kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Znanstvenici predlažu globalni opservatorij za praćenje biološke raznolikosti Zemlje
Znanost

Znanstvenici predlažu globalni opservatorij za praćenje biološke raznolikosti Zemlje

Zemlja je jedinstvena u odnosu na druge nastanjive egzoplanete. Izvor: Depositphotos.com.
objavljeno

U doba ekološke krize koja je potaknuta nezabilježenim stopama gubitka biološke raznolikosti, postoji hitna potreba za novim povezanim sustavom koji će nadzirati biološku raznolikost na globalnoj razini kako bi se usmjerile i pojačale mjere zaštite.

“Smrtonosna kombinacija gubitka staništa, iskorištavanja prirodnih populacija, zagađenja i klimatskih promjena uzrokuje stope izumiranja vrsta kakve nismo vidjeli od posljednjeg masovnog izumiranja prije 65 milijuna godina,” izjavio je prof. Andrew Gonzalez, predstojnik Liber Ero za biologiju zaštite na Sveučilištu McGill i su-predsjednik GEO BON-a. “Nemamo sredstava da brzo pratimo te utjecaje na većini područja planeta.”

Usmjeren prema modelu postojećih globalnih mreža meteoroloških postaja koje prate klimatske promjene i njihove posljedice, predloženi Globalni sustav za promatranje biološke raznolikosti (GBiOS), koncept je koji su razvili znanstvenici iz Mreže za promatranje biološke raznolikosti Zemlje (GEO BON) i njihovi partneri. GBiOS kombinira tehnologiju, podatke i znanje iz cijelog svijeta kako bi poticao suradnju i dijeljenje podataka među zemljama te pružao hitno potrebne informacije o promjenama u biološkoj raznolikosti.

GBiOS može potaknuti suradnju na ključnom pitanju pristupa podacima o biološkoj raznolikosti, njihovom dijeljenju i pravednoj upotrebi.

“Može nam pružiti informacije koje nam trebaju u željenom tempu kako bismo podržali zemlje u postizanju svojih ciljeva vezanih uz biološku raznolikost,” rekla je prof. Alice Hughes, docentica na Sveučilištu u Hong Kongu i jedna od mnogih znanstvenika koji su surađivali na razvoju prijedloga za GBiOS.

GBiOS predstavlja ključni element u povezivanju znanosti i politike potreban za podršku Globalnom okviru za biološku raznolikost Kunming-Montreal koji je dogovoren na konferenciji COP-15 u Montrealu prošle godine. Sustav pridonosi sveobuhvatnom i inkluzivnom razumijevanju promjena u biološkoj raznolikosti te podržava učinkovitu provedbu politika koje su osmišljene kako bi se zaustavio gubitak biološke raznolikosti i postigli globalni ciljevi za prirodu u nadolazećim desetljećima.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube