kozmos.hr
Svemir

Znanstvenici otkrili drevne biljke ispod kilometra leda

objavljeno

Grenland je nekoć bio u potpunosti bez leda i prekriven drvećem i raslinjem. Znanstvenici su pronašli ostatke drevnog drveća u zamrznutim uzorcima tla 1368 metara ispod površine.

Znanstvenike već dugo zanimaju tajne i misterije skrivene ispod debelog ledenog pokrivača Grenlanda. Nedavno je znanstveni tim slučajno otkrio ostatke drevnih biljaka u davno zaboravljenim uzorcima smrznutog tla duboko ispod površine. Studija je potvrdila teorije da je negdje tijekom posljednjih milijun godina na Grenlandu bila šuma i gusta vegetacija.

Znanstvenici su u smrznutim uzorcima tla ispod ledenog pokrivača Grenlanda pronašli razne biljne vrste. Izvor: Dorothy Peteet, Sveučilište Columbia / Andrew Christ / UVM)

Tijekom američke znanstvene misije 1960-ih, znanstvenici su vadili tlo ispod ledenog pokrivača Grenlanda. Tim je izbušio gotovo 1,5 kilometara duboku rupu, ali uzorci koje su izvukli nikada nisu proučavani.

Cijela operacija odvijala se u američkoj vojnoj bazi Camp Century koja je imala puno tajniju svrhu. Prvotni su planovi uključivali kopanje dubokih rupa u ledenom pokrivaču koje će se kasnije koristiti za skladištenje nuklearnog oružja. Napokon, cijela ova operacija odvijala se tijekom hladnog rata.


Srećom, led se pokazao nestabilnim što ga je učinilo nemogućim mjestom za skladištenje. Što se tiče smrznutog tla koje je u tom procesu izdvojeno, ono je završilo u zamrzivaču u znanstvenom skladištu u Danskoj, gdje je ostalo zaboravljeno više od 50 godina.

https://kozmos.hr/kozmicka-cestica-koja-dolazi-izvan-nase-galaksije-uocena-s-antarkticke-istrazivacke-stanice/

Otkriće smrznutog tla bilo je dovoljno veliko iznenađenje, ali nitko nije bio spreman za tajne koje je čuvala smrznuta ledena jezgra. Naknadnim istraživanjima mikroskopom pronađeno je nešto više od pijeska i kamena – bilo je i ostataka drevnih biljaka. Još iznenađujuće, lišće i grane činili su se kao da su uvenuli jučer, a ne prije stotine tisuća godina.

Još primjera otkrivenih ostataka biljaka iz ledene jezgre Grenlanda. Izvor: Dorothy Peteet, Sveučilište Columbia / Andrew Christ / UVM)

Ovo otkriće potpuno mijenja pisanu geološku povijest Grenlanda. Prije se vjerovalo da je ledeni pokrivač Grenlanda star milijune godina, ali najnovija otkrića sugeriraju mnogo novije stvaranje leda u posljednjih milijun godina.

Sada nema sumnje da je u nekom trenutku “novije” povijesti Grenland bio bez leda. Ako ne cijeli otok, barem regija u kojoj se nalazila baza Camp Century. U povijesti je bilo više toplih međuglacijalnih razdoblja, ali da bi vegetacija rasla, to je razdoblje moralo biti znatno dugo.

Prošlost Grenlanda nesumnjivo je važna za znanost i povijest, ali budućnost je daleko zabrinjavajuća. Ekolozi već godinama upozoravaju svijet da Grenland i čitav planet ubrzano kreću u novo toplo razdoblje zbog kojeg će se veći dio leda otopiti. Zapravo, procjene sugeriraju da će se to dogoditi u sljedećih 50-100 godina.

Nažalost, stvarno ne možemo zaustaviti ovaj prirodni proces. Istina je da naš trenutni način života ima ogroman utjecaj na globalno zagrijavanje i mi taj proces samo ubrzavamo. No, čak i ako prijeđemo na ekološki prihvatljiviju praksu, nikako ne možemo zaustaviti ovo zagrijavanje jer je to posve prirodan proces koji se dogodio mnogo puta u povijesti.


Neizbježni je problem što će masovno otapanje leda podići razinu mora do točke do koje će gusto naseljena primorska područja širom svijeta biti potopljena. Ako se Grenland suoči s još jednim potpunim slomom, bit će dovoljno da poplavi gradove poput New Yorka. Ovo je jedan od najvažnijih problema naše budućnosti, a otkrića poput biljaka ispod ledenog pokrivača Grenlanda mogu znanstvenicima puno toga reći o tome kako će se život na Zemlji promijeniti u slučaju da se sav led opet otopi.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• Christ, A., Bierman, P., Schaefer, J., Dahl-Jensen, D., Steffensen, J., Corbett, L., . . . Southon, J. (2021, March 30). A multimillion-year-old record of GREENLAND vegetation and glacial history preserved in sediment beneath 1.4 km of ice at Camp Century.
 ScienceNews. (2021, March 15). Scientists stunned to DISCOVER plants beneath Mile-deep Greenland ice.
• Starr, M. (n.d.). Ancient plants buried a mile under greenland’s ice are a grim warning from the past.
• Weisberger, M. (2021, March 15). Top-secret cold War military project found perfectly preserved fossil plants under Greenland ice.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.