kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Bezos nudi NASA-i popust od 2 milijarde dolara za letjelicu Blue Moon
Svemir

Bezos nudi NASA-i popust od 2 milijarde dolara za letjelicu Blue Moon

Izvor: blueorigin.com
objavljeno

Vlasnik Blue Origina Jeff Bezos napisao je u ponedjeljak otvoreno pismo NASA-i ponudivši im popust od 2 milijarde dolara kako bi svojoj tvrtki omogućio izgradnju letjelice za Mjesec.

Povratak na Mjesec kao uvertira odlasku na Mars

Ugovor o sustavu za slijetanje ljudi (eng. human landing system – HLS), vrijedan 2,9 milijardi dolara, dodijeljen je rivalima iz SpaceX-a u travnju, ali Blue Origin i tvrtka Dynetics, podnijeli su protestne note koje trenutno čekaju presudu američkog Ureda za odgovornost.

Sjedinjene Države se žele vratiti na Mjesec do 2024. godine u okviru programa Artemis, koristeći to kao model za pripremu misije s posadom na Mars 2030-ih.

Blue Moon letjelica tvrtke Blue Origin. Izvor: Wikimedia Commons.
Blue Moon letjelica tvrtke Blue Origin. Izvor: Wikimedia Commons.

Dugoročno odricanje za Blue origin

U svom pismu NASA-inom administratoru Billu Nelsonu, Bezos je rekao da će se ovom ponudom “premostiti manjak financiranja” koji je isprve doveo do toga da je svemirska agencija odabrala samo jednog izvođača radova, umjesto dva koji bi se međusobno natjecali.

Dodao je kako “ova ponuda nije odgoda, već je trajno odricanje”.

https://kozmos.hr/novi-milijarder-u-svemiru-jeff-bezos-uspjesno-obavio-prvi-let/

Od kada je izgubio nagradu, Blue Origin je grčevito lobirao da se odluka poništi, što je dovelo do toga da je Senat usvojio prijedlog zakona kojim se pristaje dodati 10 milijardi dolara u sustav za slijetanje.

No o zakonu se još raspravlja u Zastupničkom domu, a kritičari su ga označili kao “spašavanje Bezosa”.

Ekstrahiranje tekućeg vodika iz leda

Bezos tvrdi da je prednost Blue Moon letjelice upotreba tekućeg vodika za gorivo. Tekući vodik može se ekstrahirati iz Mjesečevog leda što je u skladu s NASA-inim planovima korištenja Mjeseca za punjenje raketa čije se operacije odvijaju još dublje u Sunčevom sustavu.

Dodao je da će tvrtka testirati svoju letjelicu u orbiti Zemlje u vlastitom trošku.

“Spremni smo pomoći NASA -i da ublaži tehničke rizike, riješi proračunska ograničenja te vrati program Artemis na konkurentniji, vjerodostojniji i održiviji put”, zaključio je Bezos.

Nije jasno hoće li Bezosova posljednja intervencija utjecati na ishod nagrade.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Anonymus (27.7.2021.), Bezos offers NASA a $2 billion discount for Blue Origin Moon lander, Phys.org (preuzeto 29. srpnja 2021.)

Roulette J. (26.7.2021.), Jeff Bezos offers NASA $2 billion to pick Blue Origin’s lunar lander in last-minute plea, Jeff Bezos really wants that lunar lander contract, Theverge.com (preuzeto 29. srpnja 2021.)

Johnson E. (29.7.2021.), Bezos offers NASA $2 billion in exchange for moon mission contract, reuters.com (preuzeto 29. srpnja 2021.)

 

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.