kozmos.hr
Svemir

Webb zbog udarca pretrpio ‘zamjetnu’ štetu

autor
objavljeno

James Webb u svibnju je pretrpio oštećenje zrcala zbog udarca mikrometeorida, a nove informacije pokazuju da je šteta – iako nealarmantna – ipak ‘zamjetna’.

Prvi susreti sa svemirskim ‘metcima’

NASA-in svemirski teleskop nove generacije pretrpio je svoj prvi zamjetni udar mikrometeoroida manje od šest mjeseci nakon lansiranja – tj. krajem petog mjeseca ove godine. Međutim iz Agencije su tada vijest objavili uz popratni komentar da nisu pretjerani zabrinuti oko ovog događaja.

Svemirski teleskop James Webb, lansiran je 25. prosinca 2021. godine te je proveo nekoliko mjeseci na putovanju do svog odredišta dubokom svemiru – tzv. Lagrangeove točke 2 (L2), udaljene od Zemlje oko 1.6 milijuna kilometara, a s ove je točke nedavno snimio i pet nevjerojatnih slika u boji.

Tijekom višemjesečnih priprema James Webb pretrpio je prve značajnije udarce malih meteorida (tzv. mikrometeroida). Međutim, kako je izvijestila NASA u priopćenju 8. lipnja, udarci ovih malih sićušnih komadića svemirskih stijena nisu zabrinjavajući.


Top 10 stvari koje biste trebali znati o James Webb svemirskom teleskopu

Utjecaj udarca

Mikrometroid je udario jedno od 18 šesterokutnih zlatnih zrcala svemirskog teleskopa James Webb između 22. i 24. svibnja. NASA je otkrila udar mikrometeoroida u lipnju i primijetila da su krhotine bile veće nego što je to bilo predviđeno modeliranjem prije lansiranja. Sada, dva mjeseca kasnije, znanstvenici su objavili i sliku koja govori o težini udarca te objasnili što su naučili o korištenju zvjezdarnice tijekom prvih šest mjeseci u svemiru.

Očekivano stanje primarnog zrcala teleskopa James Webb (u slučaju da nije pretrpio udarac, lijevo) i stanje zrcala 21. lipnja 2022., nakon neočekivano velikog udara mikrometeoroida. Performanse glavnog zrcala procjenjuju se prema tome koliko deformira zvjezdanu svjetlost (tzv. 'pogreška valne fronte') – veća brojka znači i veću deformaciju (©NASA/STScI).
Očekivano stanje primarnog zrcala teleskopa James Webb (u slučaju da nije pretrpio udarac, lijevo) i stanje zrcala 21. lipnja 2022., nakon neočekivano velikog udara mikrometeoroida. Performanse glavnog zrcala procjenjuju se prema tome koliko deformira zvjezdanu svjetlost (tzv. ‘pogreška valne fronte’) – veća brojka znači i veću deformaciju (©NASA/STScI).

Srećom ukupni učinak na Webba bio je malen, no svejedno zamjetan. Performanse glavnog zrcala procjenjuju se prema tome koliko deformira zvjezdanu svjetlost (tzv. ‘pogreška valne fronte’). Kada je Webbova misija započela segment C3 imao je pogrešku valne fronte od 56 nanometara rms (korijen srednje kvadratne vrijednosti), što je bilo u skladu sa 17 drugih dijelova zrcala. Međutim nakon udara pogreška se povećala na 258 nm rms. No, uspješnim preusmjeravanjem segmenata zrcala u cjelini ukupni utjecaj smanjen je na samo 59 nm rms. Za sada je tim napisao da je Webbovo poravnanje unutar granica performansi, budući da su preusmjereni zrcalni segmenti “oko 5-10 nm rms iznad prethodnih najboljih rms vrijednosti pogreške valne fronte.“

Očekivani udarci – isprva zanemarivi, no vremenom zabrinjavajući

S obzirom na to da su Webbova zrcala izložena svemiru znanstvenici su znali da će teleskop sigurno pretrpjeti niz manjih udaraca svemirskih stijena i otpada (slične probleme ima i, primjerice, Međunarodna svemirska postaja). No, iako takvi povremeni udarci nisu alarmantni momentalno, iz NASA-e su ipak obavijestili da su svjesni da će „povremeni udari mikrometeoroida pogoršati performanse teleskopa tijekom vremena.“

Od lansiranja Webb je pretrpio nekoliko manjih udarca, no onaj zadnji i bio je nešto značajniji i veći od naših predviđanja degradacije,“ rekao je Lee Feinberg, jedan od vodećih članova Webbovog tima. Udarac je oštetio jednu od karika Webbovog primarnog zrcala poznatu kao C3. U naknadnoj izjavi NASA je pojasnila da je udarac „prouzročio značajnu nepopravljivu promjenu tog segmenta“.

Ono što je specifična okolnost u Webbovom slučaju jest da za razliku od Hubblea i ISS-a novi NASA-in teleskop kruži na mnogo većoj udaljenosti od Zemlje te da je stoga izložen i većim rizicima od udaraca ‘zalutalih’ svemirskih stijena. U ovom slučaju, međutim, ukupni utjecaj udarca na misiju je malen „jer je pogođen samo mali dio područja teleskopa.“ Sedamnaest segmenata zrcala ostalo je besprijekorno i inženjeri su uspjeli ponovno poravnati Webbove segmente kako bi odgovarali za većinu oštećenja.


Dugoročni utjecaj?

Inženjeri još uvijek modeliraju koliko će se često takvi događaji zbivati – „Još nije jasno je li ‘pogodak’ segmenta C3 u svibnju 2022. bio rijedak događaj,“ tj. je li riječ o udarcu visoke energije koji bi se statistički trebao dogoditi samo jednom u nekoliko godina, ili mogu očekivati još ovakvih udaraca u skorijoj budućnosti.

Iz NASA-e su također ponudili i alternativni pogled – tj. moguće je da je Webb „osjetljiviji na oštećenja od mikrometeoroida nego što je predviđeno modeliranjem prije lansiranja.“ U tijeku je modeliranje kako bi se došlo do novih procjena i spoznaja. Jedan potencijalni ‘lijek’ mogao bi biti minimiziranje vremena usmjeravanja Webbova zrcala u orbitalnom smjeru koji „statistički ima veće stope mikrometeoroida i energije,“ pojasnili su.

Manji meteorid udario je teleskop James Webb

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Elizabeth Howell (18. srpnja 2022.), „James Webb Space Telescope picture shows noticeable damage from micrometeoroid strike,“ space.com (pristup 18. srpnja 2022).

Anonymus (15. srpnja 2022.), „Micrometeoroid damage to James Webb Space Telescope imaged for first time,“ astronomy.com (pristup 18. srpnja 2022).

„Characterization of JWST science performance from commissioning,“ NASA/ESA/CSA (pristup 18. srpnja 2022).

Thaddeus Cesari (8. lipnja 2022.), „Webb: Engineered to Endure Micrometeoroid Impacts,“ blogs.nasa.gov (pristup 18. srpnja 2022).

Meghan Bartels (8. lipnja 2022.), „James Webb Space Telescope suffers 1st noticeable micrometeoroid impact just months into flight,“ space.com (pristup 18. srpnja 2022).

Jamie Adkins, Laura Betz, Christine Pulliam (1. lipnja 2022.), „First Images From NASA’s Webb Space Telescope Coming Soon,“ nasa.gov (pristup 18. srpnja 2022).

Pratite Kozmos na Google Vijestima.