Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Znanstvenici primijetili bijelog patuljka veličine Mjeseca, ali masivnijeg od Sunca

Umjetnička impresija omanjeg, ali najmasivnijeg bijelog patuljka ikada promatranog u usporedbi sa Mjesecom. Izvor: Giuseppe Parisi

Astronomi su otkrili bijelog patuljka s neviđenim karakteristikama. To je istovremeno najmanji i najmasivniji bijeli patuljak koji su astronomi ikad promatrali.

Astronomi u objektu Zwicky Transient Facility, koji djeluje u zvjezdarnici Palomar na Kalifornijskom tehnološkom institutu, otkrili su izuzetno neobičnu zvijezdu bijelog patuljka s ekstremnim magnetskim poljem gotovo milijardu puta snažnijim od Sunca. Jedinstveni nebeski objekt ujedno je i najmanji i najmasivniji bijeli patuljak otkriven do danas.

Sve što trebate znati o najmanjem bijelom patuljku s najsnažnijim magnetskim poljem

Astronomi su otkrili bijelog patuljka s neviđenim karakteristikama. To je istovremeno najmanji i najmasivniji bijeli patuljak koji su astronomi ikad promatrali.

Bijeli patuljci su gusti, srušeni ostaci zvijezda koje su nekad bile oko osam puta masivnije od Sunca. Nastaju kad zvijezde na kraju svog života doslovno odbace svoje vanjske slojeve.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Preostala se jezgra smanjuje i pretvara u kompaktnog bijelog patuljka. Smatra se da oko 97 posto svih zvijezda u svemiru postaju bijeli patuljci.

Gornja granica mase bijelih patuljaka je oko 1,4 Sunčeve mase, one teže se urušavaju u neutronsku zvijezdu. Ovaj proces često prati katastrofa. Mnoge su takve zvijezde dio binarnih sustava i zbog svoje ogromne gustoće lako izvlače materiju iz zvijezde pratiteljice. Postupno dobivaju masu i, postigavši ​​odgovarajuću vrijednost, eksplodiraju u supernove.

Koliko god se čini suprotno intuiciji, ti su predmeti manje veličine, ali veće mase. U ovom slučaju patuljak ima veličinu Mjeseca, ali 1,35 puta veću masu od mase našeg Sunca što ga stavlja u gornju granicu prije pretvaranja u neutronsku zvijezdu.

Nedavno otkriveni objekt nazvan je ZTF J1901 + 1458. Astronomi kažu da također ima ekstremno magnetsko polje gotovo milijardu puta jače od Sunčevog.

Uz to, ovaj se objekt vrtoglavom brzinom okreće oko svoje osi – vrši sedam okretaja svakih sedam minuta. Međutim, ovo nije rekord – bijeli patuljak EPIC 228939929 rotira se svakih 5,3 minute.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Astronomi pronašli nikada prije viđenu supernovu koja rješava tisuću godina star misterij

No, što se tiče njegove veličine, ZTF J1901 + 1458 postao je rekorder – to je najmanji bijeli patuljak koji u znanosti ima promjer. Astronomi kažu da je prošao jedan od dva moguća evolucijska puta razvoja. Kad su mrtve zvijezde dovoljno masivne, eksplodiraju u supernovu tipa Ia.

Ali ako je njihova masa ispod određenog praga, tada se pretvaraju u novog bijelog patuljka, težeg od bilo koje izvorne zvijezde. Ovaj postupak jača magnetsko polje i ubrzava rotaciju. Očito se to dogodilo u slučaju ovog objekta.

Dodajmo da se nalazi samo 130 svjetlosnih godina od Zemlje, a njegova je starost oko 100 milijuna godina ili manje, odnosno vrlo je mlada prema standardima Svemira. To ukazuje na to da u našoj galaksiji postoji više takvih predmeta.

Studija je objavljena u časopisu Nature i detaljnije opisana na web stranici W.M. Zvjezdarnica Keck.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• Caiazzo, I. (2021, June 30). A highly magnetized and rapidly rotating white dwarf as small as the Moon. Nature News.
• Choi, C. Q. (2021, July 1). Smallest, densest white dwarf ever discovered packs the sun’s mass into a moon-size stellar corpse. Space.com.
• Crane, L. (2021, June 30). White dwarf star is the size of the moon but more massive than the sun. New Scientist.
• Fox, A. (2021, July 2). Incredibly Dense White Dwarf Star Packs the Mass of the Sun Into the Size of the Moon. Smithsonian.com.
• W. M. Keck Observatory. (n.d.). A White Dwarf Living on the Edge.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pročitaj više

Astronomija

Krajem prošlog mjeseca, iza Jupitera je primijećeno nekoliko izrazito jakih bljeskova svjetlosti, no ne radi si niti o supernovi, niti o tajanstvenom planetu. Fenomen...

Astronomija

Pomoću podataka s većeg broja teleskopa, znanstvenici su otkrili oblake u atmosferi plinskog diva, udaljenog 520 svjetlosnih godina od Zemlje. Radi se o opažanjima...

Astronomija

Zajedno sa svojim timom, Kimberly Arcand, stručnjakinja za vizualizaciju na svemirskom teleskopu Cahndra, predstavlja ‘melodije’ svemira pomoću sonifikacije, metode kojom se znanstveni podaci pretvaraju...

Astronomija

Povodom 31. godišnjice, NASA-in/ESA-in svemirski teleskop Hubble snimio je fotografiju koja u usporedbi sa prethodnim promatranjima, zorno prikazuje dvojaku prirodu zvijezde AG Carinae. Fotografije...

Svemir

Podvodni internetski kablovi diljem Zemlje, mogli bi pretrpiti velika oštećenja tijekom jedne od budućih solarnih oluja, tvrdi novo istraživanje. Popravak štete mogao bi trajati...

Svemir

Kappa 1 Ceti nevjerojatno je slična Suncu. Prema mjerilima zvijezda, Sunce je sada “umjereno punašna zvijezda na svom vrhuncu”. No kako bi temeljito razumjeli...

Svemir

Prema nedavnom istraživanju, odgovor je potvrdan. Pomoću računalnih simulacija američki su fizičari pokazali da zbog magnetske rekonekcije Kerrova crna rupa, okružena jako magnetiziranom plazmom,...

Svemir

Zvijezde srednjih godina, starosti otprilike kao naše Sunce, mogu doživjeti svojevrsnu ‘krizu srednjih godina’ koju prate dramatični prekidi u njihovim aktivnostima i brzinama rotacije,...

Oglas