kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Tehnologija
  • /
  • Velika potražnja za energijom umjetne inteligencije održava zagađujuće termoelektrane na ugljen aktivnima
Tehnologija

Velika potražnja za energijom umjetne inteligencije održava zagađujuće termoelektrane na ugljen aktivnima

Velika potražnja za energijom umjetne inteligencije održava zagađujuće termoelektrane na ugljen aktivnima
objavljeno

Umjetna inteligencija, koju zagovornici nazivaju budućnošću čovječanstva, zapravo vraća energetsku infrastrukturu Sjedinjenih Američkih Država u prošlost.


Prema izvještaju The Financial Timesa, ogromna energetska potražnja za održavanjem energetski intenzivnih modela umjetne inteligencije usporava planove zemlje za umirovljenje visoko zagađujućih i neobnovljivih termoelektrana na ugljen. Veliki proizvođači ugljena, poput AlliantEnergy, već su odgodili svoje ciljeve održivosti za nekoliko godina. Električna komunalna tvrtka FirstEnergy također je u veljači odustala od svojih ciljeva za 2030. godinu zbog zabrinutosti oko povećane potražnje, kako je izvijestio Bloomberg.

Ove promjene predstavljaju značajnu pobjedu za industriju ugljena i gubitak za nacionalne i globalne klimatske inicijative, za koje je smanjenje korištenja ugljena ključno i hitno. Također, naglašava očajničke pokušaje SAD-a da ostane ispred međunarodnih rivala u utrci za tehnologijom umjetne inteligencije.

UI: Beskonačna energetska jama

Koliko daleko je SAD spreman ići kako bi bio prvi u razvoju umjetne inteligencije? Prema podacima Svjetskog instituta za resurse, ugljen je 2022. godine bio izvor 36 posto ukupne globalne energije. Do 2030. godine, kako bi ostali na pravom putu za klimatski prag od 1,5 stupnjeva Celzijusa, svijet će morati smanjiti taj postotak na skromnih 4 posto.


Ogromne energetske potrebe umjetne inteligencije – jedan ChatGPT upit troši otprilike deset puta više energije od standardne Google pretrage – i velike količine vode koje troši, čine umjetnu inteligenciju izuzetno resursno intenzivnim. Prema FT-u, konzultantska tvrtka Grid Strategies predviđa nacionalni rast potražnje od 4,7 posto tijekom sljedećih pet godina, što je dvostruko više od prošlogodišnjih prognoza. Iako taj broj također uključuje rudarenje kriptovaluta i računalstvo u oblaku, umjetna inteligencija se smatra glavnim pokretačem ovih promjena.

Industrija ugljena koristi priliku

Oni koji imaju koristi od ove promjene apsolutno su oduševljeni mogućnošću da je umjetna inteligencija spasitelj industrije ugljena. “Ne možete dovoljno brzo zamijeniti fosilne elektrane kako biste zadovoljili potražnju,” rekao je izvršni direktor Alliance Resource Partners, Joe Craft, čija tvrtka drži rang jednog od najvećih proizvođača ugljena u SAD-u, za FT. “Kako bismo bili prvi u umjetnoj inteligenciji, moramo prihvatiti održavanje onoga što imamo.”

Guverner Indiane, Eric Holcomb, dodao je: “Treba nam više energije, a ne manje. Apsolutno, kao Amerikanci, ne možemo si priuštiti izgubiti rat umjetne inteligencije.” Indiana je jedna od američkih država s najvećom proizvodnjom ugljena, pa ovakvi komentari dodatno ističu konflikt između tehnološkog napretka i održivosti.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.