kozmos.hr
Astronomija

Spektakularni video kratera “Jezero” na Marsu

Pogled iz zraka na krater Jezero. ESA.
objavljeno

Zadivljujući video koji prikazuje slike s ESA-inog Mars Expressa i NASA-inih MRO orbitera vodi gledatelje u zračni obilazak kratera Jezero, mjesta slijetanja NASA-inog rovera Perseverance na crveni planet. Istraživanje tog područja otkriva geološke složenosti Marsa i utire put budućim misijama povratka uzoraka s Marsa.

Istraživanje geoloških bogatstava kratera Jezero

Video vodi gledatelja na putovanje kroz krajolik kratera Jezero, prikazujući njegove jedinstvene značajke poput odvodnih kanala, prilaznih kanala (Neretva Vallis i Sava Vallis) te drevne lepezaste delte rijeke, što je mjesto slijetanja rovera Perseverance. ESA-ina kamera visoke rezolucije (HRSC) snima detaljne, obojene slike Marsa od 2004. godine, pomažući u procjeni i odabiru sigurnih i znanstveno vrijednih mjesta slijetanja. Ovo bogatstvo informacija bilo je ključno za razumijevanje geološke povijesti i potencijala za život na Marsu.

Otkrivanje složene geološke povijesti Marsa

Perseverance je sletio u krater Jezero u veljači 2021. godine. Raznolike stijene, materijali i minerali pronađeni u ovom krateru širokom 45 km otkrivaju složenu geološku prošlost Marsa. Krater Jezero, smješten između drevne regije Terra Sabaea i mlađeg bazena Isidis Planitia, nudi vrijedne uvide u povijest planeta i potencijal za život na Marsu. Regija Terra Sabaea sadrži stijene stare do 4,1 milijarde godina i čuva ključne informacije o ranoj marsovoj okolini. Bazena Isidis Planitia, nastao udarom asteroida, mlađa je geološka značajka koja pruža uvid u novije događaje u povijesti Marsa.


Krater Jezero smješten je u blizini zanimljivog sustava pukotina poznatog kao Nili Fossae i istaknutog područja vulkanizma nazvanog Syrtis Major, gdje je lava tekla prije otprilike tri milijarde godina. Ova složena interakcija geoloških značajki čini krater Jezero zanimljivim ciljem za istraživanje i znanstveno istraživanje.

Krater Jezero: izvrstan položaj za otkrivanje života na Marsu

Zid kratera Jezero probijen je s tri doline koje su nekada bile rijeke tekuće vode. Kao takozvano “otvoreno jezero”, voda je nekada tekla u i iz kratera, čineći ga posebno obećavajućom lokacijom u potrazi za životom na Marsu. Prisutnost drevnih vodenih kanala i delte rijeke ukazuje na to da je regija možda nekada bila dom mikrobnom životu, što je čini idealnom lokacijom za rover Perseverance u potrazi za znakovima drevnog života.

Povratak uzoraka s Marsa na Zemlju

Dok su orbitalne misije poput Mars Expressa znatno proširile naše znanje o Marsu, povratak uzoraka na Zemlju neophodan je za daljnje proučavanje. Zajednička kampanja povratka uzoraka s Marsa ESA-e i NASA-e revolucionirat će naše razumijevanje Marsa i Sunčevog sustava. Rover Perseverance već je počeo prikupljati uzorke koje će prikupiti misija praćenja u 2030-ima, konačno ih vraćajući na Zemlju za detaljnu analizu.

Misija povratka uzoraka s Marsa uključuje nekoliko faza, uključujući prikupljanje uzoraka roverom Perseverance, prijenos uzoraka na NASA-inu raketu za lansiranje u orbitu oko Marsa i hvatanje uzoraka ESA-inim orbiterom za povratak na Zemlju. Ova ambiciozna misija bit će prvi međuplanetarni napor za povrat uzoraka s druge planete, otvarajući nove granice u našem razumijevanju svemira.

Budućnost istraživanja Marsa

Uspješno istraživanje kratera Jezero roverom Perseverance i detaljno mapiranje koje su pružili orbiteri Mars Express i MRO pokrenuli su put sljedećoj fazi istraživanja Marsa. Pored kampanje povratka uzoraka s Marsa, druge misije, poput nadolazećeg ESA-inog rovera Rosalind Franklin, dodatno će proširiti naše znanje o površini Marsa i potencijalu za život na Crvenom planetu.


Buduće misije na Mars, uključujući misije s posadom, oslanjat će se na bogatstvo podataka prikupljenih trenutnim i prošlim robotskim istraživačima. Dok nastavljamo proučavati geološku povijest, klimu i potencijal za život na Marsu, činimo značajne korake prema razumijevanju našeg mjesta u svemiru i potencijalu za ljudsko naseljavanje na drugim planetama. Zavodljivi video koji prikazuje mjesto slijetanja rovera Perseverance u krateru Jezero ističe značajna dostignuća u našem razumijevanju geološke povijesti Marsa i potencijala za život. Kako krećemo u sljedeću fazu istraživanja Marsa, uključujući misije povratka uzoraka i potragu za znakovima života, proširujemo granice ljudskog znanja i produbljujemo naše razumijevanje svemira.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.