kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Webb je pronašao vodenu paru u udaljenom Sunčevom sustavu
Svemir

Webb je pronašao vodenu paru u udaljenom Sunčevom sustavu

Webb je pronašao vodenu paru u udaljenom Sunčevom sustavu
objavljeno

U potrazi za razotkrivanjem načina na koji voda, neophodan element za život, dolazi do Zemlje, znanstvenici su možda otkrili ključne tragove iz neočekivanog izvora: planetarnog sustava PDS 70, smještenog 370 svjetlosnih godina dalje. Sustav, sastavljen od unutarnjeg i vanjskog diska plina i prašine te dvije poznate plinovite planete, mogao bi potencijalno unaprijediti naše razumijevanje kako voda može pronaći put do stjenovitih egzoplaneta daleko izvan našeg Sunčevog sustava.

Vodena Para u PDS 70: Nagovještaj Formiranja Stjenovitih Planeta?

U nevjerojatnom pothvatu svemirske eksploracije, NASA-in svemirski teleskop James Webb s MIRI (Mid-Infrared Instrument) detektirao je vodenu paru unutar unutarnjeg diska sustava, konkretno na područjima manje od 160 milijuna kilometara od zvijezde – regije za koju se vjeruje da je plodna za formiranje stjenovitih, terestrijalnih planeta.

“Vodu smo opazili u drugim diskovima, ali ovo je prvi put da smo je detektirali tako blizu zvijezde u sustavu gdje se planeti formiraju. Webb je omogućio ovo jedinstveno mjerenje,” objašnjava Giulia Perotti iz Max Planck Instituta za astronomiju (MPIA) u Heidelbergu, Njemačka, i glavna autorica studije.


Thomas Henning, direktor MPIA i koautor studije, dodaje: “Ovo otkriće je uzbudljivo jer istražuje regiju u kojoj se obično formiraju stjenovite planete slične Zemlji.”

Webb: Vodena Para u Dalekom Sunčevom Sustavu

PDS 70, K-tip zvijezde, hladnija je i procijenjeno je da ima 5,4 milijuna godina, što je čini relativno starom za zvijezdu s planetarnim diskovima u formiranju. To je otkriće vodene pare učinilo još iznenađujućim.

Vremenom, sadržaj plina i prašine u diskovima za formiranje planeta opada, ili ga središnja zvijezdina radijacija i vjetar odnose, ili se koalescira u veće objekte koji na kraju postaju planete. Budući da se voda do sada nije detektirala u središnjim regijama diskova slične starosti, astronomi su vjerovali da ne bi mogla izdržati oštru zvjezdanu radijaciju, što bi rezultiralo suhim okruženjima za eventualne stjenovite planete.

Iako se još nisu detektirali planeti koji se formiraju unutar unutarnjeg diska PDS 70, prisutni su sirovi materijali za izgradnju stjenovitih svjetova, poput silikata. Detekcija vodene pare sugerira da bi bilo kakve stjenovite planete koje se tamo formiraju imale vodu dostupnu od samog početka.

Rens Waters sa Sveučilišta Radboud u Nizozemskoj i koautor studije objašnjava: “Unutarnji disk je uzbudljivo mjesto s velikim brojem malih zrna prašine. Uz našu detekciju vodene pare, to je žarište potencijalnog formiranja planeta.”

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.