kozmos.hr
Svemir

Nobelovac tvrdi: postojali su drugi svemiri prije ovog

objavljeno

Fizičar koji je nedavno osvojio Nobelovu nagradu izjavio je da su „postojali raniji svemiri prije Velikog praska koje i dalje možemo promatrati.“

Prije nekoliko mjeseci, završio sam s čitanjem Hawkingove posljednje knjige „Brief Answers to the Big Questions“ (hrv. Kratki odgovori na velika pitanja). Kao i obično, Hawkingova knjiga je tečna i kristalno jasna, iako se bavi brojnim teškom tematikom.

No to je bio rijedak talent profesora Hawking; objasniti kompleksne znanstvene teme čovjeku koji o njima ništa ne zna. U knjizi, Hawking se bavi pitanjima poput – Ima li Boga? Možemo li predvidjeti budućnost? Je li putovanje kroz vrijeme moguće? Postoji li izvanzemaljski život u svemiru?

Hawking se također pozabavio pitanjima kako je svemir nastao i što su crne rupe. Inače, sve što znamo o crnim rupama, došlo je iz njegovog pera i rada Sir Rogera Penrosea sa Oxford Sveučilišta.

Jedan Hawkingov citat, u kojem sam mnogo uživao, nalazi se na 58. stranici knjige:


„Što je bilo prije Velikog praska?

Prema prijedlogu graničnog stanja, pitanje što je bilo prije Velikog praska, besmisleno je. Kao da pitamo što je južnije od Južnog pola. Naprosto ne postoji vrijeme na koje bismo se mogli referirati. Vrijeme postoji samo u našem svemiru.“

Hawking nikad nije dobio Nobelovu nagradu, iako ne mogu naći osobu koja je to više zaslužila od njega.

Sir Penrose je matematičar i fizičar koji je radio na crnim rupama zajedno s Hawkingom. Čovjek koji je nedavno postao dobitnikom Nobelove nagrade za svoj rad na crnim rupama, otkrio je svoje mišljenje o svemiru. Tvrdi da ovo nije ni prvi, ni zadnji svemir koji je postojao te da je bilo mnogo svemira prije našeg.

Penrose vjeruje da Velik prasak nije pravi početak. Prije njega je postojalo nešto drugo.

„Bilo je nešto prije Velikog praska i opet će doći do toga u budućnosti“ – istraživač nam otkriva.

Znanstvenik s Oxforda vjeruje da će se svemir u kojem živimo, nastaviti širiti u budućnosti. Zatim će, u jednom trenutku doći do pucanja i raspadanja materije. Tada će, prema Penroseu, nastati novi svemir kao dio ponavljajućeg „kozmičkog ciklusa“.

NASA-in graf koji prikazuje evoluciju detektiranja ranog svemira preko zemaljskih teleskopa sve do HST i budućih JWST-ova. Izvor: Wikimedia Commons.

Nakon dodjele Nobela, Britanski znanstvenici izjavili su kako živimo u svemiru koji se kontinuirano širi dok mu se materija polako raspada, prenosi Telegraph.

„U ovoj mojoj, ludoj teoriji, budućnost postaje Veliki prasak sljedećeg eona.“ – otkriva Sir Penrose  Telegraphu. Objašnjava kako Veliki prasak nije početak te da je nešto postojalo prije njega. To što je bilo prije, također ćemo gledati u dalekoj budućnosti.

Ideja postojanja drugih svemira prije Velikog praska dolazi od onog što Penrose naziva Hawkingovim točkama.

Hawkingove točke mogu se objasniti kao zaostali signali Hawkingovog isparavanja crnih rupa u eonu prije našeg.“


Drugim riječima, Penrose smatra da su Hawkingove točke signali trupla davnih crnih rupa koje su postojale prije Velikog praska, u prošlom svemiru. One su nadživile svoj vlastiti svemir i približavaju se kraju svog vijeka. Kao takve, ispuštaju zračenje sve dok ne izblijede i nestanu.

Prema Penroseu, naš svemir i Velik prasak počeli su kao kraj prošlog eona, prethodnog svemira gdje su također postojale crne rupe. Ono što je ostalo od njih isparava putem Hawkingovog zračenje i proizvodi „Hawkingove točke“.

Da je Hawking poživio, vjerojatno bi dijelio Nobelovu nagradu sa Sir Penroseom.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.