kozmos.hr
Svemir

Super-Zemlja: Astronomi otkrili egzoplanet TOI-244 b

Egzoplanet koji posjeduje vodu. Izvor: Depositphotos.com.
objavljeno

Međunarodni tim astronoma otkrio je novi egzoplanet kategoriziran kao “super-Zemlja” nazvan TOI-244 b. Ovaj daleki svijet pokazuje izuzetno nisku gustoću, kako znastvenici objašnjavaju u radu objavljenom na arXiv preprint serveru 8. svibnja. Super-Zemlje su tip egzoplaneta s masom većom od Zemljine, ali znatno manjom od onih u našem solarnom sustavu poput plinovitih divova Urana i Neptuna. Zauzimaju kategoriju veličine koja se ne viđa u našem solarnom sustavu, s masama obično između jednog i deset puta većim od Zemljine.

Zašto su super-Zemlje zanimljive

Super-Zemlje su zanimljive znanstvenicima jer bi mogli imati uvjete pogodne za život, posebno ako postoje u nastanjivoj zoni svoje zvijezde, gdje bi temperature mogle omogućiti tekuću vodu. Mogu biti sastavljene od različitih materijala, uključujući kamen, vodu i plin, često s bitnim atmosferama, ali će točan sastav ovisiti o specifikacijama pojedinog planeta.

NASA-ina misija Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) je ambiciozan projekt posvećen otkrivanju novih egzoplaneta oko najsjajnijih zvijezda. Pokrenut u travnju 2018., TESS koristi metodu tranzita za identifikaciju egzoplaneta, koja uključuje detektiranje malog zatamnjenja zvijezde dok planet prolazi ispred nje. Četiri širokokutne kamere satelita pokrivaju pogled od 360 stupnjeva na nebo, nadzirući preko 200.000 zvijezda kako bi identificirale terestričke planete u nastanjivoj zoni njihovih zvijezda.


Osim svoje osnovne misije, TESS također pruža astronomima bogatstvo podataka za daljnje proučavanje različitih nebeskih fenomena, značajno doprinoseći našem razumijevanju svemira. Već je identificirao gotovo 6.600 potencijalnih egzoplaneta, od kojih je 331 potvrđeno.

Otkrivanje egzoplaneta TOI-244 b: Produkt međunarodne suradnje

Astronom Amadeo Castro-González, iz španjolskog Astrobiološkog centra, i njegov tim potvrdili su najnovije otkriće. Tranzitni signal otkriven u svjetlosnoj krivulji TOI-244 doveo je do otkrića ovog egzoplaneta, a njegovu prirodu potvrdile su mjere radijalne brzine.

“Intenzivna kampanja radijalne brzine s ESPRESSO-om pomogla je potvrditi planetarnu prirodu tranzitnog signala otkrivenog iz podataka TESS-a”, napisali su istraživači.

Studija sugerira da TOI-244 b ima radijus od 1.52 Zemljinih radijusa i masu od oko 2.68 Zemljinih masa, što rezultira neobičnom gustoćom od 4.2 g/cm3. Ova “super-Zemlja” kruži oko svoje zvijezde svakih 7.4 dana, na udaljenosti od otprilike 0.056 astronomskih jedinica, s procijenjenom ravnotežnom temperaturom od 458 K.

Izraz “super-Zemlja” opisuje planete koji su veći od Zemlje, ali manji od “mini-Neptuna”. Unatoč tome, TOI-244 b čini se manje gustim od većine super-Zemalja, što vodi do pretpostavki o njenom jedinstvenom sastavu.

Prema istraživačima, TOI-244 b mogao bi biti sastavljen od željeza i silikata, slično Zemlji. Niska gustoća mogla bi biti pripisana značajnom broju nestabilnih elemenata.

Znanstvenici su zaključili da bi planet mogao zadržati nestabilne elemente visoke molekulske težine poput vode. Zbog svojih neobičnih svojstava i moguće proširene atmosfere, TOI-244 b pruža zanimljiv cilj za buduće studije atmosfere.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.