Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Istraživanje otkrilo da je naš svemir star gotovo 14 milijardi godina

Iako se ne može apsolutno potvrditi, znanstvenici su se složili oko najvjerojatnije procjene starosti svemira - 13,77 milijardi godina. Izvor: Shutterstock.

Znanstvenici su se konačno složili oko svemirovog “datuma rođenja”.

Znanstvena zajednica desetljećima je raspravljala o mogućoj starosti svemira. Široko prihvaćeni raspon varirao je između 12 i 14 milijardi godina. Čini se da su stručnjaci napokon došli do zajedničkog konsenzusa. Uspjeli su se dogovoriti oko datuma rođenja svemira – sada se službeno vjeruje da je nastao prije 13,77 milijardi godina.

Tome su pomogla istraživanja na zvjezdarnici u pustinji Atacama, u Čileu. Zahvaljujući rezultatima, istraživači su iz nove perspektive sagledali najstarije svjetlo koje svemir još uvijek emitira. Promatranja su uključivala takozvanu kozmičku homeopatiju.

Ove metode daju nam mogućnost preciznijeg izračunavanja starosti svemira. Promatrajući izračune, astronomi su ustanovili da bi starost svemira trebala biti oko 13,77 milijardi godina s mogućim odstupanjima od 40 milijuna godina u svakom smjeru.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Premda rasprava astrofizičara o ovom pitanju još uvijek traje, stručnjaci kažu da se preliminarna procjena starosti praktički podudara s podacima dobivenim u standardnom modelu Svemira.

Postoje i podudarnosti s mjerenjima koja su izvršili satelitski sustavi Europske svemirske agencije. Oni su uspjeli identificirati i izračunati vrijeme pojave zračenja iz Velikog praska. Ta su istraživanja provedena između 2009. i 2013.

Najnoviji podaci dobiveni su pomoću kozmološkog teleskopa Atacama. Spektri snage kozmičke mikrovalne pozadine izmjereni su na određenim frekvencijama. Prema astrofizičaru Steveu Choiu, zahvaljujući novim kalkulacijama, identificirano je optimalno vrijeme rađanja svemira.

Najstarije svjetlo koje se naziva i “naknadni sjaj” (eng. „afterglow“), pojavilo se oko 380 000 godina nakon Velikog praska. To se podudara s vremenom nastanka prvih atoma u svemiru.

Slika koju vidite uključuje mali dio najstarije svjetlosti u svemiru poznate znanosti. Ovaj mali djelić svjetlosti pokriva područje jednako širini 50 Mjeseca. Izvor: ACT Collaboration.

Gore možete vidjeti trenutno najbolju sliku ranog svemira, zajedno s kratkim objašnjenjem u naslovu. Znanstvenici pokušavaju dodatno obraditi sliku da vide kako je svemir izgledao u svojim najranijim danima. Za sada je to jedini mogući način da saznamo više o razdoblju neposredno nakon Velikog praska.

Ova slika, kao i određivanje približne starosti svemira, moglo bi biti ključno za naše razumijevanje kako je sve počelo. To bi također moglo dovesti do novih otkrića o tome na koji će način svemir skončati za nekoliko milijardi godina, hoće li se to zaista dogoditi i ako se dogodi – kada.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Sve ovo upućuje na jedno pitanje; što je bilo prije Velikog praska? Kako je svemir jednostavno nastao prije 13,77 milijardi godina? Što je uzrokovalo taj događaj?

Je li prije toga postojao drugačiji svemir i je li izgledao slično kao ovaj? Odgovor na pitanje „Zašto se rani svemir proširio i izazvao Veliki prasak?“ bio bi apsolutno intelektualno blago za sve ljubitelje svemira. Iako ne znam na koji bi način to mogli otkriti, činjenica je da nas znanost iznenađuje svaki dan, zar ne? Postojale su određene simulacije i teorije o tome, ali nažalost ništa konkluzivno.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram- t.me/kozmoshr

 

Izvori:

Nastavak teksta je ispod oglasa.

• Childers, T. (2019, November 11). We May Finally Understand the Moments Before the Big Bang.
• Choi, S. K. (n.d.). The Atacama Cosmology Telescope: A measurement of the Cosmic Microwave Background power spectra at 98 and 150 GHz.
 Glaser, L. (2021, January 04). Astronomers agree: Universe is nearly 14 billion years old.
• Malewar, A. (2021, January 05). Astronomers agreed that the universe is nearly 14 billion years old.
 New View of Nature’s Oldest Light Adds Twist to Debate Over Universe’s Age. (2021, January 04).

 

Pročitaj više

Svemir

Neki fizičari smatraju da svemir nije započeo Velikim praskom. Prema njima svemir postoji oduvijek i zauvijek. Prije Velikog praska, svemir se smanjivao, a nakon...

Svemir

Znanstvenici pretpostavljaju da se na rubu Sunčevog sustava nalazi još jedan izgubljeni planet. Orbita iza Neptuna Tim znanstvenika nedavno je objavio rad u kojem...

Svemir

Dva neobična signala koja je uhvatio mali detektor gravitacijskih valova mogli bi predstavljati cijelu lepezu zanimljivih fenomena; novu fiziku, interakciju tamne tvari i crnih...

Svemir

Znanstvenici s Indijskog instituta znanosti (IISc), u suradnji s Indijskom organizacijom za istraživanje svemira (ISRO), razvili su uređaj za uzgoj mikroorganizama koji omogućava biološke...

Svemir

Međunarodni tim istraživača kreirao je virtualni svemir s besplatnim pristupm za sve putem cloud-platforme. Svemirska simulacija Uchuu Platforma je poznata pod imenom “Uchuu”, japanski...

Svemir

Jeff Bezos postao je drugi milijarder koji je otputovao u svemir, nakon uspjeha Richarda Bransona početkom ovog mjeseca. Natjecanje između milijardera vlasnika svemirskih poduzeća...

Svemir

Fosfin koji je pronađen u Venerinoj atmosferi najvjerojatnije nije nastao zbog utjecaja živih bića, nego nastaje zbog jakih vulkanskih erupcija i oblaka sumporne kiseline....

Svemir

Znanstvenici nisu ni uzeli u razmatranje jednu od glavnih teorija o nastancima aurora, unatoč činjenici da one na Zemlji nastaju zbog sličnog mehanizma. Tim...

Oglas