kozmos.hr
Tehnologija

SpaceX lansirao najmoćniju raketu na svijetu u četvrtom testnom letu

SpaceX lansirao najmoćniju raketu na svijetu u četvrtom testnom letu
objavljeno

SpaceX je danas, 6. lipnja, lansirao svoj divovski raketni sustav Starship po četvrti put u 8:50 po istočnom vremenu (14:50 po srednjoeuropskom vremenu). Vozilo visoko 122 metra podignuto je s lansirne platforme Starbase u blizini plaže Boca Chica u Južnom Teksasu, uz snažnu vatrenu ‘eksploziju’.

Glavni ciljevi današnjeg testa bili su sigurno spuštanje prve faze rakete, poznate kao Super Heavy, u Meksički zaljev te kontrolirani ponovni ulazak druge faze rakete, nazvane Starship ili jednostavno Ship. Obje faze, Super Heavy i Ship, uspješno su sletjele u vodu, izazvavši oduševljenje u kontrolnom centru misije SpaceX-a.

“Zgrada je bila u apsolutnoj ekstazi,” rekao je Dan Huot, glasnogovornik SpaceX-a, tijekom prijenosa uživo iz sjedišta kompanije u Hawthorneu, Kalifornija. “Kada smo vidjeli da je booster dotakao vodu, bio je to nevjerojatan prizor.” Elon Musk, osnivač i CEO SpaceX-a, bio je oduševljen. “Uspješno meko slijetanje raketnog boostera Starship Super Heavy!” napisao je na X (ranije Twitter) nakon slijetanja.


Unatoč oštećenju jednog od krilaca tijekom spuštanja, Starship je uspješno izveo svoje slijetanje. Kamera uživo pokazala je štetu na toplinskom štitu krilca, koje je raspršilo krhotine po kameri, ali je uspjela ponovno uhvatiti sliku nakon nekoliko prekida signala, potvrđujući da je Starship funkcionalan. Prilikom slijetanja, Starship se okrenuo prema planu i izveo svoje slijetanje.

“Unatoč gubitku mnogih pločica i oštećenom krilcu, Starship je uspio sigurno sletjeti u more!” napisao je Musk kasnije na X-u. “Čestitke SpaceX timu na epskom postignuću!”

Publika je bila oduševljena, kako se i očekivalo. “Bilo je nevjerojatno glasno ovdje,” rekla je Kate Tice, viša menadžerica sustava kvalitete inženjeringa u SpaceX-u, tijekom prijenosa uživo. “Nisam čula ovakvo oduševljenje od Prvog leta.” Tice, Huot i Jessie Anderson iz SpaceX-a proslavili su slijetanje Starshipa prženjem marshmallowa sa upaljačem u obliku Starshipa.

SpaceX vidi potpunu ponovnu upotrebu Starshipa kao revolucionaran napredak u svemirskim letovima, što bi moglo učiniti naseljavanje Mjeseca i Marsa ekonomski izvedivim. Vozilo je dizajnirano s Marsom na umu: njegovi napredni Raptor motori (33 za Super Heavy i šest za Ship) koriste tekući kisik i tekući metan, koji se mogu pronaći na Crvenom planetu.

Međutim, Mjesec će vjerojatno biti prva daleka destinacija za Starship. NASA je odabrala ovo vozilo za svoj Artemis program istraživanja Mjeseca, koji ima za cilj uspostaviti istraživačku bazu u regiji južnog pola bogatoj ledom do kraja 2020-ih. Prema trenutnom planu, Starship će odvesti NASA-ine astronaute na Mjesec prvi put u rujnu 2026. na misiji Artemis 3.

Dosadašnja postignuća i budući planovi

Starship će morati proći mnoge testne letove prije nego što bude spreman za tu povijesnu misiju, no vozilo je na dobrom putu: postiglo je značajan napredak na svakom od svoja četiri lansiranja do sada.

Dvije faze Starshipa nisu se odvojile na prvom letu u travnju 2023. Ta misija završila je kontroliranom detonacijom vozila samo četiri minute nakon lansiranja. Ovo lansiranje stvorilo je krater ispod orbitalne lansirne rampe Starbasea, potičući SpaceX na postavljanje metalne ploče koja ispušta vodu kao zaštitu od topline.

Drugi let, u studenom 2023., postigao je odvajanje faza, ali je i dalje završio prerano; i Starship i Super Heavy uništeni su u Zemljinoj atmosferi osam minuta nakon lansiranja.


Starship je ostvario veliki napredak na trećem letu, 14. ožujka ove godine. Odvajanje faza dogodilo se na vrijeme, a Super Heavy stigao je do 500 metara od vrhova valova Meksičkog zaljeva prije nego što se raspao. Starship je, pak, postigao orbitalnu brzinu i letio gotovo 50 minuta, konačno popustivši intenzivnoj toplini pri ponovnom ulasku u atmosferu nakon nekontroliranog ljuljanja zbog gubitka sustava za kontrolu reakcije, rekao je SpaceX.

Četvrti let donio je još više poboljšanja, jer je Super Heavy sigurno sletio u vodu dok je Starship održavao kontrolu tijekom leta.

Tijekom lansiranja, Super Heavy booster činio se kao da je pokrenuo 32 od svojih 33 Raptor motora pri uzlijetanju, s jednim motorom očito isključenim na videu i telemetriji. Kada je Super Heavy izveo svoje 13-motorsko slijetanje, samo je 12 motora radilo, ali booster je i dalje uspješno izveo “meko slijetanje” u vodu, rekao je SpaceX.

Ako ste propustili današnje lansiranje, ne brinite: u bliskoj budućnosti će vjerojatno biti još mnogo lansiranja Starshipa. Osnivač i CEO SpaceX-a, Elon Musk, rekao je da kompanija planira šest testnih letova megarakete u 2024., što bi značilo još četiri lansiranja u narednih šest mjeseci.

Naravno, vremenski okvir ne ovisi u potpunosti o SpaceX-u; regulatori poput Savezne zrakoplovne uprave također imaju riječ. Ali, u skladu sa svojim brzim tempom, SpaceX se već priprema za nadolazeća lansiranja Starshipa. Na primjer, vozilo za peti let testirano je početkom prošlog mjeseca. U zaključku, današnji uspjeh četvrtog testa Starshipa predstavlja značajan korak naprijed za SpaceX i njihove ambicije u svemirskim istraživanjima. S obzirom na postignuća do sada, budućnost svemirskih letova izgleda svjetlija nego ikad.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.