kozmos.hr
Astronomija

Znanstvenici proučavaju misterioznu strukturu u središtu naše galaksije

Znanstvenici proučavaju misterioznu strukturu u središtu naše galaksije
objavljeno

U samom srcu naše galaksije, Mliječnog puta, smjestila se zagonetna formacija koju znanstvenici nazivaju “Cigla (na Engleskom The Brick)”. Najnovija otkrića donose iznenađujuće informacije o ovoj strukturi, izazivajući preispitivanje onoga što smo do sada smatrali činjenicama o našoj galaksiji.

Ova formacija, poznata kao infracrveni tamni oblak, predstavlja masivnu nakupinu plina koja je i gusta i turbulentna. No ono što je čini posebnom je neuobičajeno niska razina formiranja zvijezda, što je postalo goruća tema među astronomima.

Središnja molekulska zona Mliječnog puta

Unutar Mliječnog puta, postoji područje poznato kao Središnja molekularna zona (ili na Engleskom Central Molecular Zone – CMZ). U njemu se nalaze tamni molekularni oblaci iz kojih nastaju zvijezde. Ovo područje, bogat s približno 60 milijuna solarnih masa plina, predstavlja važno polje proučavanja za astronome. Upravo tu, među brojnim tajnama, ističe se “the Brick” kao jedna od najzagonetnijih.


U nastojanju da otkriju više o ovoj misterioiznoj regiji, znanstvenici se sve više oslanjaju na svemirski teleskop James Webb (JWST). Pomoću ugljikovog monoksida kao indikatora, istražuju kretanje i gustoću međuzvjezdanih oblaka, želeći razumjeti njihovu strukturu i ponašanje.

Adam Ginsburg s Sveučilišta u Floridi nedavno je predstavio rezultate svojeg istraživanja, naglašavajući da ova struktura (the Brick) možda sadrži veće količine CO leda nego što se prethodno mislilo. Ovo otkriće može promijeniti našu percepciju o procesima formiranja zvijezda u galaksiji.

Što ovo znači za budućnost astronomije?

Iako gusti, hladna plinska područja u svemiru obično potiču formiranje zvijezda, ali ova regija se izdvaja s obzirom na to da ima smanjenu stopu formiranja zvijezda. JWST nastavlja pružati ključne informacije o srži Mliječnog puta. Ako se njegova otkrića potvrde, mogla bi se redefinirati naša razumijevanja o formiranju zvijezda ne samo u Mliječnom putu, već i šire. Znanstvena zajednica s nestrpljenjem iščekuje daljnje informacije o ovom području i drugim objektima unutar CMZ-a.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.