kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Balkanatolija – Ponovno otkriven davno izgubljeni kontinent star 40 milijuna godina
Znanost

Balkanatolija – Ponovno otkriven davno izgubljeni kontinent star 40 milijuna godina

Balkanatolija, ponovno otkriven drevni kontinent. Izvor: Alexis Licht, Grégoire Métais/CNRS.
objavljeno

Međunarodni tim paleontologa ‘ponovno je otkrio’ zaboravljeni kontinent za koji se vjeruje da je nestao prije 34-40 milijuna godina.

Balkanatolija – kontinent između Europe i Azije koji je nestao prije 40 milijuna godina

U novom radu znanstvenici opisuju takozvani nizinski kontinent koji je postojao prije oko 40 milijuna godina. Pretpostavlja se da je ovaj kontinent bio dom egzotične faune i svojedobno služio kao migracijski pravac za životinje iz Azije u južne regije Europe.

Sada je ovaj zaboravljeni i davno izgubljeni kontinent, stisnut između Europe, Afrike i Azije. Istraživači su ga nazvali “Balkanatolijom”. Balkanatolija se također opisuje kao drevni kopneni most između Azije i Europe u vrijeme kada je razina mora značajno pala.

Nova kronologija događaja

U svojoj studiji paleontolozi su se oslanjali na neke već poznate podatke. Prije oko 34 milijuna godina ogroman broj lokalnih sisavaca iznenada je nestao iz Europe, a zamijenili su ih azijski sisavci.


Međutim, nedavno su na Balkanu otkriveni fosilizirani ostaci životinja koji su pomalo promijenili kronologiju izumiranja spomenutih sisavaca. Ovi nalazi ukazivali su na postojanje “posebne bioregije” tijekom drevnih vremena, što je vjerojatno omogućilo azijskim sisavcima da koloniziraju jugoistočnu Europu. To se dogodilo, prema novim procjenama, oko 5-10 milijuna godina prije velikog izumiranja.

Tim znanstvenika koji su provodili paleogeološko istraživanje, predvodio je Alexis Licht iz francuskog Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja. Tim je ponovno ispitao sve lokacije na Balkanu i Anatoliji gdje su pronađeni fosilni ostaci životinja iz tog razdoblja.

Dokazi drevnih događaja također su ponovnno podvrgnuti procesu datacije, a starost je revidirana na temelju trenutnih geoloških podataka. Analiza novih podataka omogućila je konstataciju da je nekad davno ovdje postojao kontinent kojem su znanstvenici sada nadjenuli ime Balkanatolija.

Dom jedinstvene faune

Autori članka pišu da je oko 50 milijuna godina Balkanatolija bila izolirani arhipelag, odvojen od susjednih kontinenata. Ta je izoliranost pridonijela tome da je na ovom arhipelagu procvjetala jedinstvena životinjska zajednica tj. fauna koja se značajno razlikovala od sličnih zajednica u Europi i istočnoj Aziji.

No sve se promijenilo zbog naglog pada razine mora povezanog s rastom antarktičkih ledenih ploča i snažnim tektonskim pomacima koji su se odvijali u tom razdoblju. Kao rezultat ovih katastrofalnih događaja na globalnoj razini, kontinent Balkanatolija spojio se s kontinentalnom Europom. Nova studija dokazuje da se to dogodilo prije između  34 i 40 milijuna godina.

Analizirani fosili pokazuju da su se upravo u tom razdoblju na području Balkanatolije pojavili poznati sisavci, uključujući glodavce i četveronožne kopitare koji su došli iz Azije. Postupnim migracijama druge životinje također su kolonizirale područje bivšeg arhipelaga.

Inače, Lichtov tim je tijekom svog istraživanja otkrio fragmente fosilizirane čeljusne kosti neobične životinje u Turskoj. Analiza je pokazala da kost pripada životinji nalik nosorogu koja je uginula prije otprilike 38-35 milijuna godina. Također se pokazalo da je ovaj fosil najstariji te vrste. Otkriće sugerira da su azijske životinje došle na ovo područje najmanje 1,5 milijuna godina prije velikog izumiranja.


Zaključno, novi dokazi pokazuju da su azijski sisavci putovali u Europu preko izgubljenog i davno zaboravljenog kontinenta Balkanatolije.

Potonuli kontinent Zelandija dva puta je starija nego što se prvotno mislilo

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Licht, A., Métais, G., Coster, P., İbilioğlu, D., Ocakoğlu, F., Westerweel, J., Mueller, M., Campbell, C., Mattingly, S., Wood, M. C., & Beard, K. C. (2022, January 18). Balkanatolia: The insular mammalian biogeographic province that partly paved the way to the grande coupure. Earth-Science Reviews.
Phys.org. (2022, February 21). Balkanatolia: The Forgotten Continent that sheds light on the evolution of mammals.
Taub, B. (2022, February 22). Lost continent of Balkanatolia may have been a battleground for ancient mammals. IFLScience.
Watson, C. (n.d.). A forgotten continent from 40 million years ago may have just been rediscovered. ScienceAlert.

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.