Pogled s Apolla 13
objavljeno

Pomoću novih podataka s Lunar Reconnaissance Orbitera (LRO-a), NASA-ini astronomi i inženjeri uspjeli su u obliku digitalne animacije rekonstruirati pogled koji su imali astronauti misije Apollo 13 dok su putovali oko Mjeseca u travnju 1970.

Nesreća i sreća Apolla 13

Apollo 13 trebala je biti treća misija kojom bi NASA-ini astronauti sletjeli na Mjesec. Jim Lovell, Jack Swigert i Fred Haise poletjeli su s Cape Canavrala na Floridi 11. travnja 1970. u 2.13 popodne po lokalnom vremenu, i nekoliko sati nakon toga ušli su u putanju koja će ih voditi do Mjeseca (engl. trans-lunar injection). No 56 sati nakon početka misije dolazi do eksplozije u servisnom modulu broda i cijela misija brzo se pretvara u kriznu situaciju. Zbog naglog gubljenja kisika, cijela posada seli se iz servisnog modula u lunarni modul (inače dizajniran samo za slijetanje na Mjesec), u kojem će i ostati do kraja misije. Što se točno dogodilo astronautima nije bilo jasno, no odmah su znali da od slijetanja na Mjesec neće biti ništa.


Apollo 13 service module
Slika oštećenog servisnog modula Apolla 13 slikana iz lunarnog modula. Izvor: NASA.

Opcije su bile sljedeće: okrenuti letjelicu na licu mjesta pomoću pogona servisnog modula, ili se nastaviti kretati prema Mjesecu, napraviti krug oko njega i uči u tzv. ‘putanju slobodnog povratka’ (engl. free return trajectory)—blago modificiranu verziju trenutne putanje koja bi letjelicu vratila nazad na Zemlju s minimalnim troškom goriva. Na posljetku je izabrana druga opcija, primarno zbog potencijalnih novih problema s potisnicima servisnog modula koji su se htjeli izbjeći pod svaku cijenu, i astronauti su vraćeni na Zemlju 17. travnja, 5 dana i 23 sata nakon lansiranja. Nekoliko mjeseci nakon povratka odbor za istragu otkrio je da je do nesreće došlo zbog loše izvedene izolacije na žicama u jednom od tankova kisika servisnog modula, i nakon pokušaja miješanja kisika u njima dogodio se kratki spoj, koji je pak uzrokovao malu eksploziju i požar.

Nove karte i animacije Mjeseca

Danas, više od 50 godina nakon Apolla 13, i sami možemo vidjeti što su astronauti vidjeli dok su se kretali oko Mjeseca i kada su izlazili iz njegove tamne strane ponovo prema Zemlji. Naime, NASA-in lunarni orbiter zadnjih deset godina detaljno mapira površinu Mjeseca, njezinu topografiju, boju i druge karakteristike. Iz tih podataka proizašla je i prva kompozitna karta Mjeseca u boji (vidi dolje), iako ona s punom točnošću pokriva samo 70 stupnjeva prema sjeveru i prema jugu od lunarnog ekvatora. Zbog blagih nagiba Mjesečeve osi i orbite, polovi su mu gotovo konstantno u sjeni i za njih nemamo dovoljno podataka o bojama, pa su ti dijelovi karte generirani kombiniranjem monokromatskih podataka i podataka o teksturi površine. To je razlog zašto su puno manje rezolucije i izgledaju zamuljanije nego ostatak karte, no radi se o samo 6% površine Mjeseca, iako se možda zbog rastezanja karte na polovima (isto kao i na karti Zemlje) čini da se radi o većem postotku.


Karta mjeseca.
Kompozitna karta Mjeseca u boji konstruirana od podataka s NASA-inong LRO-a. Izvor: Ernie Wright/NASA.

Valja napomenuti da se radi o karti na kojoj je estetici dana prednost nad znanstvenom točnošću, i ona je dio NASA-inog ‘CGI Moon Kita’—paketa karata dizajniranih za korištenje u 3D animacijskim softverima. Koristeći spomenuti kartu, kao i podatke o putanji Apolla 13 oko Mjeseca (nagib, elevaciju, brzinu, itd.), sada imamo digitalne animacije koje na što točniji način pokušavaju rekreirati poglede koje su imali astronauti Apolla 13 dok su putovali oko Mjeseca. Najimpresivnija od tih animacija upravo je ona koja prikazuje ‘izlazak Zemlje’, tj. postepeno otkrivanje Zemlje za vrijeme povratka na nama bližu stranu Mjeseca.

Sve animacije ne odvijaju se u realnom vremenu već su ubrzane, jer one vizualiziraju poglede koji su u stvarnosti trajali od nekoliko minuta do nekoliko sati. Dotična animacija sa Zemljom ubrzana je točno pet puta, odnosno ona u 60 sekundi prikazuje petominutni pogled. Inače, astronauti su u tami iza Mjeseca proveli ukupno osam minuta, tj. toliko je vremena prošlo od kada je Zemlja zašla iza Mjeseca s jedne strane do kada je Sunce izašlo s druge strane, a pet minuta nakon izlaska Sunca izašla je ponovo i Zemlja. Sve animacije dostupne su u 4K rezoluciji na ovom linku.

Zapovjednik misije Jim Lovell, 93, danas živi u Chicagu. Pilot lunarnog modula Fred Haise, 88, živi s obitelju Houstonu u Texasu. Pilot zapovjednog modula Jack Swigert umro je od raka pluća u Washingtonu  u prosincu 1982., sedam tjedana nakon što je izabran za kongresnika.

 


Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr


Izvori:

„Apollo 13“. Britannica, 2021. https://www.britannica.com/topic/Apollo-13-mission (15.3.2022.).

„Apollo 13 Views of the Moon in 4K“. NASA Goddard Media Studios, 2020. https://svs.gsfc.nasa.gov/13537 (15.3.2022.).

Wright, Ernie. „Apollo 13 Moon View Using LRO Dana“. NASA Scientific Visualization Studio, 2020. https://svs.gsfc.nasa.gov/4791 (15.3.2022.).

Wright, Ernie. „CGI Moon Kit“. NASA Scientific Visualization Studio, 2019. https://svs.gsfc.nasa.gov/4720 (15.3.2022.).

 | Website

Zaljubljenik u astronomiju od malih nogu. Diplomirani anglist. U slobodno vrijeme vjerojatno s frendovima u obližnjem kafiću. U paralelnom svemiru sam nešto od sljedećeg: pomorac, fizičar, astronaut, pisac, željezničar.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.