kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Tajanstvena zlatna kugla s dna mora zbunjuje stručnjake svojom biologijom
Znanost

Tajanstvena zlatna kugla s dna mora zbunjuje stručnjake svojom biologijom

Tajanstvena zlatna kugla s dna mora zbunjuje stručnjake svojom biologijom. NOAA.
objavljeno

Kao što smo prethodno izvjestili na portalu, iz dubokih voda Aljaske izvučen je neobičan predmet zlatnog sjaja. Znanstvena zajednica sada stoji pred intrigantnim izazovom: Što je ta misteriozna kugla? Ekspedicija je na morskom dnu Zaljeva Aljaske otkrila zanimljivu zlatnu kupolu. Stručnjaci sugeriraju biološko porijeklo objekta, ali njegova stvarna priroda i dalje je velika nepoznanica.

“Uspješno smo izvukli objekt na brod, ali utvrđivanje njegovog točnog identiteta postalo je prava zagonetka,” komentirao je Sam Candio, koordinator ekspedicije za Nacionalnu upravu za oceane i atmosferu (NOAA). “Ovo nas iskustvo podsjeća koliko još imamo toga otkriti o tajnama naših oceana.”

Misterij Zlatne Kugle

Misteriozna kugla, koju je dokumentirala NOAA-ina ekipa za istraživanje oceana, nalazila se otprilike 2 milje ispod površine oceana, na morskoj planini. S promjerom od približno 10 centimetara, na dnu kugle primijećena je mala rupa. To je potaknulo pretpostavke da bi mogla biti ljuska nekog jajeta ili ostatak morske spužve. No, njezino izvlačenje na površinu donijelo je još više pitanja među istraživačima.


Candio i njegov tim trenutno istražuju je li ova kugla poznata vrsta, novootkrivena vrsta ili možda neki nepoznat oblik morskog života. “Za dublju analizu i razumijevanje ovog nalaza potrebno je laboratorijsko okruženje. Bit će ključno koristiti napredne alate i kombinirano stručno znanje,” izjavio je Candio.

NOAA-ina Šira Inicijativa

Ovo neobično otkriće uslijedilo je tijekom NOAA-ine ekspedicije “Seascape Alaska”, koja nastoji produbiti naše razumijevanje dubina aljaških voda. Cilj je istražiti područje i donijeti nova saznanja o poznatim, ali i nepoznatim vrstama morskog života.

Candio ističe važnost ovakvih otkrića: “Nove vrste mogle bi donijeti revolucionarne promjene u medicini, energetici pa čak i prehrambenoj industriji. Sa svakim novim otkrićem postajemo svjesniji koliko je važno štititi i održivo upravljati našim oceanima.”

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.