kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • VIDEO: Što je ova misteriozna zlatna kugla pronađena 3 km pod morem?
Znanost

VIDEO: Što je ova misteriozna zlatna kugla pronađena 3 km pod morem?

Što je ova misteriozna zlatna kugla pronađena 3 km pod morem?
objavljeno

U dubokim i mračnim vodama, gotovo tri kilometra ispod površine blizu obale Aljaske, daljinski upravljano istraživačko vozilo NOAA programa za oceanografska istraživanja naišlo je na neočekivano otkriće. Na stijeni, okruženoj bijelim spužvama, nalazila se zlatna kugla koja je odmah privukla pažnju. Bila je promjera otprilike 10 centimetara i imala je neobičnu rupu s jedne strane.

Zbunjena otkrićem, znanstvena zajednica počela je nagađati. Je li to možda jaje nepoznate vrste? Uginula spužva? Ili neka vrsta korala? Tijekom izravnog prijenosa 30. kolovoza, jedan od istraživača uz smijeh je primijetio: “Kao da gledamo uvod u horor film.”

Međutim, nagađanja su ubrzo postala konkretnija. Postoji teorija da bi ova kugla, s obzirom na njenu mesnatu teksturom, mogla biti jaje – i to ne bilo koje. “Impresivne je veličine. Definitivno nije uobičajeno riblje jaje,” izjavila je Kerry Howell, ekologinja specijalizirana za duboka morska staništa sa Sveučilišta u Plymouthu.

Tim je pažljivo istražio kuglu pomoću robotske ruke, utvrdivši da je mekana. Sada slijedi DNK analiza kojom se planira otkriti porijeklo ovog zlatnog “čuda.”


Usamljena kugla

Ono što je posebno intrigantno je što je kugla bila sama. Tipično, životinje koje polažu jaja to čine u grupama. No, ova kugla bila je izolirana, što dodatno ističe njezinu posebnost i ukazuje na čuda koja još čekaju na otkriće u dubinama oceana.

Unatoč izazovima koje duboko more donosi, kao što su ekstremni tlak i niske temperature, suvremena tehnologija omogućuje nam da postepeno razotkrivamo njegove tajne. Kako je rekao Sam Candio iz NOAA-a: “Duboko more je zaista nevjerojatno, zar ne?”

Iako je ‘zlatna kugla’ sada na brodu, njezin identitet ostaje misterij. Istraživački tim naglašava da će tek detaljna laboratorijska analiza možda pružiti odgovore o ovom otkriću, što ukazuje na koliko toga još ne znamo o našim oceanima.

NOAA nastavlja svoja istraživanja u aljaškim dubinama, a zainteresirani mogu pratiti njihove izravne prijenose i tako doživjeti čaroliju podvodnog svijeta.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.