kozmos.hr
Jeste li znali?

Čudna životinja za koju se mislilo da je ptica, zapravo je nova vrsta reptila

objavljeno

Znanstvenici su u početku vjerovali da su pronašli novu vrstu dinosaura veličine kolibrija. No ispostavilo se da su životinje pronađene u burmanskom jantaru bile gmazovi.

Paleontolozi su utvrdili da je Oculudentavis khaungraae, sićušni “dinosaur” pronađen u burmanskom jantaru, zapravo nova, neobična vrsta guštera. U drugom uzorku jantara znanstvenici su pronašli sličnu životinju, za koju se ispostavilo da je predstavnik druge vrste ovog roda. Detaljna studija nalaza potvrdila je da oba Oculudentavisa pripadaju skupini gmazova ljuskave kože.

Burmanski jantar blago je za paleontologe. Sadrži ostatke mnogih vrsta beskičmenjaka i malih kralježnjaka koji su živjeli prije oko 99 milijuna godina. Samo posljednjih mjeseci stručnjaci su opisali drevnu bubu oprašivača, bodljikavu gusjenicu i puževe pronađene u Mijanmaru.

Znanstvenici su vjerovali da su pronašli novu vrstu dinosaura veličine kolibrija …

U proljeće 2020. zaposlenici Instituta za paleontologiju i paleoantropologiju kralježnjaka Kineske akademije znanosti, pod vodstvom Jingmaija O’Connora, objavili su neobično otkriće u članku za časopis Nature. U uzorku burmanskog jantara pronašli su lubanju za koju su vjerovali da pripada dinosauru veličine ptice. Vjerovali su da je to najmanji dinosaur ikad otkriven.


Izvorna ideja o Oculudentavis khaungraae bila je da je to bila minijaturna ptica. Sada su znanstvenici otkrili da se zapravo radi o novoj vrsti guštera.Izvor: Han Zhixin

Vrsta je nazvana Oculudentavis khaungraae. Međutim, stručnjaci su ubrzo imali mnoga pitanja o ovom otkriću. Neki paleontolozi primijetili su da, sudeći po nekoliko anatomskih značajki, okuludentavis nije bio dinosaurus ili drevna ptica, već samo gušter.

https://kozmos.hr/nakaze-prirode-10-najcudnijih-zivotinja-koje-su-ikad-zivjele/

Nakon rasprave autori su odlučili povući svoju izvornu publikaciju. Međutim, priča o okuludentavisima tu nije završila. Tim paleontologa pod vodstvom Juana D. Daze sa Državnog sveučilišta Sam Houston odlučio je saznati više o odnosu ovog stvorenja.

Drugi primjerak u burmanskom jantaru dokazuje da nisu u pravu

Istraživači su se usredotočili na još jedan primjerak burmanskog jantara, koji je sadržavao neopisanu životinju vrlo sličnu O. khaungraae. Preživjeo je bolje od prethodnog nalaza: osim lubanje, do danas su preživjeli i dio kralježnice, ulomci nadlaktične kosti, ljuskice i meka tkiva.

Naga Oculudentavis u komadu burmanskog jantara. Izvori: Adolf Peretti / Zaklada muzeja Peretti

Analiza novog uzorka potvrdila je da doista ima mnogo toga zajedničkog s holotipom O. khaungraae, poput velikih očiju i izdužene, nazubljene njuške koja nalikuje na kljun.

Istodobno, lubanja koju su Daza i njegovi kolege opisali manja je od druge (duljina joj je 14,2 milimetra naspram 17,3 milimetra) i ne sliči toliko na ptičju. Istraživači su pronašli druge razlike između lubanja, koje se uglavnom odnose na veličinu i oblik pojedinih kostiju.

Dvije nove vrste guštera

Istina, još nije jasno kojoj je određenoj skupini ljuskavih gmazova taj rod najbliži – okuludentavi su imali vrlo neobične strukturne značajke i razlikovali su se od svih guštera poznatih znanosti, kako izumrlih tako i suvremenih.

Tako je konačno opovrgnuta ideja da je oculudentavis ptica ili dinosaur blizak ptici. Prema autorima, samo proporcije lubanja ovih gmazova podsjećaju na ptice, dok je njihova struktura potpuno različita.


Slika: Digitalna izolacija svake kosti obje nove vrste guštera – O. naga s lijeve strane i O. khaungraae s desne: EDWARD STANLEY MUZEJA FLORIDA, PRILAGOĐEN IZ TRENUTNE BIOLOGIJE. CT SKENIRANI FONDACIJOM FONDACIJE MUZEJA PERETTI

Istodobno, lubanja O. khaungraae vjerojatno je doživjela zamjetnu posthumnu deformaciju, što je dodatno pojačalo njezinu sličnost s lubanjom ptice. Zbog nepotpunosti oba uzorka, teško je reći kakav su način života vodili okuludentavisi. Sudeći po činjenici da su ti gušteri imali velike oči s malim zjenicama, bili su aktivni tijekom dana.

Međutim, duge, ali slabe čeljusti sa suženim zubima ukazuju na specijalizaciju za lov na male insekte poput muha i mrava. Također je moguće da su okuludentavisi bili drvorezni – inače ne bi bili zarobljeni u smoli.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS TELEGRAM-kozmos/hr

Izvori:

• Black, R. (2021, June 14). World’s ‘Smallest Dinosaur’ Revealed to Be a Mystery Reptile. Smithsonian.com.
• Bolet, A., Stanley, E. L., & Daza, J. D. (n.d.). Unusual morphology in the mid-Cretaceous lizard Oculudentavis.
• van Hoose, N., & Figuerola, P. (2021, June 14). Study presents new species of bizarre, extinct lizard previously misidentified as a bird. Florida Museum.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.