kozmos.hr
Svemir

Jesu li crne rupe izvor tamne energije?

Crna rupa. Izvor: Depositphotos.com.
objavljeno

Astronomi su otkrili dokaze koji idu u prilog teoriji da su crne rupe izvor tamne energije.

Dvije najveće misterije svemira su crne rupe i tamna tvar. Prije nekoliko godina astronomi su ušli u povijest “fotografirajući” crnu rupu iz daleke galaksije. Ali ono što su znanstvenici fotografirali bio je horizont događaja crne rupe, a ne sama crna rupa. Ova kozmička čudovišta imaju tako snažnu gravitacijsku silu da im ništa, čak ni svjetlost, ne može pobjeći.

Druga misterija je tamna tvar, o kojoj ima mnoštvo teorija, ali nikada nije izravno promatrana. Astronomi sada vjeruju da bi crne rupe mogle pomoći u objašnjenju misteriozne materije koja čini većinu poznatog svemira i koju stručnjaci nazivaju tamnom energijom.

Tamna energija i širenje svemira

Prije više od sto godina, astronom Edwin Hubble otkrio je da se naš svemir širi te da se većina galaksija u svemiru udaljava od Mliječnog puta. Primijetio je da što su galaksije dalje, to se brže udaljavaju. Na kraju je ovo matematičko objašnjenje postalo poznato kao Hubbleova konstanta. Kad su astronomi konačno shvatili da se svemir doista širi i to sve većom brzinom, pretpostavili su postojanje neka vrsta sile koja stoji iza tog fenomena, nadvladavajući gravitaciju, što bi tehnički trebalo usporiti stvari.


Ova zagonetna sila postala je poznata kao tamna energija. Najbolji način da objasnimo tamnu energiju bio bi da je nazovemo nekom vrstom “pandana” gravitaciji, svojevrsnom antigravitacijskom silom.

Tamna tvar možda dolazi od iskonskih crnih rupa

Tamna energija, izvorište?

Tim od 17 međunarodnih istraživača predvođenih Sveučilištem na Havajima otkrio je prvi dokaz o točki porijekla tamne energije, a dolazi iz vrlo neočekivanog izvora tj. crnih rupa. Na temelju onoga što znamo o njima, crne rupe dobivaju masu na dva različita načina. Jedan je nakupljanje plina i spajanje s drugim crnim rupama. Istraživači su proučavali devet milijardi godina evolucije crnih rupa u mirnim divovskim eliptičnim galaksijama. Istraživači su otkrili da su najstarije crne rupe mnogo veće nego što bi trebale biti temeljem dvije metode rasta.

To znači da mora postojati drugi način na koji ove crne rupe dobivaju masu. Istraživački rad, objavljen u časopisu Astrophysical Journal Letters, sugerira da odgovor leži u tamnoj energiji odnosno u obliku energije vakuuma, “vrsti energije ugrađene u sam prostor-vrijeme… [koja] gura svemir dalje, ubrzavajući širenje ”.

Još uvijek samo teorija, ali zanimljiva

Ako se ova neobična teorija održi, ona ima potencijal revolucionarizirati i prepraviti sve što smo dosad znali – ili mislili da znamo – o kozmologiji. Štoviše, ako se teorija dokaže, konačno bi pružila rješenje za nedokučivo porijeklo tamne energije, predmet rasprave koja zbunjuje astronome preko dva desetljeća.

Ipak, ideja da crne rupe mogu biti izvor crnih rupa nije toliko nova. Zapravo, to je dio opće teorije relativnosti koju je predložio Albert Einstein. Unatoč tome, ovo je bio prvi put da su astronomi izvršili promatranja koji podupiru teoriju. Imajući to u vidu, važno je napomenuti da je potrebno još mnogo posla da se teorija testira i potvrdi.

Supermasivna crna rupa ‘juri’ svemirom

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.