kozmos.hr
Znanost

Azijski slonovi provode obrede pokapanja svojih mladunaca

Azijski slonovi provode obrede pokapanja svojih mladunaca
objavljeno

Studija indijskih znanstvenika otkrila je da azijski slonovi izražavaju duboku tugu te pokapaju svoje uginule mladunce, pokazujući ponašanje koje neodoljivo podsjeća na ljudske obrede sprovoda.

U istraživanju, objavljenom u časopisu “Journal of Threatened Taxa“, zabilježeno je pet slučajeva pokapanja mladunaca koje su proveli ovi veličanstveni sisavci na sjeveru regije Bengal u Indiji tijekom 2022. i 2023. godine. U svakoj dokumentiranoj situaciji, krdo je prenosilo tijelo preminulog mladunca držeći ga za surlu i noge, prije nego što bi ga nježno položili u zemlju s nogama usmjerenim prema gore. Kroz priliku za promatranje, digitalnu fotografiju, terenske bilješke i izvještaje o obdukciji, istraživači sugeriraju da su mladunci bili pokopani u neuobičajenom ležećem položaju, bez obzira na uzrok smrti, ističe studija.

Obredi pokapanja kod slonova

U jednom zapaženom slučaju, krdo je oko mjesta pokopa izvodilo snažne zvukove urlika i trubljenja, kako su autori zabilježili. Studija navodi da se za pokapanje biraju samo mladunci, budući da je premještanje težih odraslih jedinki izvan mogućnosti ostatka krda. Autori studije, Parveen Kaswan i Akashdeep Roy, istaknuli su da u niti jednom od pet slučajeva smrti mladunaca nije bilo izravne ljudske intervencije.


U neposrednoj blizini mjesta pokopa, na tlu koje zaklanja tijela mladunaca uginulih uslijed zatajenja više organa u dobi od tri mjeseca do jedne godine, zapaženi su očiti otisci stopala između petnaest i dvadeset slonova. Mladunci su ‘sahranjeni’ u navodnjavanim kanalima unutar čajnih plantaža, stotinama metara daleko od najbližih naselja, pokazujući poštovanje prema mjestima daleko od ljudskog prisustva. Iako su slonovi već poznati po svojem izraženom društvenom i suradničkom ponašanju, fenomen pokapanja mladunaca ranije je bio tek površno proučavan kod afričkih slonova, dok je kod njihovih manjih azijskih srodnika ostao gotovo neistražen, kako navodi nedavna studija.

Obilaze tijela u različitim

Zabilježeno je da divlji slonovi, kako u Africi tako i u Aziji, obilaze tijela u različitim stadijima raspadanja. Međutim, spomenuta studija razotkrila je posebna ponašanja kod promatranih krda, koja se nakon pokopa povlače s mjesta događaja unutar četrdeset minuta, izbjegavajući povratak na te lokacije i kasnije koristeći alternativne migracijske putanje. Azijski slonovi svrstani su u kategoriju ugroženih vrsta od strane Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN).

Procjene ukazuju na to da u divljini postoji oko 26.000 azijskih slonova, uglavnom smještenih u Indiji, s manjim populacijama raspršenim po jugoistočnoj Aziji. Ovi plemeniti divovi u prirodi žive u prosjeku između šezdeset i sedamdeset godina, daleko od okova zarobljeništva.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.