kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Znanstvenici s Harvarda predlažu da je drevna tehnološki napredna civilizacija možda skrivena na Zemlji
Znanost

Znanstvenici s Harvarda predlažu da je drevna tehnološki napredna civilizacija možda skrivena na Zemlji

Znanstvenici s Harvarda predlažu da je drevna tehnološki napredna civilizacija možda skrivena na Zemlji
objavljeno

Što ako se nepoznata tehnološka civilizacija skriva ovdje na Zemlji, u bazama duboko pod zemljom i možda se čak pojavljuje s NLO-ima ili prerušena u obične ljude? Da, znam, ovo zvuči kao znanstvena fantastika i film koji bih vjerojatno gledao. Ali ovo nije film. To je teorija koju je iznio tim istraživača koji se očito ne boje potencijalnih kritika svojih kolega.


U znanstvenom radu koji će zasigurno izazvati pažnju znanstvene zajednice, tim istraživača s Harvarda i Tehnološkog sveučilišta Montana spekulira da opažanja “neidentificiranih anomalnih fenomena” (UAP) — što je birokratski termin za NLO-e kako prenosi Futurism— “mogu odražavati aktivnosti inteligentnih bića skrivenih u tajnosti ovdje na Zemlji (npr. pod zemljom), i/ili u njezinoj blizini (npr. Mjesec), i/ili čak ‘hodajući među nama’ (npr. pretvarajući se da su ljudi).”

Znanstvenici priznaju da je ova ideja o skrivenim takozvanim “kriptoterrestrialima” vrlo egzotična hipoteza koja će vjerojatno biti skeptično prihvaćena od strane većine znanstvenika. Ipak, oni tvrde da teorija “zaslužuje iskreno razmatranje u duhu epistemološke poniznosti i otvorenosti.”


Interes za neobjašnjive pojave NLO-a

Interes za neobjašnjive pojave NLO-a od strane vojnih osoba značajno je porastao tijekom posljednjeg desetljeća. Ova je pozornost dosegnula vrhunac prošlog ljeta, kada je bivši obavještajni časnik Ratnog zrakoplovstva i zviždač David Grusch svjedočio pred Kongresom, tvrdeći da su Sjedinjene Države već oporavile izvanzemaljske letjelice kao dio desetljećima dugog programa za povrat NLO-a.

Čak je i NASA otvorila svoja vrata istraživačima kako bi istražili misteriozne, brze objekte koje su tijekom godina primijetili vojni piloti. Međutim, nakon nekoliko izvješća Pentagona, još uvijek nismo pronašli nikakve dokaze o izvanzemaljskom životu. To, međutim, nije obeshrabrilo ove istraživače s Harvarda. U radu predlažu niz mogućnosti, svaka neobičnija od prethodne.

Prva je da “ostatak oblika” drevne visoko razvijene ljudske civilizacije još uvijek postoji i promatra nas. Druga je da je inteligentna vrsta evoluirala neovisno o ljudima u dalekoj prošlosti, možda od “inteligentnih dinosaura“, i sada skriva svoju prisutnost od nas. Treća je da su ti skriveni stanovnici Zemlje došli ovamo s drugog planeta ili vremenskog razdoblja. Četvrta je da su ti nepoznati stanovnici Zemlje 2manje tehnološki nego čarobni”, što istraživači uspoređuju s “anđelima na zemlji.”

NLO opažanja “letjelica i drugih fenomena (npr. ‘kugli’) koji se pojavljuju da ulaze/izlaze iz potencijalnih podzemnih pristupnih točaka, poput vulkana”, pišu, mogla bi biti dokaz da ti kriptoterrestrialci nisu privučeni tim mjestima, već zapravo borave u podzemnim ili podvodnim bazama.

Drevna civilizacija?

Rad citira bivšeg zastupnika Mikea Gallaghera, koji je prošle godine predložio da bi jedno objašnjenje za NLO opažanja mogla biti “drevna civilizacija koja se ovdje skriva cijelo ovo vrijeme i sada se iznenada pokazuje”, temeljem Gruschovog svjedočanstva. Istraživači su otišli i dalje, sugerirajući da bi ti kriptoterrestrialci mogli poprimiti različite, neljudske oblike, poput primata ili čak reptila.

Osim boravka duboko pod zemljom, spekuliraju da bi ova misteriozna vrsta mogla čak skrivati se na Mjesecu ili savladati umijeće stapanja s ljudima, narodna teorija koja je inspirirala bezbrojna djela znanstvene fantastike.

Drugo objašnjenje, koje je iznio harvardski astrofizičar Avi Loeb, sugerira da su druge drevne civilizacije mogle živjeti na “planetima poput Marsa ili Zemlje”, ali s razmakom od milijardu godina, pa nisu bile svjesne jedna druge. Naravno, sve su to “dalekosežne” hipoteze, kako priznaju znanstvenici, i zaslužuju biti prihvaćene s puno skepticizma.


“Razmatramo ih ovdje jer su neki aspekti UAP dovoljno čudni da se čini da zahtijevaju nekonvencionalna objašnjenja,” piše u radu. “Možda je krajnje nevjerojatno, ali nadamo se da je ovaj rad pokazao da bi ipak trebalo ostati na stolu dok nastojimo razumjeti tekuću empirijsku misteriju UAP-a,” zaključuju istraživači.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.