kozmos.hr
Znanost

Sateliti snimili buđenje najvećeg vulkana na Zemlji

Mauna Loa erupcija (NYT)
objavljeno

Sateliti NASA-e i NOAA-e snimili su svjetlost masivne erupcije havajskog vulkana Mauna Loa – najvećeg aktivnog vulkana na našem planetu.

Mauna Loa

Sjaj buđenja Mauna Loa, najvećeg aktivnog vulkana na svijetu, bio je vidljiv NASA-inim i NOAA satelitima koji su kružili stotinama kilometara iznad površine našeg planeta. Desetostruki porast malih potresa ispod kaldere na vrhu vulkana bio je prvi znak nemira početkom listopada 2022. godine.

Vulkani Ione ‘izbacuju’ sumpor na površinu Europe

Potresi su bili uzrokovani magmom koja se kretala ispod zemlje. Konačan ishod niza potresa koji su se dogodili od listopada do studenog 2022. godine bilo je nastanak niza pukotina koje su u konačnici otvorile dno kaldere 27. studenoga oko 23:30 sati po lokalnom vremenu. Iako su neke fontane lave bile visoke 30 do 60 metara, većina ih je dosezala svega par metara. Unatoč drugim pukotinama koje su se lagano otvarale prema sjeveroistoku tokovi lave su se utišali do sljedećeg dana.


Podatci NASA-e i NOAA-e

Stotinama metara iznad površine, sateliti NASA-e i NOAA-e mogli su vidjeti nevjerojatni sjaj erupcije. Visible Infrared Imaging Radiometer Suite (VIIRS) na NOAA-NASA Suomi NPP satelitu snimio je sjaj nastao erupcije 28. studenog u 2:25 ujutro po lokalnom vremenu.

Slika područja oko vulkana Mauna Loa 29. listopada (gore; prije erupcije) i 28. studenoga (dolje; nakon erupcije) (©NASA Earth Observatory).
Slika područja oko vulkana Mauna Loa 29. listopada (gore; prije erupcije) i 28. studenoga (dolje; nakon/tijekom erupcije) (©NASA Earth Observatory).

Gornja slika prikazuje isto područje 29. listopada 2022. godine prije početka erupcije. Dana 28. studenog nešto oblaka je raspršilo svjetlost iz erupcije i urbanih područja. Iako je početna faza erupcije tijekom noći 28. studenoga bila nevjerojatno energična, samo je nešto manje sumpornog dioksida ispušteno u velike visine, vjerojatno sve do tropopauze. Kao što možete vidjeti na priloženoj karti instrument za praćenje troposfere (Tropospheric Monitoring Instrument ili TROPOMI) na satelitu Sentinel-5P otkrio je sumporni dioksid u srednjoj troposferi.

Karta prikazuje sumporni dioksid u srednjoj troposferi ispušten kao posljedica erupcije (©NASA Earth Observatory).
Karta prikazuje sumporni dioksid u srednjoj troposferi ispušten tijekom erupcije (©NASA Earth Observatory).

Uzimajući u obzir i masu i volumen Mauna Loa je najveći podzemni vulkan na svijetu. Jedino je masiv Tamu nešto veći od ovog vulkana, a zanimljivo je da bi u slučaju erupcije ovoga masiva Tihi ocean mogao postati kiseliji, ubijajući sve oblike morskog života. Erupcija Tamua tako bi mogao ispustiti velike količine stakleničkih plinova u atmosferu i ocean te posljedično značajno utjecati na život na Zemlji.

Erupcija Tonge pomaže znanstvenicima u razumijevanju udara asteroida na Zemlji

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

 

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.