kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Zašto su mnogi drevni Egipćani pokopani u nekropoli Saqqara?
Znanost

Zašto su mnogi drevni Egipćani pokopani u nekropoli Saqqara?

Zračni pogled na stepenastu piramidu u Saqqari.
objavljeno

Drevni Egipćani pokapali su svoje mrtve na Saqqari tisućama godina. Zašto je ta nekropola bila toliko važna za njih?


Arheološki raj

Saqqara je san svakog arheologa, dom je brojnim mumijama, grobnicama i oko desetak piramida drevnog Egipta. Svake godine istraživači otkrivaju nova blaga na tom mjestu, uključujući maske mumija, svitke Knjige mrtvih pa čak i radionice za mumificiranje.

Saqqara se koristila tisućama godina, a razlozi za pokapanje na tom mjestu mijenjali su se kroz vrijeme, kaže Nico Staring, egiptolog i gostujući istraživač na Sveučilištu Leiden. Jedan važan razlog je njezina blizina gradu Memphisu. “Saqqara je bila glavna nekropola povezana s glavnim gradom Memphisa, koji je ostao administrativno središte kroz povijest Egipta, kao i glavno vjersko središte koje je slavilo kultove raznih božanstava,” objašnjava Salima Ikram, profesorica egiptologije na Američkom sveučilištu u Kairu.

Teško je precijeniti važnost Memphisa za Saqqaru, kaže Staring. “Saqqara se treba promatrati kao komponenta šireg urbanog okoliša. Stanovnici Memphisa oblikovali su i preoblikovali nekropolu kroz mnoge generacije, tako da su životne povijesti i grada i njegove nekropole bile usko povezane.”


Grobnice faraona

Saqqara je također bila cijenjena jer su neki rani egipatski faraoni gradili svoje grobnice tamo. Tijekom druge dinastije (oko 2800. do 2650. pr. Kr.), faraoni Hotepsekhemwy, Reneb i Ninetjer izgradili su grobnice na tom mjestu, kaže Lara Weiss, direktorica Muzeja Roemer i Pelizaeus u Njemačkoj. Faraon Džoser iz treće dinastije slavno je izgradio stepenastu piramidu na Saqqari, a nekoliko drugih faraona, poput faraona pete dinastije Userkafa, Unasa i Džedkarea Isesija, također su gradili piramide na tom mjestu.

Kako su faraoni bili pokapani, veliki broj njihovih dvorskih službenika izgradio je svoje mastaba grobnice u njihovoj blizini, dodaje Staring, objašnjavajući da to mjesto nije bilo rezervirano samo za kraljevske osobe. Čak i u Novom Kraljevstvu (oko 1550. do 1070. pr. Kr.), kada su faraoni bili pokapani u Dolini kraljeva oko 483 kilometra dalje, mnogi su službenici i dalje željeli biti pokopani na Saqqari. To se dogodilo zbog povijesti tog mjesta i njegove povezanosti s egipatskim božanstvima, kaže Staring.

“I dok su kraljevi bili pokapani u Dolini kraljeva u Tebi, najvažniji upravitelji kraljevstva gradili su svoje grobnice u obliku hramova na Saqqari, na mjestu koje je bilo prožeto poviješću i smatralo se prebivalištem raznih istaknutih božanstava kao što je Sokar, bog smrti,” objašnjava Staring.

Stepenasta piramida Džosera

Stepenasta piramida Džosera bila je osobito cijenjena dugo nakon što je izgrađena. “Zanimljivo je da su stari spomenici iz prošlosti nastavili utjecati na kasnije generacije,” kaže Staring. Čak i kada je bila stara 1000 godina, kompleks Stepenaste piramide “primao je posjetitelje koji su izražavali svoje divljenje prema spomeniku grafitima na zidovima kompleksa.”

Iako je Saqqara drevno mjesto, ono je i dalje aktivno groblje danas. “Saqqara se i dalje koristi kao groblje, iako u znatno manjoj mjeri, sve do danas,” kaže Ikram. Važnost Saqqare “znatno je opala” kako je kršćanstvo postalo glavna religija u Egiptu tijekom četvrtog i petog stoljeća, primjećuje Ikram. Ali čak i s padom politeističke religije Egipta, Saqqara je još uvijek imala određenu upotrebu – na primjer, Koptski samostan Jeremije izgrađen je na tom mjestu u petom stoljeću, napominje Weiss. Danas je to mjesto prepuno arheologa i turista. “Kao mjesto živih, a ne mrtvih, mjesto je danas življe nego ikad,” kaže Staring.


Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.