kozmos.hr
Tehnologija

10 stvari koje trebate znati o Muskovom humanoidnom robotu

objavljeno

Elon Musk je u nekoliko navrata u prošlosti upozoravao svijet na opasnost koju nosi umjetna inteligencija.

Vizija budućnosti Elona Muska ponekad nadilazi mogućnosti suvremene tehnologije. Teslin osnivač i izvršni direktor poznat je po svojim velikim obećanjima i najavama velikih prototipa koji često ne ugledaju svjetlo dana. Njegova najnovija ambicija, međutim, mogla bi našu stvarnost približiti područjima znanstvene fantastike – humanoidni robot dizajniran za uklanjanje jednostavnih zadataka koji nisu sigurni ili su dosadni iz našeg svakodnevnog ili radnog okruženja.

Sve što trebate znati o Teslinom humanoidnom robotu

Veličina

Elon Musk izašao je na pozornicu tijekom dana umjetne inteligencije svoje tvrtke i otkrio koncept “Tesla Bota”. Visina humanoidnog robota bit će 5 stopa, 8 inča, što znači oko 173 centimetara. Njegova će težina biti približno 57 kilograma.

Opasnosti

Posvećeni ljubitelji znanstvene fantastike očito će imati nešto za reći o robotu veličine čovjeka i svim potencijalnim opasnostima takve tehnologije. Elon Musk je, međutim, otkrio da će robot biti dizajniran tako da se ne može mjeriti s fizičkim sposobnostima čovjeka.


Snimka zaslona s emitiranja Teslinog dana umjetne inteligencije s informacijama o Tesla Botu. Izvori: CNET Youtube/Tesla

Mišljenje Elona Muska

Musk je bio jedan od najposvećenijih pobornika ideje da bi umjetna inteligencija jednog dana mogla postati toliko napredna da bi mogla preuzeti kontrolu nad našim svijetom. Izrazio je svoje mišljenje o opasnostima i kako možemo spriječiti da se to dogodi. Istodobno, sam je prvi stvorio pravog humanoidnog robota.

Snaga

Sada kada znamo veličinu humanoidnog robota, da vidimo koliko će biti jak. Prema Musku, Tesla Bot bi trebao moći u mrtvom dizanju podići 150 kilograma, dok će njegov nosivi maksimum biti 45 kilograma.

Više detalja o Teslinom humanoidnom robotu. Izvor: CNET Youtube/Tesla

Brzina

Kao što vidite, humanoidni robot neće imati neke ekstremne fizičke sposobnosti kada je u pitanju snaga.  Također će se kretati prilično sporo. Musk je otkrio da bi njegova najveća brzina trebala biti oko 5 milja na sat. Drugim riječima, trebali biste moći nadjačati ili nadmašiti robota u slučaju nužde.

Softver za autopilot

Musk je otkrio da će Tesla Bot koristiti isti softver za autopilot koji se koristi u Teslinim automobilima. To znači da će biti opremljen kamerama koje će skenirati okolinu i prenositi informacije u neuronsku mrežu.

Svrha

Prema Musku, humanoidni robot moći će izvoditi jednostavne, ponavljajuće, dosadne ili opasne zadatke. Na primjer, zamislite jednostavne dosadne poslove kod kuće ili jednostavne zadatke koje često zanemarujemo. Zauzvrat, tvrtke bi mogle koristiti robote za rad u tvornicama, na primjer, u slučajevima kada postoje opasni zadaci koje ljudi ne bi trebali obavljati.

Više informacija o softveru koji će se koristiti.Izvori: CNET Youtube/Tesla

Prototipovi i rokovi

Musk nije dao posebne rokove za buduća izdanja, ali je predložio da bi početni prototip trebao biti dovršen negdje sljedeće godine.

Velika obećanja


Kao što smo naveli na početku, Elon Musk je poznat po svojim velikim obećanjima kada su u pitanju futurističke tehnologije. Međutim, često te ideje ne postanu stvarnost. Na primjer, sjećate li se polu kamiona koji je otkriven 2017. godine? Ili mreža Superchargera na solarni pogon ili robotaksije koje su trebale izaći  do kraja prošle godine?

https://kozmos.hr/13-stvari-koje-biste-trebali-znati-o-neuralinku-elona-muska/

Netko će to ipak učiniti

Sve u svemu, unatoč mišljenju da je umjetna inteligencija jedna od glavnih opasnosti za čovječanstvo, Elon Musk pokušava stvoriti prvog ikad naprednog humanoidnog robota. Očito vjeruje da se rizici smanjuju ako ih usporavaju i slabe. Moramo se složiti da je ovo budućnost robotike i da će uskoro biti humanoidnih robota čak i ako Musk to nikada nije odlučio učiniti sam. No, kao jedan od vodećih u tehnološkoj industriji, nema šanse da Tesla to ne pokuša učiniti prvi.

pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

 Kay, G. (2021, August 19). Elon Musk UNVEILS ‘TESLA BOT,’ a humanoid robot that would be made from Tesla’s self-driving AI. Business Insider.
• O’Kane, S. (2021, August 20). Elon Musk says Tesla is working on humanoid robots. The Verge.
• Ryan, J. (2021, August 20). Elon Musk UNVEILS TESLA bot, a humanoid robot that Uses vehicle AI. CNET.
 Siddiqui, F. (2021, August 20). Tesla says it is building a ‘FRIENDLY’ robot that will perform menial tasks, won’t fight back. The Washington Post.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.