kozmos.hr
Svemir

Webb uočio galaksije koje ne bi trebale postojati

Galaxies-James-Webb-Illustration (Curiosmos)
objavljeno

Astronomi su uočili masivne galaksije iz perioda ranog svemiru koje tehnički – na temelju svega što do danas znamo o svemiru – ne bi trebale postojati.

James Webb i rani svemir

Svemirski teleskop James Webb nastavlja pružati vrijedan uvid u najranije faze svemira. Astronomi koriste najsuvremeniji svemirski teleskop kako bi „pogledali u prošlost“ i promatrali mladost našeg svemira. Najnovija promatranja otkrila su nešto iznenađujuće: svemirski teleskop James Webb promatrao je drevne galaksije koje su toliko masivne da ne bi trebale postojati!

Misteriozni objekti

Međunarodni tim znanstvenika otkrio je niz misterioznih prethodno ‘skrivenih’ objekata. Točnije, znanstvenici kažu da je riječ o šest potencijalnih galaksija koje su nastale u najranijim fazama svemira, a toliko su masivni da ne bi trebali postojati – barem prema našim suvremenim kozmološkim modelima. Istraživački rad s detaljima otkrića predstavljen je u časopisu Nature te je otvorio pitanje – što zapravo znamo o ovim misterioznim galaksijama?


Top 10 stvari koje biste trebali znati o James Webb svemirskom teleskopu

U ‘zoru’ vremena i svemira

Svaka od potencijalni galaksija vjerojatno je postojala u samoj ‘zori’ svemira, nekih 500 do 700 milijuna godina nakon Velikog praska – tj. prije nekih 13 milijardi godina. Galaksije su toliko masivne i sadrže onoliko zvijezda koliko i naša galaksija Mliječni put, a riječ je o otkriću koje je docentica astrofizike na Sveučilištu Colorado, Erica Nelson, opisala kao „ludo“. No što je toliko iznenađujuće u njemu? Naime, znanstvenici nisu očekivali da se rani svemir mogao tako brzo organizirati i formirati toliko velike galaksije.

Slika šest galaksija-kandidata koje bi mogle biti jedne od najvećih galaksija ikad snimljenih u ranom svemiru (©NASA/ESA et al).
Slika šest galaksija-kandidata koje bi mogle biti jedne od najvećih galaksija ikad snimljenih u ranom svemiru (©NASA/ESA et al).

Kako su se stigle formirati?

Kao što je otkrila docentica Nelson „ove galaksije nisu trebale imati vremena za formiranje.“ Prošle godine, zahvaljujući novom revolucionarnom teleskopu James Webb, znanstvenici su otkrili četiri galaksije koje su neke od najranijih u svemiru i vjeruje se da su nastale oko 450 milijuna godina nakon Velikog praska. Međutim, u usporedbi s nedavno pronađenim galaksijama, one su bile iznimno male i sadržavale manje zvijezda – tj. bili značajno manje mase.

Pitanja ostaju otvorena

Astronomi još uvijek moraju prikupiti više podataka kako bi potvrdili da su strukture koje su pronašli doista galaksije onoliko velike koliko se čine i da potječu iz vremena za koje smatraju da potječu. Međutim, početna opažanja nude dokaze o tome kako vrhunski svemirski teleskop može ponovno napisati kozmološke modele. Astronomi također upozoravaju da bi ti objekti mogli biti čudne kozmičke strukture, možda slabašni kvazari, što bi također bilo vrlo zanimljivo.

James Webb objavio prve nevjerojatne slike

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

 

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.