kozmos.hr
Znanost

Australija uvrstila koale na popis ugroženih vrsta

objavljeno

Nekada ih je bilo u izobilju, a sada su australske voljene koale službeno klasificirane kao ‘ugrožene’.

Prema skupinama za dobrobit životinja, odluka da se koale uvrste kao ugrožena vrsta na istočnoj obali Australije je tužan, ali važan ishod koji zahtijeva hitno djelovanje.

Australija je u petak uvrstila koale kao ugrožene duž većeg dijela svoje istočne obale.

Odluka znači da će populacije koala u Queenslandu, Novom Južnom Walesu i teritoriju glavnog grada Australije sada biti klasificirane kao ugrožene prema Zakonu o zaštiti okoliša i očuvanju biološke raznolikosti (EPBC Act) iz 1999., te da je koala korak dalje na putu izumiranja. Bez jače zaštite, koale s istočne obale su u opasnosti od potpunog nestanka.

Prethodno ovoj odluci, status koale u ovim državama bio je „ranjiva“.

Nakon što su staništa domorodnog tobolčara pogodila dugotrajna suša, šumski požari i siječa stabala, znanstvenici i akademici upozoravaju da bi kultni australski sisavac mogao izumrijeti osim ako vlada odmah ne intervenira kako bi zaštitila njih i njihovo stanište.


Ova odluka temeljena je na znanosti. Tri organizacije dostavile su snažne dokaze u prilog nominaciji koala kao ugrožene vrste, uključujući znanstvena izvješća ekoloških konzultanata Biolink, koja su otkrila da se populacija koala u Queenslandu srušila za oko 50% od 2001. godine, a do 62% populacije koala NSW-a izgubljeno je u istom razdoblju .

Australija je izgubila oko 30% svih svojih koala u posljednje tri godine, objavila je australska zaklada koala prošle godine

“Zajedno možemo osigurati zdravu budućnost za koale i ova odluka… će igrati ključnu ulogu u tom procesu,” rekla je ministrica okoliša Sussan Ley u priopćenju.

Otkrivena nova vrsta nevjerojatno rijetkih kukaca

Istraživanje WWF-a procijenilo je da su šumski požari krajem 2019. i početkom 2020. godine ubili ili ozlijedili više od 60.000 koala, kada je izgorilo više od 17 milijuna hektara (65.630 četvornih milja), što je područje gotovo upola manje od Njemačke.

No, čak i prije požara, staništa koala bila su u brzom opadanju zbog krčenja zemljišta za poljoprivredu, urbanog razvoja, rudarstva i šumarstva. Koale uglavnom obitavaju u šumama eukaliptusa u istočnim državama i na obalnim rubovima.

“Požari su bili zadnja kap. Ovo mora biti poziv na buđenje Australiji i vladi da krenu mnogo brže u zaštiti kritičnog staništa od razvoja i čišćenja zemljišta i ozbiljno se pozabave utjecajima klimatskih promjena.”


Australski znanstvenik za očuvanje prirode dr. Stuart Blanch rekao je da popis ugroženih mora biti prekretnica za koale i pozvao savezne i državne vlade da se obavežu na udvostručenje broja koala na istočnoj obali do 2050. godine.

“Koale su u roku od jednog desetljeća od neuvrštenih na popis postale ranjive pa ugrožene. To je šokantno brz pad. Današnja odluka je dobrodošla, ali neće spriječiti koale da klize prema izumiranju osim ako je prate jači zakoni i poticaji zemljoposjednika da zaštite svoje šumske domove”, rekao je dr. Blanch.

Grupe za zaštitu okoliša pozdravile su odluku iako tvrde da se ista trebala dogoditi mnogo ranije.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupui. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

Anonymus (11.02.2022.,) “Koala endangered listing is a grim but important decision,” WWF Australia

Pratite Kozmos na Google Vijestima.