kozmos.hr
Astronomija

Astronomi otkrili supermasivnu crnu rupu u ranoj fazi svemira

Ilustracija Supermasivne Crne Rupe.
objavljeno

Tim astronoma, predvođen dr. Lukom Furtakom i prof. Adijem Zitrinom s Ben-Gurion Sveučilišta u Negevu, koristeći snimke dobivene Svemirskim teleskopom James Webb (JWST), otkrio je izrazito ‘crvenu’ supermasivnu crnu rupu u ranoj fazi svemira. Ovo otkriće je posebno zbog činjenice da je crna rupa skrivena iza gustog oblaka prašine, što je čini teško vidljivom. Analizom su znanstvenici uspjeli izmjeriti masu crne rupe, koja je pokazala da je znatno veća u odnosu na masu galaksije u kojoj se nalazi, što predstavlja neobičan nalaz u usporedbi s dosadašnjim saznanjima.

Lansiranje JWST-a prije dvije godine dramatično je promijenilo naše razumijevanje procesa formiranja galaksija u ranoj fazi svemira, otkrivajući galaksije koje su svjetlije i brojnije nego što se ranije mislilo, te predstavljajući nove vrste objekata. Ovaj tim znanstvenika identificirao je na snimkama teleskopa JWST fenomen koji podsjeća na kvazare iz daleke prošlosti. Kvazari su svijetla aktivna središta galaksija koja sadrže supermasivne crne rupe koje intenzivno akumuliraju materijal. Ovaj proces akumulacije rezultira snažnom emisijom svjetlosti koja nadmašuje svjetlost same galaksije, dajući kvazaru izgled sličan zvijezdi.


Projekt UNCOVER

Snimke koje su Furtak i Zitrin analizirali dio su programa UNCOVER, koji je detaljno proučio galaktičku skupinu Abell 2744. Zahvaljujući masi ove skupine, koja iskrivljuje prostor-vrijeme i stvara efekt gravitacijske leće, astronomi mogu vidjeti daleke dijelove svemira koji inače ne bi bili vidljivi.

“Prvi podaci JWST-a izazvali su veliko uzbuđenje. Analizirajući snimke iz programa UNCOVER, primijetili smo tri izrazito crvena objekta koja su odmah privukla našu pažnju,” rekao je dr. Furtak, naglašavajući da je izgled ‘crvene točke’ ukazivao na objekt sličan kvazaru. Nakon detaljnog istraživanja i korištenja modela gravitacijske leće, tim je potvrdio da su tri crvene točke zapravo višestruke slike istog izvora, datirane na samo 700 milijuna godina nakon Velikog praska. “Boje objekta nisu se podudarale s onima tipičnih zvijezda koje formiraju galaksije, što je dodatno podržalo teoriju o supermasivnoj crnoj rupi,” objasnila je prof. Rachel Bezanson.

Nakon dobivanja i analize podataka spektroskopije JWST/NIRSpec za tri crvene točke, tim je bio impresioniran kvalitetom spektra. “Spektri su bili izvanredni, omogućujući nam ne samo potvrdu da je riječ o supermasivnoj crnoj rupi, već i precizno mjerenje njene mase,” rekao je dr. Furtak. Ovo otkriće ne samo da pruža uvid u rast supermasivnih crnih rupa u ranoj fazi svemira, već i demonstrira sposobnost teleskopa JWST da proučava takve objekte na dosad nezamislivim udaljenostima. Time se otvaraju nova vrata u razumijevanju utjecaja supermasivnih crnih rupa na evoluciju galaksija kroz svemir.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.