kozmos.hr
Svemir

Webb snimio blistavu spiralnu galaksiju NGC 7469

Galaksija NGC 7469 kako ju je snimio James Webb (©ESA/NASA/CSA et al).
autor
objavljeno

Revolucionarni svemirski teleskop James Webb snimio je blistavu spiralnu galaksiju NGC 7469 koja je ‘licem’ okrenuta prema Zemlji.

Spektakularan kraj godine

Web završava godinu spektakularnom slikom NGC 7469 – blistave spiralne galaksije koja je ‘licem’ okrenuta prema Zemlji, promjera približno 90.000 svjetlosnih godina. Galaksija se nalazi otprilike 220 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje u zviježđu Pegaz.

Ova spiralna galaksija nedavno je proučavana u sklopu istraživanja Great Observatories All-sky LIRGs Survey (GOALS), čiji je cilj proučavanje fizike formiranja zvijezda, rasta crne rupe i povratnih informacija u četiri obližnje, spajajuće blistave infracrvene galaksije.

James Webb objavio prve nevjerojatne slike

NGC 7469

NGC 7469 dom je aktivne galaktičke jezgre (AGN) – izuzetno svijetlog središnjeg područja kojim dominira svjetlost koju emitiraju prašina i plin dok padaju u središnju crnu rupu galaksije. Ova galaksija pruža astronomima jedinstvenu priliku za proučavanje odnosa između AGN-ova i aktivnosti praska zvijezda budući da galaksija sadrži AGN koji je okružen prstenom praska zvijezda na udaljenosti od samo 1500 svjetlosnih godina.

Iako je NGC 7469 jedan od najbolje proučenih AGN-ova na nebu, kompaktna priroda ovog sustava i prisutnost velike količine prašine otežali su znanstvenicima postizanje rezolucije i osjetljivosti potrebne za proučavanje. No sada s novim revolucionarnim teleskopom James Webbom astronomi mogu istraživati prsten praska zvijezda galaksije, središnji AGN te plin i prašinu kao nikada prije.

Galaksija NGC 7469 kako ju je snimio James Webb (©ESA/NASA/CSA et al).
Galaksija NGC 7469 kako ju je snimio James Webb (©ESA/NASA/CSA et al).

Webb i nastanak slike

Korištenjem Webbovih MIRI, NIRCam i NIRspec instrumenata za dobivanje slika i spektra NGC 7469 u neviđenim detaljima, GOALS tim je otkrio niz detalja. To uključuje vrlo mlade klastere koji stvaraju zvijezde koji nikada prije nisu viđeni, kao i džepove vrlo toplog, turbulentnog molekularnog plina i izravne dokaze uništavanja malih zrnaca prašine unutar nekoliko stotina svjetlosnih godina od jezgre – što dokazuje da AGN utječe na okolni međuzvjezdani medij.

Nadalje, čini se da visoko ionizirani, difuzni atomski plin izlazi iz jezgre brzinom od otprilike 6.4 milijuna km/h – dio galaktičkog odljeva koji je prethodno identificiran sa Zemlje, ali sada je otkriven u zadivljujućim detaljima s Webbom. Uz analizu bogatih Webbovih skupova podataka koji su još u tijeku, sigurno će se otkriti dodatne tajne ovog lokalnog AGN-a.

Dominirajuća značajka ove slike je upečatljiva šesterokraka zvijezda koja je savršeno poravnata sa srcem NGC 7469. Za razliku od galaksije, ovo nije pravi nebeski objekt, već artefakt slike poznat kao difrakcijski šiljak. Šiljci difrakcije su obrasci koji nastaju kada se svjetlost savija oko oštrih rubova teleskopa (a Webbove slike već su poznate po takvom karakterističnom obrascu).

Hubble i James Webb – usporedba kvalitete slika

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

„A Wreath of Star Formation in NGC 7469,“ esawebb.org (pristup 22. prosinca 2022).

European Space Agency (21. prosinca 2022.), „Webb captures luminous, face-on spiral galaxy NGC 7469,“ phys.org (pristup 22. prosinca 2022).

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube