Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Astronomi su uočili stotine dosad nepoznatih objekata u Sunčevom sustavu

Astronomi teoretiziraju o mogućoj vezi između čudnih orbita transneptunskih objekata i hipotetičke “Devete planete” Sunčevog sustava.

Međunarodni tim astronoma, koristeći podatke iz Istraživanja tamne energije, sastavio je novi katalog objekata u našem Sunčevom sustavu. Uključuje 815 identificiranih transneptunskih objekata (TNO), od kojih je 461 dosad bilo nepoznato.

Gotovo 500 dosad nepoznatih objekata u Sunčevom sustavu: sve što trebate znati

Vanjski slojevi Sunčevog sustava

U radu su sudjelovali istraživači iz cijelog svijeta. Analizirali su podatke iz Istraživanja tamne energije, usredotočujući se na proučavanje vanjskih slojeva našeg Sunčevog sustava. Za znanost je ovo tajanstveno mjesto.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Kuiperov pojas

Poznato je da izvan orbite Neptuna, gdje je vrlo hladno i mračno, postoji čitav „roj“ ledenih objekata koji tvore takozvani Kuiperov pojas. Vjeruje se da su ti objekti praktički iste starosti kao i Sunčev sustav, a od svog stvorenja gotovo se nisu promijenili.

815 Transneptunski objekti

Navedeno područje je vrlo tamno i udaljeno, a objekti koji se u njemu nalaze male su veličine. Stoga čak ni uz pomoć suvremene tehnologije nije uvijek moguće vidjeti unutar nje. Novo istraživanje pokazalo se najučinkovitijim u tom pogledu. Koristeći podatke iz Istraživanja tamne energije, astronomi su identificirali 815 transneptunskih objekata.

3000 TNO-a do danas

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Za usporedbu, do sada je u vanjskom Sunčevom sustavu bilo poznato približno 3000 TNO -a. Značajno je da je 461 novi objekt otkriven izravno tijekom istraživanja. Ranije ta kozmička tijela nisu bila poznata znanosti.

Podaci promatranja

Sam pregled sastavljen je na temelju podataka promatranja dobivenih od kolovoza 2013. do siječnja 2019. Štoviše, svrha ovog projekta nije bila traženje TNO -a. Zadatak je bio proučavanje supernova i galaktičkih jata. Dobivene informacije tada se planiralo upotrijebiti za izračunavanje ubrzanja širenja Svemira, za koje se vjeruje da je pod utjecajem tamne energije.

Identificirani tajanstveni objekti unutar asteroidnog pojasa našeg Sunčevog sustava

Iznenađujuće točni rezultati

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Međutim, istraživanje se pokazalo toliko točnim da je uz njegovu pomoć bilo moguće detektirati objekte koji se nalaze izvan orbite Neptuna na udaljenosti od oko 30 astronomskih jedinica (astronomska jedinica je vrijednost približno jednaka prosječnoj udaljenosti od Zemlje do Sunca).

Poboljšani model

Prošle je godine isti tim astronoma, koristeći ovo istraživanje, pronašao više od 100 novih manjih planeta – objekata većih od kometa, ali manjih od planeta. Ove je godine korišten poboljšani model za traženje manjih objekata. Pomogao je u otkrivanju 461 novih, značajno proširivši katalog.

Deveti planet

Novi podaci mogu pomoći u proučavanju ovog tajanstvenog dijela kozmosa. Usput, podsjetimo se da je već nekoliko godina astronomska zajednica u potrazi za takozvanom “Devetim planetom” Sunčevog sustava, čije je postojanje teoretski predviđeno.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Gravitacijski utjecaji

Promatranja posljednjih godina pokazuju da iza orbite Neptuna djeluju snažni gravitacijski utjecaji. S obzirom na malu veličinu TNO-a, astronomi vjeruju da izvor ovoga može biti nedostižan i nepoznat planet koji se ne može otkriti zemaljskim teleskopima.

Gravitacijska buka

Osim toga, ažurirani katalog omogućit će proučavanje potpuno različitih orbita transneptunskih objekata, od kojih su mnogi ne samo mali, već i prilično ekstremni. Moguće je da se ovaj fenomen može povezati i s gravitacijskom bukom čiji je izvor hipotetički  ” Deveti planet”.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Izvori:

• Bernardinelli, P. H., Bernstein, G. M., Sako, M., Yanny, B., Aguena, M., Allam, S., Andrade-Oliveira, F., Bertin, E., Brooks, D., Buckley-Geer, E., Burke, D. L., Rosell, A. C., Kind, M. C., Carretero, J., Conselice, C., Costanzi, M., da Costa, L. N., De Vicente, J., Desai, S., … Walker, A. R. (2021, September 8). A search of the full six years of the dark energy survey for outer solar system objects. arXiv.org.
• Brown, M. E., & Batygin, K. (2021, August 26). The orbit of planet nine. arXiv.org.
• Malewar, A. (2021, September 11). Astronomers spotted 461 Trans-neptunian objects in our solar system. Tech Explorist.
• Starr, M. (n.d.). Over 450 previously unknown objects have been discovered in our solar system. ScienceAlert.

Pročitaj više

Svemir

Pronađen je najnoviji poznati primjer rijetke vrste objekta u Sunčevom sustavu, kometa skrivenog među asteroidima glavnog pojasa, stoji u novom radu višeg znanstvenog suradnika...

Svemir

Znanstvenici pretpostavljaju da se na rubu Sunčevog sustava nalazi još jedan izgubljeni planet. Orbita iza Neptuna Tim znanstvenika nedavno je objavio rad u kojem...

Jeste li znali?

Internetom kruži zanimljiva ideja: planeti Sunčevog sustava mogu se poredati unutar jedne udaljenosti od Zemlje do Mjeseca. Svi planeti na samo jednoj udaljenosti od...

Astronomija

Čovjek koji je denominirao Pluton iz statusa planeta, sada predlaže dodjeljivanje planetarne titule jednom drugom objektu. Detituliranje Plutona kao planeta ‘Ubojica planeta’, Mike Brown,...

Astronomija

Komet je dobio svoje ime prema dvojici znanstvenika koji su radili na njegovom otkriću, Pedru Bernardinelliju i Gary Bernsteinu, astronomima sa Sveučilišta Pennsylvania. Kako...

Astronomija

Znanstvenici nisu potvrdili nijedan mjesec u drugim planetarnim sustavima. Unatoč brojnim pokušajima, astronomi još uvijek nisu potvrdili postojanje egzomjeseca – prirodnog satelita koji kruži...

Svemir

Fosfin koji je pronađen u Venerinoj atmosferi najvjerojatnije nije nastao zbog utjecaja živih bića, nego nastaje zbog jakih vulkanskih erupcija i oblaka sumporne kiseline....

Svemir

Pogledajte ljepotu Marsa iz perspektive prvog helikoptera u svemiru. Skoro tri mjeseca nakon prvog leta, helikopter Ingenuity nas ne prestaje oduševljavati svojim radom u...

Oglas