kozmos.hr
Znanost

Tajne plivanja morskih gmazova iz mezozoika

Tajne plivanja morskih gmazova iz mezozoika
objavljeno

Novo istraživanje Sveučilišta u Bristolu istražuje raznolike tehnike plivanja koje su koristili drevni gmazovi koji su dominirali mezozojskim morima. Po prvi puta istraživači otkrivaju kako su se ta bića razvila i prilagodila životu u vodi, pružajući dosad neviđen uvid u njihovu jedinstvenu lokomociju i tjelesne transformacije.

Morski gmazovi mezozoika: Prva kvantitativna studija te vrste

U nedavnom članku objavljenom u časopisu Palaeontology, tim bristolskih paleobiologa koristio je napredne statističke metode kako bi proveo veliko kvantitativno istraživanje o lokomociji morskih gmazova iz mezozoika. Proučavajući 125 fosiliziranih kostura, istraživači su pratili evoluciju različitih stilova plivanja kroz vrijeme.

Postupna diverzifikacija i vrhunac u kreda razdoblju

Suprotno prethodnim teorijama, istraživanje je pokazalo da nije bilo iznenadne radijacije na početku mezozoika, već postupna diverzifikacija načina kretanja. Istraživači su primijetili da je ta diverzifikacija dostigla vrhunac tijekom kreda razdoblja.

Uloga anatomije u vodenoj lokomociji

Istraživači su istaknuli važnost anatomskih promjena u prijelazima s kopna na more, jer su te promjene usko povezane s evolucijom tehnika plivanja. Uključujući mjerenja živih vodenih životinja, tim je uspostavio funkcionalnu referencu za drevne vrste s nepoznatim načinima plivanja.

Evolucijski obrasci ‘glava prva’

Rezultati istraživanja ukazuju na evolucijski obrazac ‘glava prva’ u određenim lozama, s postupnom diverzifikacijom načina kretanja nakon izumiranja u permu. Znanstvenici su također istraživali tehnike plivanja specifičnih skupina, poput ihtiostega, mosasaura i talatosuhijskih.

Veličina tijela i njena veza s lokomocijom

Istraživački tim istraživao je evoluciju veličine tijela kod morskih gmazova iz mezozoika, jer je ova značajka povezana s lokomocijom, životinjskom fiziologijom i produktivnošću oceana. Istraživanje je otkrilo snažnu vezu između diversifikacijom načina kretanja i najširim rasponom veličina tijela, što se dogodilo u kreda razdoblju.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube