kozmos.hr
Jeste li znali?

Zašto ne osjećamo kako se Zemlja okreće?

Super-Zemlja. Izvor: Depositphotos.com.
objavljeno

Unatoč tome što se Zemlja kreće oko Sunca brzinom od 107.826 kilometara na sat i obavlja potpunu rotaciju jednom svakih 24 sata, mnogi se pitaju zašto ne osjećamo kako se Zemlja vrti. Kada se nalazimo na vrtuljku u zabavnom parku, osjet je neizbježan – osjećamo se kao da smo izbačeni prema van, a jedino što možemo učiniti jest čvrsto se držati. S obzirom na to da se naš planet okreće znatno brže od bilo kojeg vrtuljka, postavlja se pitanje zašto ne osjećamo potrebu da se držimo “za život drag”.

Kako to da rotacija Zemlje nije nešto što možemo osjetiti? Postoje dva ključna razloga za to, objašnjava Live Science. Prvi je taj da je Zemljina rotacija izuzetno glatka. “Ako se vozite automobilom konstantnom brzinom na autocesti, i ako zatvorite oči te ignorirate buku ceste, osjećali biste se kao da ste mirni,” objašnjava Stephanie Deppe, astronomkinja i stručnjakinja za sadržaj Vera C. Rubin Opservatorija u Čileu. Ako bi automobil stalno kočio, bili biste svjesni da ste u pokretu. Međutim, budući da se vozilo kreće konstantnom brzinom, stječe se osjećaj nepomičnosti. Drugim riječima, “svjesni smo da ne postoji nešto što bi se moglo nazvati apsolutnim kretanjem. Važno je samo relativno kretanje,” naglašava Greg Gbur, profesor fizike i optičkih znanosti na Sveučilištu Sjeverne Karoline u Charlotteu.


Sve na Zemlji putuje zajedno s planetom

“Pioniri poput Newtona i Galilea već su istaknuli ovaj koncept,” dodaje. “Galileo je poznat po postavljanju misaonog eksperimenta u kojem se nalazite u unutrašnjosti broda. Bez obzira plovi li brod mirnim vodama ili je usidren u luci, prema zakonima fizike, ne biste osjetili nikakvu razliku.

Baš kao što se prilikom vožnje automobilom ili boravka na brodu cijeli naš okoliš kreće zajedno s nama, tako i sve na Zemlji putuje zajedno s planetom. Ako otvorite prozor automobila dok se vozite autocestom, osjetit ćete udar vjetra jer vas automobil “baca” u milijune molekula zraka. Međutim, unutar automobila, s zatvorenim prozorom, zrak se kreće zajedno s vama, stoga ne osjećate vjetar.

Atmosfera našeg planeta se kreće

Slično tome, atmosfera našeg planeta se kreće jednako brzo kao i mi – relativno gledano, ona je nepomična u odnosu na nas. Drugi razlog zbog kojeg ne osjećamo rotaciju Zemlje je gravitacija. “Silina gravitacije koja nas privlači prema Zemlji neusporedivo je jača od sile koja bi nas inače izbacivala prema van,” pojašnjava Deppe. Osjećaj koji doživljavamo kada nas vrtuljak izbacuje prema van ili kada automobil izvodi brze okrete naziva se centripetalna sila. “Radi se o inerciji,” pojašnjava Gbur. “Vaše tijelo prirodno nastoji nastaviti kretati se ravno. Međutim, kada ste u automobilu, automobil vas prisiljava na promjenu smjera, uvlačeći vas u kružni pokret.”

Zemljina rotacija izaziva izbacivanje svega prema van na sličan način, no sila koja sve zadržava čvrsto na tlu nadjačava ovu tendenciju izbacivanja. “Ubrzanje gravitacije na površini Zemlje iznosi oko 9,8 m/s², dok je smanjenje tog ubrzanja uslijed rotacije Zemlje na ekvatoru, gdje je kretanje najbrže, približno 0,03 m/s². Iako je to mjerljivo, u usporedbi s onim što osjećamo zbog same gravitacije, ta razlika je zanemariva, stoga je ne primjećujemo,” zaključuje Gbur.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.