kozmos.hr
Tehnologija

Visokotehnološki šator za zaštitu električnih vozila od EMP napada

Šator Cybercylent namijenjen je vlasnicima Cybertruckova, ali može odgovarati gotovo svakom automobilu ili kamionu na tržištu. Zasluge: Mission Darkness.
objavljeno

Kako električna vozila postaju sve češća pojava na cestama, ona evoluiraju u sve složenija računala na kotačima. Usred prijetnji elektromagnetskim pulsnim (EMP) napadima, poput onih od strane Irana prema Izraelu ili Rusije prema Sjedinjenim Državama, te nedavnog filma I.S.S., vlasnici električnih vozila sve su svjesniji potencijala za zlonamjerne napade koji mogu onesposobiti sve elektroničke sustave unutar područja udara. Kao odgovor na te prijetnje, tvrtka Mission Darkness iz Santa Barbare u Kaliforniji nedavno je predstavila šator pod nazivom Cybercylent, posebno dizajniran za zaštitu Cybertruckova od EMP napada.

Kako prenosi Forbes, Mission Darkness je razvila premaz od nikla i bakra koji se nanosi na poliester kako bi spriječio prodiranje zračenja, nazvan “TitanRF Faraday Fabric”. Šator koristi ljepila umjesto šivanja kako bi se izbjeglo stvaranje sitnih rupa, a vrata koriste tri reda neodimijskih magneta kako bi se smanjila mogućnost neželjenih nabora ili preklopa na materijalu. Razvoj vrata trajao je godinu dana, a šator koristi i male rešetke za zračne otvore koje komprimiraju valne duljine zračenja dovoljno da spriječe njihov ulazak. Okviri i nosači od karbonskih vlakana čine šatore laganim i jednostavnim za postavljanje, idealnim za kupce koji žele instalirati Cybercylent u svojoj garaži.


Osnivač Mission Darknessa, Ryan Judy, priznaje da je naziv Cybertruck za šator više marketinški trik, budući da bilo koje suvremeno vozilo može biti pogođeno EMP napadom. Iako marketing cilja na pripadnike zajednice koja se priprema za apokaliptične scenarije, Judy je već prodao nekoliko šatora Tesli kako bi inženjeri mogli testirati povezanost aplikacija u zaštićenom prostoru. TitanRF Faraday Fabric blokira 5G, 2.4 i 5 GHz Wi-Fi, Bluetooth, GPS, RFID i tradicionalne radijske signale.

Vojni standard

Testiranja TitanRF Faraday Fabric pokazuju da zadovoljava standarde zaštite američke vojske MIL-STD-188-125-1, što je pokušaj simulacije penetracije elektromagnetske energije u frekvencijskom rasponu od 30 MHz do 1 GHz. Do sada nije zabilježen nijedan poznati EMP napad koji bi utjecao na električna vozila. Cijena šatora Cybercylent počinje od 13.800 eura, a Mission Darkness nudi različite veličine, što ukazuje na to da je glavni izvor prihoda tvrtke suradnja s vladinim agencijama više nego s privatnim građanima.

Judy je osnovao Mission Darkness 2015. godine, a tvrtka se specijalizirala za tehnologiju koja blokira zračenje svih vrsta, posebno za potrebe policije i vojske. Primjerice, pametni telefoni zaplijenjeni od kriminalaca ili terorista mogu biti puni podataka koji bi mogli biti izbrisani na daljinu. Mission Darkness izrađuje ormariće i kutije koje omogućuju policiji održavanje lanca dokaza, dok istovremeno drže telefone napunjenima dok se softver pokušava probiti kroz lozinke. Više vojnih grana koristi Mission Darkness šatore, kućišta, kutije i tkanine za zaštitu komunikacijske opreme, stvaranje sigurnih prostorija za sastanke na terenu, izolaciju osumnjičenika ili zatvorenika, pa čak i zaštitu visokosenzitivnih optičkih uređaja na oružju.

Korporativna i privatna tržišta

Ista tehnologija se koristi i u korporativnoj i privatnoj prodaji, uključujući kućišta za telefone, kućišta za računala, veće torbe za uređaje poput generatora, pa čak i tkanine premazane nikl-bakrom za upotrebu između slojeva suhozida tijekom gradnje kuća. To se također primjenjuje na vladine zgrade koje se trenutno grade, ali ne i na šešire i kape koje Mission Darkness prodaje, a koje izgledaju kao stvarna verzija aluminijske folije za teoretičare zavjera.


Iako nije potpuno nerazumno brinuti se o EMP događajima koje orkestriraju zlonamjerni akteri, vjerojatnost takvih napada ostaje niska. Ipak, nedavno izvješće Američke komisije za EMP procijenilo je da bi do 90% Amerikanaca umrlo unutar godine dana od velikog visokog EMP napada. Solarne baklje ili vulkanske erupcije također mogu uzrokovati elektromagnetske pulseve.

Iako ideja vožnje Cybertrucka u potencijalnom postapokaliptičnom svijetu nakon EMP napada izgleda apsurdno, slika se savršeno uklapa u marketing šatora Cybercylent i distopijsku estetiku Cybertrucka. Unatoč niskoj vjerojatnosti takvog scenarija, visokoj cijeni i vremenu isporuke od oko šest tjedana, Mission Darkness ne može dovoljno brzo proizvesti šatore.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.