kozmos.hr
Astronomija

Slobodno plutajući binarni planeti su češći nego što se ranije mislilo

Slobodno plutajući binarni planeti su češći nego što se ranije mislilo
objavljeno

Nedavno otkrivanje nove klase udaljenih i tajanstvenih slobodno plutajućih planeta izazvalo je veliko zanimanje astronomskog svijeta nakon što su objavljene izvanredne nove fotografije snimljene Svemirskim teleskopom James Webb krajem prošle godine. Ovi planetarni kandidati, poznati kao JuMBO (Jupiter-mass Binary Objects) čine se da orbitiraju jedan oko drugoga dok slobodno plutaju svemirom, nevezani za bilo koju zvijezdu, što proturječi prethodnim teorijama o funkcioniranju planetarnih sustava.

Tim astrofizičara s UNLV-a i Stony Brook Sveučilišta objavio je 19. travnja u časopisu Nature Astronomy novo istraživanje koje uvodi uvjerljiv model formacije ovih kozmičkih tijela. Koristeći napredne tehnike direktnih N-tjelesnih simulacija, tim je istražio kako interakcije unutar gustih zvjezdanih skupina mogu dovesti do izbacivanja divovskih planeta koji ostaju gravitacijski povezani dok plutaju galaksijom. Ovo važno istraživanje nudi model koji objašnjava formaciju ovih enigmatičnih binarnih sustava, ispunjavajući ključni nedostatak u našem razumijevanju evolucije planeta.

Bliski susreti zvijezda

“Naše simulacije pokazuju da bliski susreti zvijezda mogu spontano izbaciti parove divovskih planeta iz njihovih izvornih sustava, omogućavajući im da orbitiraju jedan oko drugoga u svemiru,” istaknuo je autor studije Yihan Wang, postdoktorski suradnik centra za astrofiziku na UNLV-u. “Ova otkrića mogla bi radikalno promijeniti naš pogled na dinamiku planeta i raznolikost planetarnih sustava u svemiru.” Istraživanje sugerira da su takvi događaji vjerojatniji unutar gusto naseljenih zvjezdanih skupova, što ukazuje na mogućnost da su slobodno plutajući binarni planeti češći nego što se ranije smatralo. Karakteristike ovih planetarnih parova, kao što su njihova udaljenost i orbitalna ekscentričnost, nude nove uvide u nasilne okolišne uvjete koji utječu na formaciju planeta.


“Ovo istraživanje uvodi dinamičke zvjezdane interakcije kao ključan faktor u razvoju neuobičajenih planetarnih sustava u gustim zvjezdnim okruženjima,” dodala je Rosalba Perna, suautorica studije i profesorica fizike i astronomije na Stony Brook Sveučilištu. Prema znanstvenicima, ovo novo istraživanje proširuje naše znanje o formaciji planeta i postavlja temelje za buduća promatranja pomoću Svemirskog teleskopa James Webb (JWST), koji bi mogli pružiti daljnje dokaze u prilog tim predviđanjima. “Razumijevanje formacije JuMBO-a izaziva i poboljšava trenutačne teorije o nastanku planeta,” zaključio je astrofizičar s UNLV-a i suautor studije Zhaohuan Zhu. “Buduća promatranja JWST-om mogla bi pružiti nove uvide koji će nam pomoći bolje oblikovati nove teorije o formiranju divovskih planeta.”

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.