kozmos.hr
Svemir

Manji meteorid udario je teleskop James Webb

James Webb umjetnicki prikaz (NASA)
objavljeno

Iako su udari tzv. mikometeorida očekivani, njihovo djelovanje s vremenom će ipak utjecati na performanse revolucionarnog teleskopa James Webb.

Prvi susreti sa svemirskim ‘metcima’

NASA-in svemirski teleskop nove generacije pretrpio je svoj prvi zamjetni udar mikrometeoroida manje od šest mjeseci nakon lansiranja. Međutim iz Agencije su vijest objavili uz popratni komentar da nisu pretjerani zabrinuti oko ovog događaja.

Svemirski teleskop James Webb, lansiran je 25. prosinca 2021. godine te je proveo nekoliko mjeseci na putovanju do svog odredišta dubokom svemiru – tzv. Lagrangeove točke 2 (L2), udaljene od Zemlje oko 1.6 milijuna kilometara. Teleskop se od tada aktivno priprema za početak rada koji se očekuje kroz mjesec dana, a nakon prvih crno-bijelih fotografija iz NASA-e su nedavno objavili da 12. srpnja možemo očekivati i prve slike u boji.

Tijekom ovih priprema James Webb pretrpio je prve značajnije udarce malih meteorida (tzv. mikrometeroida). Međutim, kako je izvijestila NASA u priopćenju 8. lipnja, udarci ovih malih sićušnih komadića svemirskih stijena nisu zabrinjavajući te se očekuje se da udarci neće utjecati na predviđeni daljnji tijek postavljanja teleskopa.

Očekivani udarci – isprva zanemarivi, no vremenom zabrinjavajući

S obzirom na to da su Webbova zrcala izložena svemiru znanstvenici su znali da će teleskop sigurno pretrpjeti niz manjih udaraca svemirskih stijena i otpada. No, iako takvi povremeni udarci nisu alarmantni momentalno, iz NASA-e su ipak obavijestili da su svjesni da će „povremeni udari mikrometeoroida pogoršati performanse teleskopa tijekom vremena.“

Od lansiranja Webb je pretrpio četiri manja udarca, no onaj zadnji i nedavni bio je nešto značajniji i veći od naših predviđanja degradacije,“ rekao je Lee Feinberg, jedan od vodećih članova Webbovog tima.

Nedavni veći udarac

Najozbiljniji udari dogodili su se između 23. svibnja i 25. svibnja. Udarci su zahvatili segment C3 18-dijelnog pozlaćenog šesterokutnog primarnog zrcala. Dakako, James Webb – kao i sve novije letjelice i sateliti – dizajniran je preživjeti udare mikrometorida. Štoviše, u sklopu izrade teleskopa uzorci primarnog zrcala uspješno su podvrgnuti testovima simulacije kako bi znanstvenici bolje razumjeli dugotrajan utjecaj svemira na teleskop i njegove sustave.

Primarno 18-dijelno pozlaćeno zrcalo svemirskog teleskopa James Webb (©NASA/JPL-Caltech, CC BY-SA).

Međutim, nedavni udarac bio je veći od onih koje je osoblje misije modeliralo ili ih je moglo testirati na terenu. Iako je ovaj značajniji udarac došao veoma rano – još i prije služenog puštanja u rad – iz NASA-e su ipak uvjereni da će teleskop vrijedan 10 milijardi dolara i dalje raditi adekvatno.

„Uvijek smo znali da će Web morati izdržati svemirsko okruženje, koje uključuje oštro ultraljubičasto svjetlo i nabijene čestice Sunca, kozmičke zrake iz egzotičnih izvora u galaksiji i povremene udare mikrometeoroida unutar našeg Sunčevog sustava. Stoga smo Webb dizajnirali i izgradili s marginom performansi – optičkim, toplinskim, električnim, mehaničkim – kako bismo osigurali da može obavljati svoju ambicioznu znanstvenu misiju čak i nakon mnogo godina u svemiru,“ rekao je Paul Geithner, član Webbovog tima.

Predviđanje udaraca i nastavak rada

Na sreću neki udarci mikrometeoroida mogu se predvidjeti. Primjerice, kada se očekuje kiša meteora NASA-in tim može optičke sustave teleskopa postaviti u sigurnu poziciju. Ipak, kao u slučaju nedavnog udara, dio mikrometeroida dolazi nenajavljeno te se stoga klasificiraju kao „neizbježni slučajni događaji.“ Nakon što dođe do udara, inženjeri mogu pojedinačno podesiti 18 primarnih segmenata zrcala kako bi osigurali da je zrcalo u cjelini fino podešeno.

NASA je trenutno usredotočena na proučavanje događaja i okruženja koje će teleskop doživjeti tijekom svoje misije. Teleskop kruži na otprilike 1.6 milijuna kilometara od Zemlje u tzv. Lagrangeovoj točci 2 (L2). Iz NASA-e su priopćili kako ove podatke namjeravaju „upotrijebit kako bismo ažurirali našu analizu performansi tijekom vremena i također razvili operativne pristupe kako bismo osigurali da maksimiziramo performanse Webbovih slika u najboljoj mogućoj mjeri u godinama koje dolaze.“

Top 10 stvari koje biste trebali znati o James Webb svemirskom teleskopu

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Thaddeus Cesari (8. lipnja 2022.), „Webb: Engineered to Endure Micrometeoroid Impacts,“ blogs.nasa.gov (pristup 9. lipnja 2022).

Meghan Bartels (8. lipnja 2022.), „James Webb Space Telescope suffers 1st noticeable micrometeoroid impact just months into flight,“ space.com (pristup 9. lipnja 2022).

Jamie Adkins, Laura Betz, Christine Pulliam (1. lipnja 2022.), „First Images From NASA’s Webb Space Telescope Coming Soon,“ nasa.gov (pristup 9. lipnja 2022).

Student povijesti koji u slobodno vrijeme voli čitati i pisati o svojim najdražim temama - povijesti, svemiru i astronomiji.