kozmos.hr
Jeste li znali?

5 zastrašujućih planeta s uvjetima kakvih nema ni u filmovima

objavljeno

Mislite da su potresi, tsunamiji i druge prirodne katastrofe na Zemlji, strašne? Što ćete tek reći kad vidite uvjete na ovih pet planeta? 

Daleki, neobični svjetovi često se prikazuju u kinima i na televiziji. Svaki od njih ima svoju temu. Neki imaju guste prašume, neki snježne pustinje, a neki puni nacista.

Nakon nekoliko stoljeća razvoja astronomije, spoznali smo dosta zastrašujućih planeta o kojima bi se mogli snimiti ne samo fantastični trileri, već hororci.

Pokazat ću vam nekoliko takvih primjera. Ovi planeti imaju ekstremne uvjete na spram kojih prirodne katastrofe i kataklizme zvuče kao blagi povjetarac na sunčani dan.

1. Najtamniji planet koji apsorbira svaki tračak svjetlosti – TrES-2b

Je li ovo najstrašniji planet ikad? Planet na kojem svijetlo praktički ne postoji. Izvor: NASA

Probajte zamislite pakleni planet. Možda ste zamislili vruče kamenje koje bi rastopilo Terminatora. Nekome je možda pala na pamet velika crna kugla smrti, gdje svjetlosti doslovno umire.


Čestitamo! Zajedničkim naporima upravo smo zamislili dalekog diva poznatog kao TrES-2b.

TrES-2b, najcrnji planet poznat čovječanstvu rotira se u konstelaciji Dragon (zmaj). Inače, malo poznata činjenica jest da je mnoga imena u svemiru dao filmski redatelj John Carpenter.

Koliko je crn? Apsorbira 99% svijetla koje mu pristiže. Radi se o ugljenu, crnjem od crnog akrila, crnjem od hladnoće i nepraštajućeg srca vašeg bivšeg partnera. Ovaj planet nikad neće biti obasjan iako se nalazi samo 4,8 milijuna kilometara od svoje zvijezde. Astronomski gledano, to je kao da stojite pored osobe, a vaš nos dodiruje njen nos.

TrES-2b apsorbira svu svjetlost na svojem putu, a gustu crninu ometa samo njegovo more tekuće smrti veličine Zemlje. Zbog đavoljeg srca nema nijednog oblačka na TrES-2b-u. Prema znanstvenicima, to objašnjava zašto je planet tako crn.

S druge strane, ovo ne objašnjava njegov nezasitan apetit za izjedanje svjetlosti. Postoje mnoge teorije. Moguće da se radi o manjku atmosfere, natriju ili plinovitim titanijevim oksidima.

2. Zastrašujući planet u jezgri Sauronovog oka – Fomalhaut b

Ovu fotografiju snimio je Hubble teleskop. Na njoj možemo vidjeti orbitalnu putanju Fomalhaut b-a. Izvor: NASA

Sauronovo oko prekrasan je sinonim za mladu zvijezdu Fomalhaut i svemirske krhotine koje ju okružuju. Zajedno čine gigantsko, vječno oko koje nikad ne trepće.

Možda je suludo jednoj zvijezdi pripisivati ljudske kvalitete. Što kad je realnost mnogo gora? Evo primjer. Svemirske krhotine, kamenje, led i prašina zajedno tvore disk (oko Sauronovog ȍka), duplo veći od cijelog našeg Sunčevog sustava. To su razmjeri o kojima pričamo.

25 svjetlosnih godina od Zemlje, nebesko tijelo veličine Jupitera, nazvano Fomalhaut b, rotira se oko zvijezde u središtu oka.

Budući da se nalazi na svemirskom smetlištu, ovaj planet konstantno bombardira otpad, proizvodeći vatromet vrućeg kamenja i leda, planetarnih razmjera.

No stvari postaju nemjerljivo gore kada uzmemo u obzir da Fomalhaut b prolazi svoj okrutni, nemilosrdni ciklus jer ga drugi planet gura iz orbite namjenjujući mu vječnu propast.


3. Isparavajući planet – Kepler-1520b

Umjetnička impresija Kepler-1520b-a. Izvor: NASA

Kepler-1520b, planet je kojeg njegova zvijezda polako muči sve dok ne umre. Dobro, malo pretjerujemo. Recimo da stvari nisu tako dramatične. Astronomi su otkrili egzoplanet koji doslovno evaporira, noseći za sobom prašnjavi rep.

Kepler-1520-b izvrši rotaciju oko svoje zvijezde svakih 16 sati. To znači da je temperatura na površini previsoka da bi tamo bilo kamenja ili minerala.

No to nije sve. Navodno, svemir je pogledao ovaj umirući planet, njegove stopljene planine i rijeke magme te odlučio da nije dosta patnje.

Kepler-1520b ima izrazito velike vulkanske erupcije na planetarnoj razini. Toliko su jake da pepeo leti u svemir. Zvuči zastrašujuće, zar ne?

4. Bol i patnja – Kepler 36b

Umjetnički koncept Kepler 36c sa površine Keplera 36b. Izvor: NASA

Kepler-36b mali je planet, duplo manji od Zemlje. Njegova starija sestra Kepler 36c, izgledom slična neptunu, konstantno ga tlači.

Dva planeta rotiraju se oko zvijezde u konstelaciji Labud (lat: Cygnus) i vrlo su blizu jedan drugom. Nažalost to vodi k tome da veći planet uvijek nanosi štetu manjem.

Zbog velike gravitacije, Kepler-36c po približavanju Kepler-36b-u , na malom planetu izaziva kombinaciju potresa i vulkanskih erupcija koje uništavaju njegovu površinu.

Kepler-36b nema ni sekunde odmora. Nakon što njegovi vulkani prestanu s erupcijama, Kepler-36c donosi svoje neugodne mirise. Mučenje se nastavlja. Ovo se događa svakih 97 dana po rasporedu. Svaka tri mjeseca, Kepler-36b svjedoči svom potpunom uništenju i nikad se ne oporavi.

5. Planet sa vječnim horizontalnim staklenim kišama brzine 6500 km/h – HD 189733b

Egzoplanet HD 189733b, zastrašujući planet s neprestanom kišom stakla. Izvor: NASA

Vanjština HD 189733b je varljiva. Na prvi pogled, izgleda kao naseljivo mjesto slično Zemlji – plava kugla, bez prstena, vatre i guste tame.

Možemo zamisliti oblake i inteligentan život kakav još nismo otkrili. Što ne odemo tamo?

Stvar je u tom što je HD 189733b zadnje mjesto na koje treba slijetati. Ovaj planet je u potpunosti nenaseljiv. Radi se o plutajućim hrpama stakla.

Njegova atmosfera sadrži ekstremno visok broj silikonskih čestica koje rasijavaju plavetnilo. Plava boja postaje još žarkija kada temperatura (otprilike kao u vulkanu) pretvori čestice u staklo. Planet zatim baca krhotine stakla u svim smjerovima pri brzini od 6500 km/h. Jednostavno rečeno, ovdje imamo globalni stakleni tornado i vjerojatno najstrašniji planet dosad.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.