Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Studija otkriva što se događalo mikrosekundu nakon Velikog praska

Što se događali u prvim mikrosekundama nakon Velikog praska? Izvor: Pixabay

Znanstvenicima je trebako nekoliko desetljeća da shvate kako je plazma u početku bila tekuća. Sada počinju shvaćati što se događalo u prvim trenutcima nakon Velikog praska.

Fizičari sa Instituta Niels Bohr predstavili su rezultate istraživanja koje objašnjava početke svemira. Shvatili su što se događalo sa jednom vrstom plazme tijekom prvih mikrosekundi nakon Velikog praska.

Opće prihvaćena teorija govori da je svemir počeo prije kojih 14 milijardi godina. Svemir je nastao kao rezultat gotovo trenutne transformacije vruće i energetski nabijene točke u prostor koji se širi, i koji danas poznajemo. Znanstvenici ovaj događaj nazivaju Veliki prasak.

Rana ekspanzija svemira dovela je do prvih čestica, atoma, zvijezda i galaksija, no zapravo je malo poznato što se događalo u prvim trenutcima “kreacije svemira”. Također, rasprave komplicira i činjenica da ne priznaju svi znanstvenici teoriju Velikog praska.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Zadnje znanstveno otkriće donosi jedan djelić slagalice  nastanka i razvoja svemira, no daleko smo od riješavanja cjelokupne misterije.

Znanstvenici su do ovog otkrića došli pomoću Velikog hadronskog sudarača lociranog u Švicarskoj, gdje su uspjeli rekreirati kvark-gluon plazmu (QGP). Vjeruje se da je ova plazma bila prisutna 0.000001 sekundu nakon Velikog praska.

Njihov rezultat pokazuje da je QGP prethodno bila tekuća, te da se razlikovala od ostale materije konstantim promjenama oblika. Nakon toga je plazma nestala, te bila razdjeljena na nekoliko djelova. Ubrzivač čestica pomogao je znanstvenicima replicirati ovaj proces. Ioni plazme bili su sudarani na ekstremno visokim brzinama, koje su bliske brzini svjetlosti.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Eksperiment je pomogao kod proučavanja kako se QGP transformirala iz vlastitog stanja u druge atmoske jezgre i ostale “gradivne blokove” svemira.

Neobične nakupine prvih struktura u svemiru

Dodatno, znanstvenici su razvili algoritam koji im pomaže simultano obraditi dvostruko više informacije o česticama, nego što je prethodno bilo moguće. Rezultati studije pokazali su da je QGP u počecima bila tekuća, te imala glatku strukturu.

Kako navode znanstvenici, plazma koja je bila sastavljena od kvarkova i gluona, raspala se nakon što se svemir počeo širiti tijekom Velikog praska. Nakon toga su se spojili dijelovi kvarkova, te formirali tzv. hadrone.

Hadroni, koji se sastoje od tri dijela kvarkova, zapravo formiraju protone, koji su pak dijelovi jezgre atoma. Atomske jezgre postale su glavni “gradivni blokovi” svega što poznajemo. Jezgre su pomogle oblikovati kako svemir, tako i Zemlju i život na njoj.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Znanstvenici tek trebaju utvrditi zašto je plazma promijenila oblik. Zaključno, ovo otkriće dovodi malim dijelom do riješavanja misterije Velikog praska, te shvaćanja kako je zapravo nastao, i kako se svemir širio.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

• ALICE Collaboration⋆. (2021, May 11). Measurements of mixed harmonic cumulants in Pb–Pb collisions at sNN=5.02 TeV. Physics Letters B.
• Phys.org. (2021, May 21). Study reveals new details on what happened in the first microsecond of Big Bang.
• Young, C. (2021, May 24). New Study Sheds Light on the First Microsecond of the Big Bang. Interesting Engineering.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pročitaj više

Svemir

Avi Loeb je poznati astrofizičar sa Sveučilišta Harvard koji je fascinirao svijet sa svojim idejama i teorijama o izvanzemaljskom životu. Među njima je i...

Svemir

Neki fizičari smatraju da svemir nije započeo Velikim praskom. Prema njima svemir postoji oduvijek i zauvijek. Prije Velikog praska, svemir se smanjivao, a nakon...

Svemir

Znanstvenici pretpostavljaju da se na rubu Sunčevog sustava nalazi još jedan izgubljeni planet. Orbita iza Neptuna Tim znanstvenika nedavno je objavio rad u kojem...

Svemir

Dva neobična signala koja je uhvatio mali detektor gravitacijskih valova mogli bi predstavljati cijelu lepezu zanimljivih fenomena; novu fiziku, interakciju tamne tvari i crnih...

Svemir

Znanstvenici s Indijskog instituta znanosti (IISc), u suradnji s Indijskom organizacijom za istraživanje svemira (ISRO), razvili su uređaj za uzgoj mikroorganizama koji omogućava biološke...

Jeste li znali?

Standardni model vrlo dobro opisuje međudjelovanje elementarnih čestica i njihovih sila, kao i mnoge fizičke pojave kojima svjedočimo u svakodnevnom životu. Unatoč tome, u...

Svemir

Međunarodni tim istraživača kreirao je virtualni svemir s besplatnim pristupm za sve putem cloud-platforme. Svemirska simulacija Uchuu Platforma je poznata pod imenom “Uchuu”, japanski...

Svemir

Prema nedavnom istraživanju, odgovor je potvrdan. Pomoću računalnih simulacija američki su fizičari pokazali da zbog magnetske rekonekcije Kerrova crna rupa, okružena jako magnetiziranom plazmom,...

Oglas