kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Znanstvenici su oborili novi rekord nakon što su pronašli ribu na najdubljem mjestu na svijetu
Znanost

Znanstvenici su oborili novi rekord nakon što su pronašli ribu na najdubljem mjestu na svijetu

objavljeno

Na dubini većoj od osam kilometara pod vodom, znanstvenici sa Sveučilišta Zapadne Australije i Japana postavili su novi rekord za najdublje snimljenu i ulovljenu ribu. “Već više od 15 godina istražujemo ove dubokomorske puževe ribe; o njima ima mnogo više od same dubine, ali maksimalna dubina na kojoj mogu preživjeti doista je zadivljujuća.”

U kolovozu 2022. godine, istraživački brod DSSV Pressure Drop krenuo je na dvomjesečnu ekspediciju do dubokih rovova oko Japana u sjevernom Pacifiku. Misija je bila istraživanje japanskog, Izu-Ogasawara i Ryukyu rova na dubinama od 8.000m, 9.300m i 7.300m, kao dio desetogodišnjeg istraživanja najdubljih ribljih populacija u svijetu.

Profesor Alan Jamieson sa Sveučilišta Zapadne Australije, osnivač Minderoo-UWA centra za istraživanje dubokog mora i glavni znanstvenik ekspedicije, radio je s timom sa Sveučilišta u Tokiju za pomorske znanosti i tehnologiju kako bi postavili mamce s kamerama u najdubljim dijelovima rovova.

Najdublji zabilježeni pronalazak ribe

U Izu-Ogasawara rovu, južno od Japana, tim je uspio snimiti najdublji zabilježeni pronalazak ribe, nepoznate vrste puževih riba roda Pseudoliparis, na dubini od 8.336m.

Nekoliko dana kasnije, u japanskom rovu, tim je ulovio dvije ribe iz zamki s dubine od 8.022m. Te puževe ribe, Pseudoliparis belyaevi, bile su prve ribe prikupljene s dubina većih od 8.000m i viđene su samo na dubini od 7.703m u 2008. godini.

“Japanski rovovi bili su nevjerojatna mjesta za istraživanje; bogati su životom čak i na samom dnu,” rekao je profesor Jamieson. “Već više od 15 godina istražujemo ove dubokomorske puževe ribe; o njima ima mnogo više od same dubine, ali maksimalna dubina na kojoj mogu preživjeti doista je zadivljujuća.”

U drugim rovovima, poput Marijanske brazde, pronalazili smo ih na sve većim dubinama koje su prelazile 8.000 metara, ali u manjem broju, dok su oko Japana zaista prilično brojni.

Unatoč velikoj i donekle živahnoj populaciji riba koje žive na tim dubinama, najdublje pronađeni primjerak bio je iznimno mali mladunac. Puž-riba obično su suprotnost drugim ribama dubokog mora, gdje mladunci žive na dubljem kraju raspona dubine.

“Za mene, prava pouka nije nužno to što žive na 8.336 metara, već da imamo dovoljno informacija o tom okruženju da smo mogli predvidjeti da će ovi rovovi biti dom najdubljim ribama. Zapravo, do ove ekspedicije nitko nikada nije vidio niti sakupio niti jednu ribu iz ovog cijelog rova,” rekao je profesor Jamieson.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube